De Al-Qaedaconnectie deel 1 – Rolf Österberg

Gepubliceerd op

image

De Engelse Fahjeed Rashwan is in het geheim fanatiek aanhanger van Al Qaeda. Hij reist af naar Afghanistan om de opvolger van Osama Bin Laden een sluw plan voor te leggen. De uitwerking ervan brengt hem allereerst naar Beiroet en Amman waar hij twee belangrijke pionnen voor zijn duistere spel ronselt.

Cas van Daelen is analist bij het bureau Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Net als hij de opdracht krijgt om uit te zoeken of de islamisering in Nederland toeneemt, leert hij de knappe Rejhana kennen, een Nederlandse die zich tot de islam heeft bekeerd.

Tijdens een lezing over fundamentalisme in Nederland ontmoet Cas voormalig hoofdinspecteur Hans Buurman. Als later verspreid over de wereld drie onverklaarbare ongelukken tegelijkertijd plaatsvinden, vertelt Hans’ instinct hem dat Al Qaeda erachter zit. Ondanks zijn twijfels onderzoekt Cas samen met Hans de theorie.

Wat is Fahjeeds plan? Welke rol speelt de Israëlische geheime dienst, de Mossad? En zal het lukken een wereldschokkende aanslag te voorkomen?

Het verhaal begint bij Fahjeed Rashwan, een Engelsman en in het geheim een fanatiek aanhanger van Al Qaeda. Hij heeft een plan uitgebroed om het menselijk brein te manipuleren en legt dit voor aan Ayman Al-Zawahiri, de opvolger van Osama Bin Laden.
De jonge Cas van Daelen is analist bij het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, in de volksmond NCTB genoemd. Wiebe van der Laan is zijn directe chef. Op een dag ontmoet Cas de knappe Rejhana Vergeer, een Nederlands meisje dat zich tot de Islam bekeerd heeft. Ze worden verliefd op elkaar, maar door de cultuurverschillen loopt het allemaal wat stroef. Tijdens een lezing over fundamentalisme in Nederland leert hij Hans Buurman kennen. Buurman is een voormalig politiecommissaris in Amsterdam en is docent op de politieacademie in Apeldoorn. Hij heeft bedenkingen bij drie ongevallen, die tegelijkertijd verspreid over de wereld hebben plaatsgevonden. Zijn verdenking wijst in de richting van Al Qaeda. Samen met Wiebe van der Laan en Cas onderzoeken ze deze ‘ongelukken’, en al gauw worden de Mossad en de CIA hierin betrokken. Cas krijgt de taak om de toenemende islamisering in Nederland te onderzoeken. Wat betekent dit voor zijn prille relatie met Rejhana? Durft hij haar wel te vertellen wat zijn werk precies inhoudt?
Door een mislukte moordaanslag op Hans Buurman, krijgt het vermoeden dat Al Qaeda hier achter zit steeds meer vorm. Dan komt er een ander vreselijk bericht binnen…

Het eerste boek van de twee delen van ‘De Al Qaedaconnectie’ is een bijzonder boeiende thriller, zeker als je geïnteresseerd bent in cultuur, godsdienst en politiek. En de problemen die deze zaken met zich meebrengen. Het verhaal is fictie, maar zo leest het niet. Iedereen weet dat terreurorganisatie Al Qaeda tot het uiterste gaat wat betreft de drang naar totale macht en de islamisering van de hele wereld. Ten koste van alles. Wie kent de zelfmoordacties niet, zoals die van 9-11, waarbij 3000 mensen om het leven kwamen.
Rolf Österberg heeft erg beeldend geschreven, vanuit verschillende perspectieven van de hoofdpersonages, met kennis van zaken. Het verhaal is goed opgebouwd, met als welkome rode draad de romance van Cas en Rejhana. Hoofdzakelijk gaat het over de voorbereiding en uitvoering van terroristische acties vanuit het Midden Oosten, onder andere gericht op Nederland door Al Qaeda. De inspanningen van de Mossad vanuit Israël, de bemoeienissen van de CIA in Amerika en de Terreurbestrijding in Nederland. En de bijzondere samenwerking tussen deze organen. Dit boek heeft een realistisch, actueel onderwerp, wat door middel van de moderne technologie angstaanjagend dichtbij kan komen en volgende week zomaar zou kunnen gebeuren.

Rolf Österberg heeft een Nederlandse vader en een Zweedse moeder. Hij woonde een deel van zijn leven in Nederland waar hij al jong als vrijwilliger het leger in ging en een aantal jaren doorbracht bij het Korps Commandotroepen. Momenteel is hij fulltime schrijver en woont weer in Zweden.

Uitgeverij: Celtica Publishing
ISBN: 9789491300233
368 pagina’s
Prijs: € 17,50

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.