Isa’s droom – Marco Kunst

Gepubliceerd op

image

‘Zolang je maar écht geloofd kun je alles ‘

Isa wil een ster worden. Ze ziet zichzelf al de wereld veroveren als Alysha – de artiestennaam die ze voor zichzelf heeft bedacht. Maar haar dromen worden ruw verstoord als ze tijdens een talentenjacht de grond in wordt geboord. In wanhoop slikt ze slaappillen en raakt in coma.

Die coma opent de deur naar het Binnenland, de mythische wereld van haar innerlijk waar haar levensboom groeit en haar Levensstroom stroomt. Daar ontmoet Isa Seb, de ‘nagedachtenis’ van haar overleden broer. En daar blijkt ook Alysha te bestaan, de superster die Isa wil worden.

Maar Alysha blijkt te werken aan een project waaraan het Binnenland ten onder kan gaan. Isa gaat met Seb en andere bondgenoten de strijd met Alysha aan. Het wordt steeds duidelijker dat er maar één kan overleven: Isa zelf, of Alysha, haar obsessieve droom…

Isa’s droom is meer dan een spannend, grappig en ontroerend verhaal. De enorme rijkdom aan verwijzingen naar mythologie, filosofie en psychologie tilt de innerlijke reis van Isa uit boven het persoonlijke en stelt ons allemaal de vraag wat van wezenlijk belang is in ons leven.

Elisabeth, Isa’s echte naam, raakt in een neerwaarts spiraal wanneer ze meedogenloos word afgekraakt op een auditie. Ze snapt er niks van, ze zag er mooi uit, had haar act helemaal tot in de puntjes voorbereid en toch ging het mis. Wat moest ze nu? Haar grootste droom was om verder door het leven te gaan als haar alter-ego de beroemde Alysha en de saaie Isa achter zich te laten maar dat gaat nu natuurlijk niet meer gebeuren. Wat moet ze nu? Ze is waardeloos, iets anders dan beroemd zijn wil ze niet. Wanneer ze pillen in de slaapkamer van haar moeder vindt is de keuze gemaakt. Ze wordt gevonden en met spoed naar het ziekenhuis gebracht, Isa raakt in een diepe coma en vanaf daar begint de echte reis van het verhaal. Wanneer Isa wakker word is dat niet thuis in haar bed maar in het binnenland, de bijzondere wereld van haar brein. Ze wordt onthaald door een oude vrouw die Salicia blijkt te heten en tot haar grote schrik is ook haar overleden broer, Seb, daar. Isa bedenkt dat dit allemaal een droom is want haar broer is dood en dan zou zij ook dood moeten zijn en ze voelde zich niet dood. Ze komt terecht in Ikdrasil, Isa’s levensboom, wanneer haar levensboom zou sterven sterft zij ook, haar denkbeeldige ik, Alysha, is druk bezig alles in het binnenland te vernietigen om haar droom waar te maken. Isa zal tegen haar moeten strijden, wil ze ooit nog wakker worden in de buitenwereld (de echte wereld, haar echte leven) maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan aangezien Isa Alysha zelf heeft gecreëerd en het hààr droom is om beroemd te worden. In haar binnenland krijgt Isa dingen te horen en te zien over wat ze aanricht met haar obsessie om beroemd te worden en zo heeft ze er (natuurlijk) nooit over nagedacht. De strijd begint maar of Isa bestand is tegen de kracht van haar droombeeld Alysha is nog maar de vraag, deze blijkt namelijk sterker dan gedacht.

Met een hele grote omweg wordt er in dit verhaal duidelijk gemaakt welk effect je perceptie heeft en wat je met je buitenland aan kan richten in je binnenland. Misschien is dat alleen mijn idee maar ik vind dat erg mooi aan dit verhaal. Waar ik ook érg van gecharmeerd ben in dit verhaal zijn de benamingen in het binnenland, over sommige namen moet je even nadenken maar dan kom je wel uit op wat het zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld Drongenland,een landje in het binnenland waar niemand ooit uit terug keert, als ik daarover nadenk denk ik aan verdringen,verdrongen – Drongenland. Ik hou daar wel van in een verhaal, een beetje nadenken over dingen. Hersenspinsels en gedachtegangen krijgen na het lezen van dit verhaal en hele andere betekenis. Een bizar maar mooi en apart verhaal dat in mijn ogen gaat over bewustwording van wat je met je eigen obsessies en gedachten kunt aanrichten. Ik weet dat dit maar een verhaaltje is maar zo komt het op mij over en ik vind het erg mooi gevonden zoals het is geschreven. Je laten meeslepen in dit prachtige ietwat vreemde verhaal is het veiligste en mooiste dat je kunt doen, en geniet. De personages in dit boek zijn zo mooi en levendig beschreven dat je ze voor je ziet en je je compleet kunt inleven in Isa’s droom en de wereld die ze gecreëerd heeft in haar hoofd. Er zitten ook hele waardevolle, mooie stukken in het verhaal die gaan over het vergeten of opnieuw in haar leven toe laten van de dingen waarvan ze dacht dat ze die kwijt was. Kortom een boek met vele lessen en vooral erg bijzonder. Een boek als deze heb ik niet eerder voor me gehad.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 789047707066
Pagina’s: 302
Prijs: € 16,95

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.