Solitude – Jeroen Thijssen

Gepubliceerd op

image

Wanneer Frank en Robert het huis van hun opa leeghalen, ontdekken ze hun duistere familiegeschiedenis. Hun voorvaderen hebben meegevochten op Lombok in 1896; ze ondergingen de gruwelen van de oorlog en vestigden zich met de verworven buit als echte kolonialen in Nederlands-Indië, de een als planter, de ander als journalist.
Dagboeken en andere documenten uit de vorige eeuw brengen Frank ertoe de geschiedenis van zijn opa en diens vader te reconstrueren. Erfelijke belasting en onverwachte familiebanden vormen een rode draad, en de Indische wortels zitten dieper dan Robert en Frank, in Nederland opgegroeid, ooit voor mogelijk hadden gehouden. Ontworteling lijkt een familietrekje waar ook zij niet aan ontkomen.

Het verhaal van deze familie begint in 1979 in Haarlem bij Robert en Frank Bramme. Op het moment dat hun grootvader, die de broers opgevoed heeft, wordt opgenomen in een verzorgingsflat. Het huis waarin ze hun jeugd doorgebracht hebben, moet worden leeggehaald en de huur opgezegd. Ze stuiten op vier enorme dozen, vol met massa’s papier. Frank sorteert brieven, journalen en knipsels en begint aan het schrijven van een roman. Ondertussen neemt de auteur ons mee naar Java in het jaar 1894. Hier wordt de geschiedenis van Hendrik en Theo verteld, voorvaderen van Robert en Frank. Ze zijn vanuit Nederland naar Indië getransporteerd om daar te vechten voor de kolonisatie van Nederlandsch-Indië. Als de oorlog is afgelopen, vestigen ze zich voorgoed op Java. Hendrik koopt de plantage ‘Solitude’ en Theo de plaatselijke krant in Batavia. De totaal verschillende broers trouwen, krijgen nazaten en we volgen hun levensloop. Ze hebben het na de oorlog toch behoorlijk zwaar in Indië. Ondanks de grote cultuurverschillen willen ze toch op Java blijven, want wat hebben ze in het arme Nederland nog te zoeken.
Ondertussen in Nederland raken Robert en Frank zo in de ban van de inhoud van de dozen, dat ze zelf af willen reizen naar Indië om de ontbrekende puzzelstukken te vinden. Informatie die ze van hun grootvader niet krijgen, die zwijgt in alle talen. Ook van de mysterieuze majoor Meertens worden ze niet veel wijzer. In 1980 vertrekken ze naar Java. Frank met de bedoeling om zijn roman over de familiegeschiedenis af te schrijven en Robert wil weten of er ergens een eigendomsbewijs is waardoor ze recht hebben op de plantage.
Komen ze hier achter de complete ware geschiedenis van hun familie?

Jeroen Thijssen heeft voor deze roman zeven jaar research gepleegd. Hij is hiervoor zelfs afgereisd naar Java. En dat is niet voor niets geweest. De roman is fictie, maar had evengoed geschreven kunnen zijn door een nazaat van de familie Bramme. Het verhaal van Frank en Robert en hun grootvader in Nederland wordt verteld in de ik-vorm door Frank.
Een schitterende historische roman, met levensechte personages die je van begin tot eind in de greep houdt. Beeldend geschreven met verschillende verhaallijnen die naadloos in elkaar overlopen, ondanks het behoorlijke tijdsverschil. Je voelt de drukkende hitte van het vochtige klimaat op Java. Je ruikt de kruiden, de geur van de tropische regenbuien en de zwaveldampen van de vulkaan vlakbij de plantage.
Erg mooi geschreven zijn ook de passages over de oorlog en het grote verschil tussen de lokale bevolking en de doodgewone Hollandse jongens die maar moeilijk kunnen aarden in dit voor hen vreemde land. Verrassend is de ontknoping in de allerlaatste alinea’s.
Een tragische geschiedenis over een Indische familie in een ver land met andere opvattingen over zeden en gewoonten. Kortom, deze prachtige historische roman moet iedereen lezen die geïnteresseerd is in geschiedenis.

Jeroen Thijssen (1959) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en is werkzaam als schrijver en journalist.
Hij publiceerde twee verhalenbundels bij De Bezige Bij, historische non-fictie bij Balans en een roman, een verhalenbundel en een reisverslag bij Nieuw Amsterdam. In 2014 verscheen Solitude bij uitgeverij Nieuw Amsterdam, een historische roman over het koloniale Nederlandsch-Indië waaraan Thijssen zeven jaar werkte. Hij is woonachtig in Vught.

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046817179
Aantal pagina’s: 463
Prijs: € 22,95
Prijs e-book: € 9,99

 

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.