Winter op Kreta – Eva de Wit

Gepubliceerd op

Er zit nog maar één ding op: de eerste de beste vlucht naar Kreta…

Alles zit tegen voor Barbara. Er komen vervalsingen op de markt van haar kledinglijn, waardoor er plots veel bestellingen uit het buitenland worden geannuleerd. Wanneer ze besluit eerder aan haar vakantie naar Curaçao te beginnen dan gepland vanwege het gedoe, ziet ze daar haar Norbert zelf is die achter de vervalsingen zit. De Roddelpers zit er al snel bovenop. Barbara besluit incognito naar Kreta te gaan voor een periode van rust, totdat alles is uitgezocht. In Heraklion ontmoet ze Andres, die in het binnenland een grote olijfgaard heeft. Andres nodigt haar uit om mee te gaan naar zijn dorp en het echte Griekse leven te proeven: de olijfoogst, die half december begint. Op de olijfgaard ontmoet Barbara de jonge Sanne, die ook is gevlucht voor een moeilijke relatie. De twee bouwen een band op en strijden samen voor hun toekomst, maar dat wordt ze niet makkelijk gemaakt.

Barbara de dochter uit een diplomatengezin, was afgestudeerd als econoom, maar door inspiratie van een Italiaanse ontwerper, is in de modewereld terecht gekomen. De zaken gaan goed en ze is nu wereldwijd bekend met haar merk “Just Barbara”. Norbert haar vriend, handelt in kunstvoorwerpen en vanwege het vele reizen wat ze beide doen, zien ze elkaar weinig. Maar dit keer zouden ze hoe dan ook een paar weken samen naar Curaçao gaan. Ze staat op het punt om voor een zakenreis naar Milaan te gaan, als ze een voicemail bericht van Pieter (haar bedrijfsleider/vertrouweling) afluistert. Er waren ineens heel veel annuleringen bij de bestellingen, de reden waarom was onbekend. Pieter heeft navraag gedaan en als hij later hoort dat er goedkopere vervalsingen uit China zijn, schakelt hij een jurist in. Barbara vertelt Norbert erover, maar die reageert vreemd genoeg heel erg geïrriteerd en is erg kortaf. Ze moeten de jurist afwachten. Ze besluit toch het advies van Pieter op te volgen, boekt haar reis om en gaat eerder naar hun boot in Curaçao. Bij aankomst kan ze niet gelijk haar boot vinden en besluit ze om te overnachten in een hotel. De volgende dag hoort ze van Pieter dat er nog niet iets concreets is, maar dat ze wel weten dat een Amerikaans bedrijf er iets mee te maken heeft. In de haven op zoek naar haar boot, staat ze ineens stokstijf stil. Ze ziet Norbert op de boot, maar er is ook een andere vrouw aanwezig. Op afstand belt ze hem, pas na de tweede keer neemt hij op met de melding dat hij het in New York nog heel erg druk heeft. In het hotel pakt zij zijn kleren in plastic tassen en laat ze per taxi naar de boot brengen, zelf vertrekt ze naar het vliegveld. Pieter weet wie de dader is en als ze het hoort, laat ze van schrik haar mobiel vallen, dit kan niet waar zijn. Niet veel later zit ze samen met Pieter op kantoor en regelen ze dat haar spullen in het magazijn kunnen worden opgeslagen. Het beste is dat ze nu even van de radar verdwijnt, zodat de pers haar niet lastig kan vallen. Er waren al berichten in de media over haar verschenen. Ze besluit om naar Kreta te gaan, verft haar haar en neemt tijdelijk een andere naam aan. Ze geniet van de rust op het eiland en belt iedere dag met Pieter. Op een dag vertelt Pieter haar dat ze hem hebben, wat haar vreemd genoeg toch erg overvalt. Op het eiland heeft ze de tijd gehad om over alles te kunnen nadenken. Bij de vraag of ze terugkomt, zijn haar gedachten blanco. Wil ze nog wel terug naar haar oude leven, nu ze van de rust op Kreta heeft geproefd…

Eva de Wit laat je met haar boeken, de sfeer van het desbetreffende land echt proeven. De rust en het totaal afgezonderd van de wereld zijn, is in “Winter op Kreta” zo voelbaar. Zeker als de bodem onder je voeten steeds verder dreigt weg te zakken, dan is Kreta en vooral de olijfgaard van Andres, een plek bij uitstek. De omgeving, de cultuur, de leefwijze, alles van Kreta beschrijft Eva zo mooi en zo gedetailleerd, dat het zelfs mij als lezer aanmoedigt om daar heen te willen gaan. Deze heerlijke feelgood met zijn soort van herkenbare situaties, laat je ook zien dat een vriendschap uit een onbekende hoek, zoveel meerwaarde kan geven. Waarin toeval, of het net op de juiste plek of tijdstip zijn, je kunt brengen naar iets moois. Bij de verhalen van Eva lees je niet alleen een verhaal, je reist mee, doet ervaring op en geniet uiteindelijk altijd van het mooie leven.

Uitgeverij: Zomer & Keuning
ISBN: 9789020542271
Aantal pagina’s: 352
Prijs: € 17,50

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.