Wraak, vervolg op Mocro Maffia – Wouter Laumans & Marijn Schrijver

Gepubliceerd op

Wraak is het langverwachte vervolg op de bestseller Mocro Maffia, waarvan inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht zijn. Het werd genomineerd voor de prestigieuze Brusseprijs 2015 voor het beste journalistieke boek en vormde de basis voor de veelgeprezen serie Mocro Maffia op Videoland. Na de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012 veranderde het misdaadlandschap voorgoed. Gewelddadiger, roekelozer, complexer dan ooit. Het vormde het startschot van de nietsontziende oorlog tussen twee groepen in de onderwereld: enerzijds die rondom Benaouf A., het beoogde doelwit van die aanslag, anderzijds de groep rondom Gwenette Martha. Na diens dood in mei 2014 lijkt de vete aanvankelijk tot een einde te zijn gekomen, maar niets is minder waar. De strijd om kilo’s coke gaat door, maar is niet langer de enige aanleiding voor de talloze aanslagen die volgen. Een ander motief blijkt ook een belangrijke rol te spelen. Wraak gaat verder waar Mocro Maffia ophield. Gebaseerd op uitgebreide research en talloze ontcijferde pgp-berichten vertelt het een verhaal over jonge jongens die snel op willen klimmen in het milieu en daar alles voor overhebben. Maar daarvoor betalen ze vaak een hoge prijs.

Zo geraffineerd en meedogenloos als de criminelen van deze boeken zijn, is ongekend. Er word maar op los geliquideerd en plannetjes gesmeed zonder ook maar enig moment na te denken over de gevolgen, represailles of onschuldige slachtoffers die ze tot gevolg kunnen hebben. Ik zit met open mond te lezen hoe snel een ‘onderwereld oorlog’ kan uitmonden in een mislukte Amsterdamse wildwest film. Het kader met de foto’s laat deze verhalen tot leven komen, als je bijvoorbeeld leest dat een auto onder vuur word genomen doet het minder dan dat je de foto ziet van de onder vuur genomen auto waar de ‘schotvonken’ vanaf spatten, te bizar. De PGP zijn berichten lastig te lezen, aangezien die in de Mocro straattaal zijn gebleven, maar duidelijk genoeg om te weten wat er gaat gebeuren of gebeurd is. Verhalen die in ‘Mocro Maffia’ al aan bod kwamen, worden nu meer uitgelegd en iets uitgebreider besproken, je leest in dit boek de andere kant van wat je in ‘Mocro Maffia’ al hebt gelezen, maar er komen ook dingen naar voren die gewoon in z’n geheel zijn overgenomen uit ‘Mocro Maffia’ en waar dus niets nieuws aan te lezen valt.  Wat ook ontzettend interessant is om te lezen is hoe het NFI het voor elkaar krijgt om de PGP telefoons te kraken en ander bewijs te onderzoeken. Een veel betekenende hulpbron is de Ennetcom-data(provider van de PGP telefoons) die de politie heeft verworven en waaruit zij veel informatie aangaande de liquidatie pogingen en andere criminele activiteiten konden halen en daarmee zaken konden oplossen of op z’n minst enigszins verduidelijken. Aan het eind van het boek lees je dat er gevangenisstraffen van de hoogste categorie geëist worden, wat ik mijn ogen als lezer, méér dan terecht is.  Twee behoorlijk heftige boeken die je echt samen moet lezen anders snap je de helft niet (Mocro Maffia en Wraak). Achterin de boeken vind je de bronnen en andere informatie verstrekkende namen waardoor je ook snapt/ weet waar alle informatie vandaan komt. En ook de twee groepen worden duidelijk uiteengezet zodat je als lezer snapt wie bij wie hoort.

Uitgeverij: :Lebowski
ISBN: 9789048836215
Pagina’s: 224
Prijs: € 21,99

[bol_product_links block_id=”bol_5de10d49586df_selected-products” products=”9200000113079675,9200000113146331″ name=”Wraak” sub_id=”Wouter Laumans & Marijn Schrijver” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.