Wat ze achterliet – Ellen Marie Wiseman

Gepubliceerd op

wat ze achterliet - ellen marie wiseman

Izzy Stones heeft een hartgrondige afkeer van haar moeder, die jaren geleden haar vader doodschoot in zijn slaap. Ze weigert haar op te zoeken in de gevangenis en laat haar brieven ongeopend. In het museum waar haar pleegouders werken, vindt ze een oud dagboek van een jonge vrouw die onterecht wordt opgenomen in een psychiatrische instelling. 

In 1929 voelt de achttienjarige Clara Cartwright zich gevangen tussen haar strenge ouders en haar liefde voor een Italiaanse immigrant. Ze wijst een gearrangeerd huwelijk af en haar woedende vader stuurt haar naar een deftig tehuis voor psychische patiënten. Als hij zijn fortuin verliest in de Beurskrach, wordt Clara overgeplaatst naar een eenvoudige staatsinrichting. 

Clara’s levensverhaal dwingt Izzy met andere ogen naar haar eigen verleden te kijken. Als Clara niet echt psychische problemen had, zou er dan ook iets anders kunnen zijn wat haar moeders daad verklaart? In haar zoektocht naar antwoorden doet ze de ene na de andere schokkende ontdekking.

De verhalen van Izzy en Clara komen samen wanneer Izzy samen met haar pleegmoeder gaat meewerken aan een project waarbij spullen van patiënten die veroordeeld waren tot een verblijf in de psychiatrische inrichting Willard State Asylum, in kaart worden gebracht. Wanneer Izzy en haar pleegmoeder de hutkoffer en het dagboek van Clara vinden wordt langzaam aan duidelijk hoe het ellendige leven van Clara er moet hebben uitgezien in een tijd waarin vrouwen slechts mochten gehoorzamen aan hun vader of hun man. Protesten of weigeren had geen enkele zin. Iets wat haar broer William al eerder had ontdekt. Het leven van zowel William als Clara werd volkomen beheerst door hun vader die belachelijk streng was.  Clara’s  ouders waren doof voor de protesten van hun zoon, die er uiteindelijk niet meer tegen kon en zelfmoord pleegde. Wanneer Clara haar ouders verteld dat ze verliefd is op de Italiaanse Bruno en niet van plan is te trouwen met iemand anders, wordt haar vader verschrikkelijk kwaad, hij ziet zijn plannetje om zijn geld veilig te stellen in het water vallen. Vanwege zijn machtige positie en zijn vele geld is de politie, die hij heeft laten komen, meteen op zijn hand en wordt Clara weggevoerd naar een tehuis voor geesteszieken omdat ze krankzinnig zou zijn geworden.

Izzy’s verhaal is meer van deze tijd. Izzy, volledige naam Isabelle, is in de pleegzorg beland toen ze een kind van een jaar of zeven was. Ze heeft meerdere pleegouders gehad, maar gelukkig woont ze bij mensen die echt om haar geven en die haar de ruimte gunnen om het verleden op haar eigen manier te verwerken. Het verleden waarin haar moeder haar vader doodschoot. En Izzy weet niet waarom. Ze heeft stapels brieven van haar moeder, maar ze heeft er geen een gelezen. Daar komt verandering in wanneer ze zich met Clara gaat bezig houden. Steeds vaker stelt ze zichzelf vragen en wanneer haar pleegmoeder uiteindelijk iets naars moet vertellen, breekt Izzy en gaat de brieven lezen.

Wat ze achterliet is een uitzonderlijk indringend verhaal waar je als lezer meteen verslaafd aan kunt raken. Ellen Marie Wiseman heeft de gave om haar karakters (en met name Clara) dermate sterk neer te zetten dat je onmiddellijk met ze meevoelt, daarnaast schrijft Wiseman uitermate beeldend en stelt je daardoor in staat situaties te visualiseren. Denk echter niet dat je hier te maken hebt met een liefdesromannetje waarin, naast kleine misverstandjes, vooral lieflijke en bevallige zaken aan de orde zullen komen.

Wat ze achterliet laat op een niet mis te verstane wijze zien hoe het leven er in een krankzinnigengesticht van rond 1930 aan toe ging. Wiseman heeft me daarmee meerdere malen tot tranen geroerd. Al weet de lezer dat dit verhaal niet autobiografisch is, doordat Wiseman zich heeft gebaseerd op o.a. “The lives they left behind: Suitases from a State Hospital Attic” weet de lezer inmiddels dat het wel zo had kúnnen zijn!

Wat ze achterliet is een indrukwekkend verhaal dat zich nestelt in je hoofd en je daar een tijdje gezelschap zal houden.

Uitgeverij: Voorhoeve
ISBN: 9789029725309
Pagina’s: 351
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_57cd4b1d5bc84_selected-products” products=”9200000057137998″ name=”Wat ze achterliet – Ellen Marie Wiseman” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.