Doorgang – David Mitchell

Gepubliceerd op

Mitchell, David. Doorgang

Het geheimzinnige huis waar het in Doorgang om draait, bestaat maar eens in de negen jaar. En elke keer verdwijnen haar bezoekers en met hen de toegang tot het huis. Vijf keer voert Mitchell je mee en vijf keer trap je weer in Mitchells verleidelijke en bonte mix van horror, fantasie en werkelijkheid, ironie en bovennatuurlijke streken. Doorgang zit zo slim in elkaar en is zo verrassend geloofwaardig dat je je alleen maar kunt overgeven. Het boek om mee weg te kruipen op een donkere en stormachtige nacht.

1979 – Nathan moet met zijn moeder Rita mee naar een soiree van Lady Norah Grayer in haar huis genaamd Slade House. Ze hebben dan wel een beschrijving hoe ze bij het huis moeten komen maar dat is lastiger te vinden dan gedacht, ze vragen zelf een voorbij komende glazenwasser of hij het weet. Echter wanneer ze eindelijk het piepkleine ijzeren deurtje hebben gevonden en het openen komen ze in een totaal andere wereld lijkt wel. Daar ontmoeten Lady Grayer en de aparte jongen Jonah. Nathan blijft met Jonah spelen maar wanneer ze een speeltje doen dat ‘vos en hond’ heet gebeuren er zulke rare dingen dat Nathan denkt dat hij hallucinaties heeft door de valium die hij stiekem pikt van z’n moeder. 1988 – Gordon Edmonds werkt bij de politie en moet van zijn baas Slade Alley onderzoeken. In eerste instantie kan hij het niet vinden, wanneer hij weer omkeert een dezelfde weg terug neemt ziet hij ineens een klein deurtje die hij binnen gaat. Chloe Chetwynd verwelkomt hem en ze raken aan de praat over de reden dat hij haar tuin in is gegaan. Het blijkt dat de politie op zoek is naar een zekere Rita en Nathan Bishop. Fred Pink een glazenwasser die negen jaar in coma heeft gelegen herinnerd ze nog wel, ook de exacte tijd plaats en datum van hun ontmoeting. En dat was hier. Hij raakt bevriend met Chloe maar wanneer hij rare dingen op begint te merken is het al te laat. 1997 – Alan Hardwick en een paar vrienden hebben een club dat ze de paraclub noemen omdat ze in het paranormale geloven. Alan komt aan met notulen over verhalen waar zijn oom hem over vertelde. Wanneer ze vragen wie zijn oom is noemt hij Fred Pink, wat iedereen verbaasd maar ook nieuwsgierig maakt. Ze gaan op zoek naar Slade House. Maar wanneer ze het vinden is Alan ‘not amused’ met wat hij ziet. Er is namelijk een groot feest gaande, iedereen van de paraclub waaiert uit of gaat naar huis alleen Todd en Sally blijven samen achter en hebben het érg gezellig samen. 2006 – Fred Pink spoort Freya Simms, de zus van Sally, op om zijn verhaal te doen over de verdwijning van de zes jongeren negen jaar geleden. Uiteraard gaat Freya erop in want ze wil niets liever dan haar zusje vinden. Ze luistert Fred zijn verhaal aan maar denkt alleen maar ‘ja, die vent is echt gestoord’. Dan beland ze in een ‘sub-werkelijkheid’ en komt ze terecht waar alle vermisten kwamen. Maar helaas voor Jonah en Norah gaat het dit keer niet als zou moeten, één van de geesten waarvan ze de ziel al genomen hebben is te sterk en creëert een groot probleem. 2015 – Marinus, is een psycholoog en niet wie ze lijkt. Ook zij valt ten prooi aan de wanhopige tweeling. Wanneer zij, samen met degene met wie ze heeft afgesproken de poort doorgaat loopt alles anders. Ze weet veel, is achterdochtig maar gaat mee het huis in omdat ze hoopt Fred Pink daar te vinden. De wereld verandert, verdraait, brengt illusies en doet wat het hoort te doen tot op zekere hoogte.

Een bizar verhaal, een boek dat je niet weg kunt leggen zo bizar. De illusie, de wereld die verandert, de plotselinge draaiingen in het verhaal, je gaat bij het lezen van dit verhaal nog aan jezelf twijfelen. Het enige dat ik een beetje minder vind was dat de afloop van hoe de vermisten aan hun einde komen elke keer hetzelfde eindigde, op bepaalde details van het verhaal na. Hierdoor had ik soms de zelfs de neiging de laatste zinnen van een slachtoffer over te slaan omdat hun eind hetzelfde werd beschreven, maar doe dat niet want er zijn wel degelijk verschillen in hoe ze eindigen. De cover plaatst je gedachten al in de juiste mindset omdat die al heel bizar is door zijn pixel-achtige uiterlijk. Echt een aanrader voor lezer die van het ongrijpbare houden, want dat is dit verhaal zeker. Je denkt te weten hoe het gaat lopen of hoe het zal eindigen maar niets is minder waar, ook jij, als lezer, beland in een niet te bevatten illusie.

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046819906
Pagina’s: 208
Prijs: € 18,99

[bol_product_links block_id=”bol_569008a6ba7ec_selected-products” products=”9200000045904582,9200000046857723″ name=”Doorgang – David Mitchell” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.