Het Rosie Effect – Graeme Simsion

Gepubliceerd op

54215f8909bbe2.19037672

 

Don Tillman en Rosie Jarman zijn terug! Als je hebt genoten van de internationale bestseller Het Rosie project, dan mag je Het Rosie effect niet missen! Het Echtgenote Project is succesvol afgerond: Don en Rosie zijn getrouwd en wonen in New York. Nu staat ze een nieuwe uitdaging te wachten. Rosie is zwanger. De autistische Don stort zich met een grondige toewijding op alles wat te maken heeft met baby’s. Binnen de kortste keren is hij een expert, maar door zijn ongewone stijl komt hij in de problemen. Daarnaast is Don vast van plan het huwelijk van Gene en Claudia te redden. En hij moet Lydia, de maatschappelijk werkster die op hem let na een akkefietje in de speeltuin, te vriend zien te houden. Don heeft het zo druk dat hij het belangrijkste bijna mist: hij dreigt Rosie kwijt te raken op het moment dat zij hem het meest nodig heeft.

‘Onmisbaar, hilarisch en uiterst vermakelijk’

Rosie en Don zijn gelukkig getrouwd maar wanneer Rosie de zin ‘we zijn zwanger’ uitspreekt krijgt Don voor het eerst in jaren een zenuwinzinking en gaat er vandoor. Wanneer de lucht wat Don betreft iets is opgeklaard komt het volgende twistpunt, Rosie wil haar studie geneeskunde niet onderbreken ook al word dit haar ten sterkste aangeraden door de decaan. Dat Don’s vriend Gene bij ze intrekt omdat zijn huwelijk is stuk gelopen werkt ook niet bepaald bevorderlijk voor de toch al moeizame communicatie tussen Don en Rosie.

Wanneer Gene aan Don het advies geeft om kinderen te gaan observeren om daarvan te leren met betrekking tot het aankomend vaderschap neemt Don deze opdracht iets té serieus en word opgepakt. Wanneer de politie wil dat Don vervolg gesprekken heeft met een therapeut om vast te stellen of hij een gevaar voor kinderen is of niet, om zo de eventuele verdere vervolg stappen te bepalen. Om te voorkomen dat Rosie’ stresslevel de pan uitstijgt en zo het kind kan beschadigen besluit Don dit voorval voor Rosie te verzwijgen en het op zijn geheel eigen manier op te lossen, maar of dat nou zo’n slim plan is…

Ondertussen maakt Don Rosie helemaal knettergek met zijn goed bedoelde adviezen en lijsten zoals we van Don gewend zijn. Rosie is er helemaal klaar mee, al die wetenschappelijke onderzoeken en lijsten maar geen greintje oprechte emotie te bespeuren over zijn aankomend vaderschap en ze besluit dat ze van hem wil scheiden. Don ziet dit natuurlijk helemaal niet aankomen omdat hij zoals altijd via het boekje leeft en dus niet snapt dat hij iets verkeerd doet. Ook heeft hij geen flauw benul wat hij nog kan doen om Rosie te overtuigen bij hem te blijven. Komt het toch nog goed met Rosie en Don of is dit echt het laatste boek dat we over deze twee totaal verschillende mensen mogen lezen?

Weer een ontzettend mooi, hilarisch, ontroerend en soms tenen krommend verhaal over Don en zijn Rosie. De sfeer uit ‘Het Rosie project’ komt weer helemaal terug in dit deel, het grijpt je vast door de ontwapenende persoonlijkheid van Don en de ietwat eigenzinnige Rosie. Wat mij in dit boek en het vorige boek opviel was hoe mooi Graeme kan vastleggen dat iemand met een bepaalde aandoening gewoonweg niet wéét dat hij of zij iets fout doet en volledig kan opgaan in ‘hoe het leven volgens de boeken hoort te gaan’ en welke situaties dat kan opleveren in de ‘normale’ wereld. Soms heb je echt medelijden met Don dat hij dingen niet ziet of hoe hij iets aanpakt en zou je hem wel even goed willen toespreken.
De manier van schrijven zorgt ervoor dat je blijft lezen, het is losjes, levensecht en vlot geschreven en geeft een heel mooi beeld van een ‘normaal’ persoon in een relatie met iemand met een beperking of aandoening. Doordat het ook zo levensecht is geschreven leef je echt helemaal mee met Don en Rosie. Keer op keer schoot ik in de lach om hoe Don zijn standpunten probeerde te onderbouwen met wetenschappelijke bewijzen, terwijl ieder ander iets gewoonweg had aangenomen of afgewezen.
Een echte aanrader voor een ieder die gewoon even heerlijk wil genieten van Don en Rosie.

Uitgeverij: L.S. Amsterdam
ISBN: 9789024565719
424 pagina’s
Prijs: € 18,95

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.