Mickey 7 van Edward Ashton

Gepubliceerd op

Mickey7 is een Vervangbare, en maakt deel uit van een expeditie van ruimte kolonisten naar de ijsplaneet Niflheim. Hij heeft een zeer specifieke rol in het team: bij elke gevaarlijke klus met grote kans dat een expeditielid het niet zal overleven, moet Mickey7 in actie komen. Gaat hij dood, dan wordt hij opnieuw gereproduceerd met bijna al zijn herinneringen intact. Het is zeker geen droombaan, maar toen de allereerste Mickey het contract tekende had hij weinig opties. Schuldeisers zaten hem op de hielen en hij moest zo snel mogelijk het zonnestelsel verlaten. Nu, na zes keer sterven, heeft Mickey7 leren leven met de bijzondere arbeidsvoorwaarden. Hij maakt zich klaar voor een nieuwe missie, en het onvermijdelijke gebeurt: hij stort in een afgrond. Het duurt niet lang voordat Mickey8 paraat staat. Maar is Mickey7 wel echt dood? En als dat niet zo is, kunnen er twee Mickeys tegelijkertijd bestaan?

Zes levens waren er al verspeeld en op dit moment zou nummer 7, de domste dood ooit meemaken, puur door niet op te letten bij de gevaarlijkste baan ever, zo stom. Waarom had hij eigenlijk voor deze baan gekozen? En ja hij had zich vrijwillig aangemeld voor deze functie, zelfs na de woorden: “Idioot weet je wel wat je doet of gaat doen?”. Hij wilde zo snel mogelijk weg uit Midgard en had daar zo zijn redenen voor. Dat hij bij deze functie kon worden blootgesteld aan een fatale dosis straling waarbij je organen vloeibaar konden worden, drong niet echt tot hem door. Tuurlijk gaven ze je de optie om zelfmoord te plegen, maar een mens had nu eenmaal een sterke drang om te willen leven. Maar goed, het was dus een rotsstuk wat leek op een apenkop wat zijn aandacht voor Nasha had getrokken en bij het verzette van zijn linkervoet, viel hij de diepte in.<Redhawk> a.k.a. Berto had al gezegd, je bent onmogelijk om op te pakken, plus dit is het jachtterrein van de sluipers. Ook <Black Hornet> a.k.a Nasha kwam langs, maar hij wist dat het inderdaad beter was het zo te laten. Morgen zou Mickey8 uit de kuip komen en konden ze weer gewoon verder. Over zijn verknipte onsterfelijkheid dacht hij niet lang na en inspecteerde de zestal gangen die hij voor zich zag, het leken wel lavatunnels. Met min 10 buiten had dat al gelijk een aantrekkingskracht. Eenmaal in de gangen hoort hij steentjes vallen, keer op keer. Een beest wat gangen van drie meter breed kon maken, wil je niet echt ontmoeten. Hij had inderdaad beter voor de herademer-optie die Nasha hem had aangeboden moeten kiezen, nu zou hij verzwolgen worden door een gigantische duizendpoot. Maar dat was het rare, het beest pakte hem inderdaad op, maar plaatst hem buiten het gangenstelsel vlakbij de koepel. Hij had daar echter geen bereik, maar gelukkig was de wind gaan liggen en was het aangenaam buiten. Bij de checkpoint komt hij Gabe tegen, die hem door de beveiliging laat. Zou de luiheid van Berto dit keer in zijn voordeel zijn en was Mickey8 nog niet uit de kuip gekomen? Aangekomen bij zijn hut merkt hij dat de deur niet op slot is en zodra hij de deur opent ziet hij dat er iemand op zijn bed ligt…

“Mickey 7” is echt het geweldige eerste deel van Edward Ashton, waarin hij je een blik in de toekomst laat zien van ruimtekolonisten op de ijsplaneet Niflheim. Het verhaal is zeer intrigerend en ook erg leerzaam, zeker door alle wetenschappelijke informatie/feiten die er vertelt en uitgelegd worden. Neem bijvoorbeeld de vergelijking die Edward maakt bij het kloningsproces met het schip van Theseus en het menselijk lichaam, sowieso fascinerend, maar het zet je als lezer ook aan het denken. Maar Edward geef je ook het confronterende gedeelte, het luxe leventje wat wij als normaal zo niet vanzelfsprekend vinden, is daar echter wel anders. Je hebt een beperkte voedseltoelage en een hut (slop) als eigen ruimte. Mickey heeft gelukkig humor, wat je ook wel moet hebben bij zijn werkzaamheden, daar ligt namelijk altijd wel een doodoptie in het verschiet en kan er zomaar bij je naam een eindcijfer veranderen. “Mickey 7” is zeer zeker een spannend zo niet avontuurlijk verhaal, waarin ook onze omgang met de natuur/klimaatverandering op Aarde een aandachtspunt heeft. Dit is echt zo’n meesterlijk boek wat je gewoon gelezen moet hebben, al is het alleen maar om in te kunnen zien, hoe we er in de toekomst als mensheid zo’n beetje voorstaan. Het vervolg “Antimatter Blues” is er al in het Engels en ik hoop echt dat deze zo snel mogelijk wordt vertaald. In 2024 komt er een verfilming van het boek (zie https://www.youtube.com/watch?v=KCvK270F_IE ), de film wordt door Bong Joon-Ho (Parasite, Okja en Snowpiercer) geregisseerd en de hoofdrol zal vertolkt worden door Robert Pattinson (Tenet, Twilight saga, The Batman).

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789403115726
Aantal pagina’s: 316
Prijs: € 21,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.