Igor – Kolja Aertgeerts

Gepubliceerd op

Cover_Igor__Kolja_Aertgeerts

Igor is terug.
Wie kan het anders zijn die de stad teistert met anarchistische dreigementen en vandalisme? Maar Peter heeft zijn leven gebeterd. Hij heeft een vrouw, een kind en een job. Redenen genoeg om de boodschap van de anonieme vandaal aan zich voorbij te laten gaan. Hij kent ze maar al te goed, ten slotte heeft hij zijn beste jaren verspild aan rondhangen, relschoppen en zuipen, samen met Igor. Leeglopers, criminelen en sjamanen kruisten hun pad op hun zoektocht naar een dieper mysterie achter het raadsel van de maatschappij… en Igor vond het nog ook.

Igor speelt zich grotendeels af in het Antwerpen van de jaren negentig, maar de thematiek van het verlies van de grote verhalen is universeel. Overal wordt de mens geconfronteerd met een nieuwe leegte die om opvulling vraagt. Igor houdt ons een spiegel voor. Igor is een boek over vandaag, over eenzaamheid en vriendschap, religie en radicalisering.

Kolja Aertgeerts putte voor deze roman uit zijn eigen jeugdervaringen. Zijn stijl is rauw, maar maakt waar nodig plaats voor momenten van dichterlijke schoonheid. Van de eerste tot de laatste aangrijpende zin sleept hij de lezer mee door zijn eigen, bevreemdende wereld, die toch gewoon de onze is…

Igor verteld je twee verhalen: dat van Igor, die de wereld en het leven zo op zijn eigen manier beleefd en er zijn eigen denkwijze op na lijkt te houden. Overtuigd dat er meer moet zijn blijft Igor zich vasthouden aan zijn eigen leefwijze. Daarnaast het verhaal van Peter, de vroegere boezemvriend van Igor. Waar Peter zijn leven een andere wending kreeg toen hij zijn toenmalige vrouw leerde kennen en zelfs vader werd, bleef Igor in zijn eigen wereld hangen, of liever gezegd, hij zinkt steeds verder weg. De schrijver neemt je mee naar het verleden, afgewisseld met momenten uit het heden. Peter, vroeger trouwe bondgenoot van Igor, kijkt terug op zijn onstuimige jonge jaren, zich afvragend of hij de juiste keuze heeft gemaakt. Als Peter jaren later Igor weer op het spoor dreigt te komen staat hij voor een dilemma; heeft hij de goede keuze gemaakt of valt hij terug in zijn oude rollenpatroon wanneer hij Igor weer ontmoet na al die jaren?

Wanneer je begint te lezen in Igor is het even wennen, want waar gaat dit verhaal naartoe? Twee hoofdstukken verder wordt alles snel duidelijk. Peter is duidelijk de hoofdpersoon en vanaf het begin voel je zijn twijfel, bijna een soort heimwee, naar de periode uit zijn leven dat hij nog niet met Ellen getrouwd was en vader van Leentje was. Een periode die helmaal haaks staat op zijn tegenwoordige zo brave burgerleven. De jaren van rondhangen, zuipen en rotzooi trappen liggen achter hem. Althans, dat wil Peter zichzelf doen geloven. Het gegeven of Peter wel of niet de verleiding kan weerstaan om Igor op te zoeken en zo een duik terug in het verleden te nemen houdt je het hele verhaal in spanning. Dat, samen met de uitnodigende schrijfwijze, zorgt ervoor dat wanneer je eenmaal aan Igor begint, je het boek het liefst zo snel mogelijk uit leest.

Uitgever: Uitgeverij Macc
ISBN: 978.90.78437.09.03
Prijs: € 12,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.