Rosie zegt JA – Dawn French

Gepubliceerd op

Rosie zegt ja

De superrijken van Manhattan hebben hun eigen strikte gedragsvoorschriften. In het kille appartement van de familie Wilder-Bingham aan Park Avenue bestuurt Matriarch Glenn haar huishouden als een generaal. Wanneer de Engelse giga-optimiste Rosie hun huis binnenstuitert, heeft niemand in de gaten dat ze lak heeft aan reglementen. Rosie – achtendertig, excentriek, met een geheim verdriet en een hart zo groot als New York – begint hun levens draad voor draad te ontrafelen.

Rosie Kitto slaat op de vlucht van alles en iedereen die ze kent, ze besluit ‘ja’ te zeggen tegen alles dat er nieuw op haar pad komt en gaat naar New York. Ze komt terecht bij de 78 jarig Glenn Wilder-Bingham en haar man Thomas. De twee wonen in het chique Upper East Side en dat is een totaal andere wereld dan die van Rosie. Rosie is namelijk lekker zichzelf in haar tweedehands kleding waarvan de kleuren het liefst met elkaar moeten vloeken en eeuwig positief, een opgewekte meid dus. De dame Wilder is een typische échte dame die niet aan grapjes of vrolijkheid lijkt te doen. De zoon van echtpaar Wilder, Kemble. Sr, ligt in scheiding en zijn tweeling van acht jaar zit daar dus middenin en zijn zoon Teddy van achttien komt alleen af en toe even buurten. Wanneer de tweeling tijdelijk bij hun grootouders en vader komen wonen, komt Rosie om de hoek kijken. Rosie krijgt namelijk de zorg over de tweeling, Kemble Jr. en Thomas de derde, ze worden ook wel Rood en Drie genoemd. Kemble Sr. heeft het moeilijk, op je vijftigste met je kinderen weer bij je altijd en alles overheersende moeder gaan wonen is niet iets dat je zelfvertrouwen goed doet. Hij voelt zich, als Glenn tegen hem spreekt, weer dat kleine jochie van twee, vier of acht jaar oud die alleen maar ja, nee en amen zegt tegen de koningin van het huis. Zijn vader Thomas is de stiekeme vrolijke noot in huis en een stuk meegaander en vrijer dan Glenn. Rosie is echt een aanwinst in dit huis, ze ruit de boel op doet gekke spelletjes met de jongens en verlicht de boel op allerlei verschillende manieren. Maar wanneer sommige van dit gezin zwaar in de fout gaan is alles in één klap anders.

Een prachtig verhaal dat je, zoals al gezegd is, bij de strot grijpt. Het is een emotioneel verhaal met vele gezichten en de vele emoties die daar daadwerkelijk achter schuilen.
Soms ietwat verwarrend omdat de ‘verteller’ van een deel van het verhaal in één zin zomaar van personage kan veranderen. Het wordt namelijk niet alleen uit één oogpunt verteld. Rosie sleept je mee in haar mislukte leventje en laat je voelen hoe het is om fouten te mogen maken zolang je ook maar een keer JA zegt tegen iets dat buiten je comfort zone ligt. Dit gezin vertedert, verbaasd, maakt je een beetje treurig en laat je lachen. Vooral dat laatste heb ik veelvuldig gedaan. Wat een heerlijk boek. Ik ben bang dat het ijdele hoop is, maar een vervolg zou ik helemaal niet erg vinden.

Uitgeverij: The house of Books
ISBN: 9789044350517
Pagina’s:302
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_577a70cdb40b0_selected-products” products=”9200000056953731,9200000057720736″ name=”Rosie zegt JA – Dawn French” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.