De verdwenen brieven van Esther Durrant – Kayte Nunn

Gepubliceerd op

  1. In de schaduw van WOII wordt Esther Durrant denkend dat ze samen op vakantie gaan door haar man naar een inrichting voor geestelijk zieken gebracht. Het ziekenhuis voelt aanvankelijk aan als een gevangenis, maar al snel wordt het Esthers toevluchtsoord.
  1. Zeewetenschapper Rachel Parker start een onderzoek op de Scilly-eilanden, voor de kust van Cornwall. Wanneer ze een verzameling verborgen liefdesbrieven ontdekt, besluit Rachel, geboeid door de passie en de tederheid, de ontvanger op te sporen. Dit zet een reeks gebeurtenissen in gang die diep begraven geheimen dreigt te onthullen.

Ex tenebris lux” – from darkness comes light

Rachel had onderzoek gedaan op het eiland Aitutaki in de stille Zuidzee. Ze stond op het punt om stiekem te vertrekken naar het vliegveld bij haar laatste minnaar. Het militair gezin waar ze uitkwam had haar geleerd, dat je geen vriendschappen moest sluiten of je hart vergeven. In haar werk bestudeerde ze een zeewezen, een wrattige venusschelp genaamd Venus Verrucosa, daarvoor zwierf ze de hele wereld over. South Kensington zou haar volgende bestemming zijn, ze had met Dokter Wentworth afgesproken. Ook hier zou ze weer de Venus Verrucosa bestuderen. Doordat ze alleen werkte en geen toezicht had, moest ze wekelijks een verslag bij Wentworth indienen. Hij had zelfs een huisje voor haar geregeld. In Penzance kocht ze een duikpak, vliezen, masker en een waadbroek. Met een veerboot vertrok ze naar de Scilly-eilanden en eenmaal aangekomen zou ze onder een bloempot de sleutel van het huisje vinden. Tijdens het verkennen van het eiland, kwam ze geen mens tegen wat Rachel niet echt stoorde, ze hield wel van rust. Maar ergens gaf dit eiland haar een thuisgevoel, een gevoel wat voor haar niet echt vaak voorkwam. Janice, die in de pub werkte, legde Rachel uit waar ze haar levensmiddelen zoal kon kopen. In de pub leert ze ook Jonah, een ambulanceschipper kennen. Dokter Wentworth voor haar onderzoek ook een bootje geregeld, genaamd “Soleil d’or”. Het bootje was vernoemd naar de narcissen die op het eiland groeide. Ze had haast alle eilanden op haar ontdekkingstocht gezien en het viel haar op dat op het eiland Embers iemand woonde, waarvan zij dacht dat het een onbewoond eiland was. Jonah legde haar, toen ze besloten had in de pub te gaan eten, de geschiedenis van de eilanden uit. Met heel veel passie vertelde Rachel over haar werk, het bestuderen van de tweekleppige schelpen. Zijn vastigheid in het leven stond haaks op haar leven wat zo onvoorspelbaar was. Jonah nodigde haar uit om samen naar een feestje van vrienden te gaan. Jonah vond haar wel wat en flirten met haar, maar het was Rachel die hem teleurgesteld achter liet, toen ze besloot alleen naar huis te gaan. Op zaterdag besloot ze te gaan werken en vertrok ze met haar bootje de zee op. Ze ging zo op in haar zoektocht naar Venus Verrucosa, dat ze pas laat de verandering van het weer opmerkte. In plaats van voortijdig naar het zuiden naar St. Mary terug te varen, vertrok ze in oostelijke richting, iets wat later een kostbare vergissing zou zijn. De storm kwam meer en meer haar kant op en alsof dat al niet erg genoeg was, sloeg ook nog eens vlakbij de kustlijn van Little Embers haar motor af…

Wat heeft Kayte Nunn echt een bijzonder en uniek liefdesverhaal geschreven. Je voelt de verschillen in levensstijl, doordat het verhaal is opgedeeld in twee tijdslijnen. Waar in het verleden nog heel veel taboe was en respect hoog in het vaandel stond, is het in het heden zoveel anders. Het mooie is dat door een noodlottig toeval, beide tijdslijnen weer met elkaar verbonden worden. En juist de persoon die een muur om haar hart gebouwd heeft, degene is die de liefde weer bij elkaar brengt. Eigenlijk leert Kayte je de mooiste les ooit, “Liefde kent geen tijd”. Kayte Nunn geeft ook puur met haar woorden zo´n bijzonder mooi beeld van de eilanden, Little Embers en zelfs Venus Verrucosa dat het lijkt alsof je zelf in het verhaal aanwezig bent. En bij het zien van een narcis zal ik altijd even terugdenken aan dit bijzondere verhaal. Het zijn soms de simpele dingen die van iets groots iets moois maken. Dit unieke verhaal bevat zoveel; romantiek, liefde, verdriet, angst, passie en in het bijzonder de pure schoonheid van de natuur en het zeeleven.

Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044357370
Aantal pagina’s: 368
Prijs: € 24,98

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.