Bèta – Tomas Ross

Gepubliceerd op

Bèta speelt zich af in 1996. De wereld wordt opgeschrikt door een nieuwe ziekte die binnen een jaar anderhalf miljoen slachtoffers maakt. De wetenschap staat machteloos tegenover dit virus, dat elk huidcontact afstraft met een afschuwelijke dood. De maatschappij verandert totaal: steden raken ontvolkt, intermenselijke relaties zijn verboden. Iedereen probeert te overleven in geïsoleerde appartementen. Wie aan bèta lijdt wordt geregistreerd door middel van een merkteken op het voorhoofd en verbannen naar speciale zones. Alleen de zeer rijken kunnen de plaag ontvluchten en een leven kopen op een onbesmette eilandengroep in de Stille Zuidzee. Tom Weber en zijn zakenpartner Abel Pict ontwikkelen in Amsterdam een plan om met hun vrouw en kinderen te ontsnappen. Een plan waarmee ze miljoenen kunnen verdienen aan de gruwelijkste ziekte die de mensheid ooit bedreigde.

Tom Weber woont samen met zijn vrouw Loes en dochter Debby van 10 jaar oud. In huis hoor je een computerachtige stem zeggen dat Debby naar school moest en Tom hoopte dat de escortediensten, waarmee hij naar zijn werk werd gebracht, vertraging hadden, maar helaas. Voordat Debby naar school kon, moest zij eerst handschoenen aan en helemaal in gesprayd worden. Tom maakte een film over het virus Bèta. Het eerste slachtoffer met het virus was in 1991. Zijn naam was Umtul en hij kwam uit het onherbergzame gebied van Azië. Tom en Abel monteerden een voorlichtingsfilm en waren nu bezig om de overbodige gedeeltes weg te halen. De ziekte Bèta begon bij Umtul bij een huiduitslag over zijn gehele lichaam. In eerste instantie dachten ze gordelroos. In de film kwam ook aids ter spraken, maar Tom wilde dat stuk eruit halen. Welk serum ze ook aan Umtul gaven, het hielp niet. Alle personen die hem hadden aangeraakt zusters, verpleging, arts, kregen twee weken later dezelfde symptomen. In 1993 overleed Umtul en inmiddels waren er al zeven miljoen mensen besmet en ruim één miljoen overleden. In het bètatijdperk had de Wet op de registratie een breekpunt genomen en kwam er onderscheid in besmetten mensen en niet besmetten mensen. Doordat Bètalijders, de besmette mensen zich gingen camoufleren werd er besloten om een patiënt te tatoeëren. Weber hoort de buizenpost en als hij gaat kijken blijkt er een VHS tape in te zitten. Hij steekt de tape in de daarvoor bestemde videorecorder en al snel verschijnt er een tekst, een tekst waarbij hij eigenlijk de staatspolitie zou moeten informeren. Maar Weber besluit verder te kijken. Het was van een anarcho-bèta, een ongeregistreerde die weigerde een tattoo te laten zetten. Bij registratie wordt namelijk de Griekse letter bèta op je voorhoofd gebrandmerkt. Er kwam een man in beeld, een befaamde biochemicus die hem toesprak, maar Weber wist dat hij al 2 jaar geleden overleden was. Dan verschijnt er iets in beeld waarbij Weber wezenloos fluistert, “O mijn god, nee!”. Ze laten nog een bewijsstuk zien, voor het geval hij het nog niet zou geloven, Weber blijft ook gefascineerd kijken. Er wordt zelfs een geregistreerde erbij gehaald en net op het moment dat ze iets laten zien wat de wereld van Weber op zijn kop zet, verschijnen de woorden: WE NEMEN CONTACT MET U OP…

Het is zo bizar om in een tijdperk van corona dit boek over het virus Bèta te lezen. Een verhaal en werkelijkheid met een verschil van dertig jaar, is gewoon niet te bevatten. De angst, de onwetendheid, het luisteren en opvolgen van regels, het tegen de regels aanschoppen, de macht, er zitten heel veel overeenkomsten maar ook zoveel verschillen in de leefwijze die wij nu hebben. Het is zo’n mega fascinerend verhaal, met heel veel achtergrond informatie, maar ook met een leefwijze van gewoon gezin die omgaat met het virus en die de richtlijnen opvolgt. Er is zelfs een registratiemerk bij een verdeeldheid in het gezond en niet gezond zijn, en het daarbij bij elkaar weggerukt worden, is zoiets onwerkelijk. Het verhaal en de wereld waarin wij nu leven flitsen langs elkaar heen en constant zit je te vergelijken. En dan is er ook de vraag: “Wat als er daadwerkelijk hetzelfde speelt als wat er in het verhaal speelt, in hoeverre komen wij daar ook van te weten? Een meesterlijk verhaal wat dertig jaar geleden is geschreven, maar wat zo overeen komt met waarin wij nu zitten, het leven met een “VIRUS”!.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789403115511
Aantal pagina’s: 272
Prijs: € 17,50

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.