Tanja’s reizen – Hanneke ter Hoven

Gepubliceerd op

BB - Tanja’s reizen – Hanneke ter Hoven

‘Het is tijd!’ zegt Sami, vanuit een Tunesië waar de opstanden woeden, tegen Tanja die hem opbelt. Zij woont nu in Nederland, maar begrijpt hem onmiddellijk. Tunesië: ze groeide er op en kent het volk. Het is tijd voor democratie, maar deze blijkt helaas onbereikbaar zonder revolutie.

Ze heeft vele vragen over haar moederland. Hebben de Nederlandse media gelijk met hun angst voor extremisme? Hoe denken haar Tunesische vrienden en haar zus Tessa, die daar nog woont, hierover? Ze besluit op reis te gaan.

Daar aangekomen blijkt Tessa een hoofddoek te dragen en choqueert zij Tanja met de woorden: ‘Jij moet ook een sluier dragen en bidden, Tanja, anders ga je naar de hel.’ Haar vriendin Sonia daarentegen vecht voor democratie en vrouwenrechten, maar vreest dat Tunesië terugvalt in de middeleeuwen.

Gelukkig kan ze altijd met haar vragen over het leven terecht bij monsieur Pheulpin, in Parijs, waar ze studeerde. Tanja moet niet alleen de gebeurtenissen in haar moederland een plaats geven, maar ook verwerken dat ze na vier miskramen kinderloos door het leven moet. Ze zoekt naar iets wat die leegte kan vullen en begint daarom met de sponsoring van kinderen in Tunesië.

‘Tanja’s reizen’ laat zien hoe het is om multicultureel te zijn, welke problemen je dan kunt tegenkomen, maar ook hoe het uiteindelijk een rijkdom kan betekenen.

In Tanja’s reizen neemt de auteur je mee op reis naar Tunesië. Tanja, de hoofdpersoon waar het verhaal om draait, woont in Nederland, maar haar moederland is Tunesië. Tanja voelt zich verscheurd, bij welke nationaliteit voelt zij zich het meeste thuis, waar ‘hoort’ zij bij? Vanuit Nederland heeft Tanja vaak contact met haar zus en vriendinnen die nog in Tunesië wonen. Allemaal streven zij hun eigen normen en ideeën na. Tanja ontdekt gaandeweg haar reis dat ze multicultureel is. Ze komt erachter dat dit niet eenvoudig is, maar ook mooi kan zijn.

De auteur maakte bij het schrijven gebruik van haar eigen ervaringen. De verhaallijn is fantasie, maar het onderwerp multicultureel en de vragen die dit met zich meebrengt niet. Het opgroeien in verschillende culturen, het aanpassen wat je graag wil maar niet altijd wil lukken en daarin je eigen weg vinden zijn een mooi onderwerpt van het verhaal.
De schrijfwijze is prettig. Doordat de auteur weet waarover ze schrijft en dit ook in detail doet, gaat het verhaal leven tijdens het lezen. Je leeft mee met Tanja en de antwoorden die ze zoekt op de vragen die ze heeft. Zal het Tanja lukken om zichzelf te vinden aan het einde van haar reis naar Tunesië én haar reis door het leven? Een prachtig boek met soms confronterende en verdrietige, maar zeker ook mooie momenten.

Uitgeverij: Pamac
ISBN: 978-94-90385-87-3
242 pagina’s
prijs: € 16,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.