Will Grayson, will grayson – John Green en David Levithan

Gepubliceerd op

Will Grayson, will grayson – John Green en David Levithan

Twee zwaargewichten uit de Young Adult literatuur meten hun krachten in een meeslepende, humoristische en aangrijpende roman.

De twee veelbekroonde auteurs John Green en David Levithan schreven om en om de hoofdstukken voor dit boek. John Green blies leven in Will Grayson, een typische Green-protagonist: een onzekere, charmante en slimme jongen. David Levithan schiep will grayson: melancholiek, homoseksueel maar de deur van de kast zit nog potdicht.

De paden van de heteroseksuele Will en homoseksuele will- beiden op zoek naar liefde – kruisen elkaar op een bizarre locatie in Chicago. Vanaf dat moment raken hun levens in
een stroomversnelling die uitmondt in een krankzinnige, flitsende musical.

De stemmen van Will en will zijn zo authentiek dat je met beide jongens bevriend raakt. Twee totaal verschillende vertelstijlen smelten samen tot een onlosmakelijk geheel waarvan je je niet meer los kunt rukken. Will Grayson, Will Grayson werd bij verschijnen in de USA de bestsellerlijsten in gekatapulteerd.

Hoe vaak gebeurt het dat je iemand tegen komt die net zo heet als jij?

Will Grayson met hoofdletters is een heteroseksuele, intelligente en onzekere jongen die zich afvraagt waarom de homoseksuele, dikke, uitbundige en extreem positief ingestelde Tiny Cooper met hem bevriend is. Is het wel vriendschap? Is hij niet alleen maar tweede keus voor Tiny die voornamelijk bezig lijkt te zijn met het op poten zetten van zijn wereldschokkende musical? Daarnaast durft Will niet toe te geven aan zijn gevoelens voor een meisje (Jane) uit zijn klas.
will grayson met kleine letters is een homoseksuele, depressieve jongen die zichzelf geen vriendschappen, warmte of liefde gunt. De enige met wie hij een soort van verslavende vriendschap onderhoudt is Isaac die hij online heeft ontmoet. Isaac en hij voelen zich veilig genoeg bij elkaar om via virtuele grappen en grollen elkaars diepste gevoelens te delen.

De jongens mogen dan dezelfde naam hebben, maar verder leiden ze totaal verschillende levens waarin ze allebei ongelukkig zijn.
Door een vreemde speling van het lot ontmoeten Will Grayson en will grayson elkaar op een merkwaardige locatie in Chicago. Een locatie waar ze eigenlijk allebei niet willen zijn en waar ze zich uiterst ongemakkelijk bij voelen. Gelukkig is daar ook de uitermate vrolijke Tiny Cooper die vanaf dat moment onlosmakelijk met hun levens is verbonden.

De karakters van Will en will (en Tiny!) zijn zo oorspronkelijk, origineel en echt dat je meteen het gevoel hebt dat je de jongens kent. De hoofdstukken wisselen elkaar af. Hoewel het verhaal zwaarmoedig lijkt te beginnen en je even moet wennen aan de schrijfstijl bij will grayson, (geschreven zonder hoofdletters) zitten ook in dit verhaal van John Green (en David Levithan) weer juweeltjes van zinnen waarbij je soms niet anders kunt dan glimlachen of waarbij je soms moet slikken:
Will Grayson …ik had kunnen zweren dat Tiny onder wiskunde op ene Zach verliefd was. Maar dat is al zevenenveertig minuten geleden, dus hij kan best alweer omgeschakeld zijn.
will grayson:
…ik zeg niks van ‘prettige dag’ of zo. als je nou nog zelf mocht weten of je iemand een ‘rotdag’ of ‘pokkedag’ of ‘je zoekt ’t-maar-uit-dag’ wenste…

Als lezer ben je benieuwd of deze twee totaal verschillende vertelstijlen kunnen samensmelten tot een onafscheidelijk geheel. Of het een verhaal zal zijn waaruit je je niet meer kunt losmaken. Niet meer wílt losmaken. Will Grayson, will grayson is zo’n verhaal.
Daarbij zou het verhaal een opsteker kunnen zijn voor alle jongeren die soms onzeker en/of depressief zijn. Kortom: Lezen!

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047703969
277 pagina’s
Prijs: € 17,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.