De oversteek trilogie – Deel 1 De oversteek – Justin Cronin

Gepubliceerd op

image006

De zesjarige Amy Harper Belafonte is de dertiende proefpersoon in een geheim project van de Amerikaanse overheid. Een experiment dat volledig misloopt wanneer de eerste twaalf proefpersonen, besmet met een dodelijk virus, uitbreken. Amy weet te ontsnappen en verschuilt zich in de bossen van Oregon, ver verwijderd van de menselijke beschaving die wordt vernietigd door de gevolgen van het experiment. Honderd jaar later weet een ommuurde kolonie zich staande te houden tegen de kwaadaardige wezens die het dorre Amerikaanse landschap bevolken. Dan verschijnt uit het niets een jonge vrouw, ze heeft geen stem, geen herinneringen. Ze raakt bevriend met een groep jonge overlevenden en samen maken zij de oversteek naar de plaats waar het ooit begon om het geheim van haar mysterieuze bestaan te ontdekken – een geheim met de kracht om de wereld te redden.

De moeder van Amy kan het allemaal niet meer aan, financieel niet, maar ook geestelijk niet. Ze verzint een list zodat ze Amy veilig kan achterlaten bij de nonnen in de kerk bij de zusters van liefde. De non die zich over Amy ontfermt heet Lacey en wanneer ze met Amy naar de dierentuin gaat om haar toch wat leuks mee te laten maken gebeuren er dingen die niemand kan verklaren ook Amy zelf niet. Wanneer ze uit de dierentuin komen word Amy ontvoerd door twee mannen van de FBI. Doyle en Wolgast. Deze twee zijn in dienst van Kolonel Kyle die het project ‘Noach’ heeft opgezet om een virus te kunnen testen, bekijken en verbeteren. Hiervoor gebruiken ze gedetineerden, ter dood veroordeelden, omdat die toch niet gemist gaan worden, maar wat hij met een klein meisje moet? Wolgast krijgt last van zijn geweten om zo’n klein meisje bloot te stellen aan zulke gevaarlijke experimenten en vlucht met haar maar niet voordat ze al iets bij haar hebben gedaan dat dingen nog complexer en vreemder maken. Helaas zijn op dat moment de proefpersonen al ontsnapt en vallen aan. Amy gaat alleen verder omdat ze Wolgast heeft achtergelaten en vlucht verder. In ‘de nieuwe tijd’, honderd jaar later, hebben de overlevenden van de viralen een kamp opgezet waar er altijd fel licht schijnt zodat de viralen niet bij ze kunnen komen. Opeens staat er een meisje van, zo lijkt het, een jaar of zestien voor de poort die niet praat en niet weet wie ze is of waar ze vandaan komt al weet en voelt ze meer dan wie dan ook. Mensen in het kamp lijken gek te worden, ze hebben rare maar levensechte dromen en horen stemmen en namen die ze niet (her)kennen. Ook hier heeft Amy blijkbaar een bizar effect op mensen maar waarom? Michael haalt een zendertje uit Amy haar nek en onderzoekt deze, hij stuit op belangrijke informatie en verteld deze aan degene in het kamp die hij vertrouwd. Waarom lijken de viralen haar niks te doen? Wanneer de boel echt uit de hand dreigt te lopen in het kamp vluchten Peter, Alicia, Hollis, Sarah, Michael, Caleb en Mausami weg en nemen Amy mee, omdat zij de reden lijkt dat het fout gaat maar ook lijkt ze op een of andere manier de oplossing te zijn van alles. De tocht is verschrikkelijk en doodeng. Ze gaan op weg naar Colorado waarvan het zendertje uit Amy haar nek zegt dat ze vandaan is gekomen. Onderweg worden ze onderschept door een groepje mensen en meegenomen naar een nieuwe kolonie. Daar klopt veel niet, iedereen voelt dat vanaf het begin, maar wát er niet klopt is niet duidelijk. Wel heeft iedereen dezelfde droom over een dikke vieze vrouw rokend in een keuken en een naam die niet te plaatsen is, Babcock. Het grootste gevaar schuilt in ‘de velen’ de viralen die Babcock volgen. Maar niet alleen hij is een groot gevaar komen ze later achter. De reis duurt voort en ze komen steeds vaker normale mensen tegen die net als hun gevangen lijken in de wereld met de viralen.

Wat een briljant verhaal, ik kan er niks anders van maken. Alles zit erin, het is vanaf het begin spannend en interessant maar het complete verhaal behelst nog meer, verdriet, angst, frustratie maar ook medelijden, al zal je die pas naar het einde toe voelen. Simpel gezegd is het een vampieren verhaal maar dan geloofwaardig, niet het hocuspocus vampieren verhaal als andere verhalen. Er klinken geluiden over het verhaal als ‘saai en langdradig’ ik kan veel over dit verhaal vertellen maar absoluut met geen mogelijkheid komen die twee woorden erin voor. De cover is angstaanjagend mooi, erg bijzonder, echt Amy. De personages zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt en geven je een kijkje in de wereld zoals die van hun nu is, ze nemen je mee in een wrede en donkere wereld waarin ze zelf het licht moeten vinden. Ik ben erg onder de indruk van dit eerste deel van ‘de oversteek-trilogie’ en kijk erg uit naar deel twee.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 978 90 234 2554 0
Pagina’s: 1008
Prijs: Midprice € 12,50

[bol_product_links block_id=”bol_5819fdf661b5c_selected-products” products=”9200000060318091,1001004010180852″ name=”De oversteek – Juston Cronin” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.