Het duistere dal – Thomas Willmann

Gepubliceerd op

9789048824076

In een afgelegen dal hoog in de bergen, ingeklemd tussen machtige bergtoppen, ligt een dorp. Op een dag arriveert er een vreemdeling die vraagt om kwartier voor de winter. Om te schilderen. Zeer onwillig wordt hem onderdak toegewezen in het huis van weduwe Gader. Door de eerste grote sneeuwval komt het dorpsleven tot stilstand. Maar dan verongelukt de jongste zoon van de Brennerfamilie. Tweede zoon wordt teruggevonden in een beek…

Een man Greider komt een dorp binnen rijden waar ze niet erg gecharmeerd zijn van vreemdelingen en dat is meteen te merken. Greider wordt omcirkeld door zes mannen die er ruw en grof gebouwd uitzien en allerminst van plan hem zomaar toe te laten in hun kleine gemeenschap. Wanneer Greider vraagt om een plek om te schilderen word hij in eerste instantie weggestuurd en uitgelachen maar wanneer hij genoeg goud bied word de sfeer anders een krijgt hij onderdak aangeboden bij weduwe Gader en haar dochter Luzi. Voor genoeg goud en een helpende hand in huis mag hij daar verblijven. Evengoed blijft de sfeer niet erg uitnodigend en grimmig. Greider komt erachter dat de zes ruige mannen allemaal de zoons zijn van boer Brenner, de man die bepaald wat er wel een vooral wat er niet in het dorp gebeurd. In de weken na Greider zijn komst in het dorp tekent hij met uiterste precisie en kundig vakmanschap de omgeving en gebouwen. Hij doet alles zo open mogelijk om de bewoners te laten zien dat zijn intentie zuiver om het schilderen gaan en niet om iets anders. Langzaamaan worden de nieuwsgierige blikken en stiekeme achtervolgingen minder en durven de mensen dichtbij te komen. Wanneer ze dat doen zien ze de kunst die Greider maakt. Het leven gaat zijn gangetje en Greider raakt een volledig lid in weduwe Gader haar huis. Tijdens de nachtmis van priester Breiser merken de weduwe en Greider op dat Luzi, de dochter van de weduwe, verliefd is en vullen er tussen de twee steeds vaker blikken van verstandsverhouding en vijf dagen na de nachtmis verteld Luzi wie de Gelukkige jongeman is. Lukas heet hij en er komt een ontmoeting met beide families. Vlak na nieuwjaar gaan de zes gebroeders Brenner de laatste lading boomstammen naar het dal halen en gebeurd er een vreselijk ongeluk met de jongste telg van het gezin. Korte tijd later klinken weer de ‘doodsklokjes’ en blijkt de één na oudste telg het leven te hebben gelaten. In de loop van het verhaal krijg je dingen te lezen die veel duidelijk maken. Waarom is Greider precies in dat dal opgedoken? En wat is er in godsnaam aan de hand in dit daldorp?

Een verhaal met een rauw randje dat je de kriebels geeft ook al weet je niet precies waarom, totdat je verder in het verhaal komt. Je moet echt van dit soort verhaal houden want er wordt heel veel verteld, soms voelde het een beetje als overdaad aan informatie in mijn beleving maar dat doet niks af aan hoe het verhaal in elkaar steekt want dat is ontzettend eigenzinnig en ‘right in the point’ gedaan. Alles past in elkaar en de dingen die in het begin onlogisch of nutteloos lijken komen tegen het eind aan tot hun recht. Een duister en gewelddadig verhaal met een randje van liefde en geloof maar ook wraak en gerechtigheid missen hun plaats in dit verhaal niet. Of iedere lezer die het boek aanschaft de verrassing op het eind leuk zal vinden zal de tijd moeten uitwijzen, het is wel een leuk en origineel idee maar deze manier geeft natuurlijk absoluut geen indicatie of een boek goed is of niet want het is uiteraard logisch dat mensen het eind van een verhaal willen weten, of het nou een slecht of een goed boek is. Neemt niet weg dat het origineel bedacht is. Het eind lezen is echt een must want in mijn ogen maakt dit het verhaal, dit is in mijn ogen het beste stuk van het verhaal. Hier komt alles tot uiting en word ook de rest van het verhaal levendig en echt.

Uitgeverij: Meridiaan Uitgevers
ISBN:9789048824083
Pagina’s: 317
Prijs: € 9,99

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.