De Paarse Engel – Era Richmen

Gepubliceerd op


Na zijn laatste missie neemt geheim agent Jim Matteos een aantal maanden vrij om zaken uit zijn verleden te verwerken en na te denken over zijn toekomst. Aan zijn verlof komt abrupt een einde wanneer Jorge Herreira, een berucht drugscrimineel, op spectaculaire wijze uit de zwaarbewaakte San Quentin staatgevangenis in San Francisco ontsnapt. Herreira dreigt met een actie waarbij Amerika zich moet voorbereiden op talloze slachtoffers. Met een controversieel plan slaagt Jim erin door te dringen tot Herreira’s organisatie. Hij ontmoet de vrouwelijke rechterhand van de drugscrimineel en probeert via haar achter het snode plan van Herreira te komen. Tot Jims grote ontzetting brengen zijn ontdekkingen hem niet alleen dichter bij de drugscrimineel, maar ook bij een verschrikkelijke gebeurtenis uit zijn eigen verleden.

In het begin van De Paarse Engel zit geheim CIA-agent Jim Matteos in een safe house in Baker Beach, Californië. Zijn laatste klus viel hem behoorlijk zwaar en hij had bij zijn baas William North gevraagd om een verlof van zes maanden. Die tijd had hij nodig om op een rijtje te zetten wat er was gebeurd en hoe hij verder wilde. North plaatste hem samen met zijn vriendin Soraya in een safe house, waar de twee samen tot rust zouden kunnen komen. Met de hulp van een therapeute probeert Jim orde in de chaos te scheppen. Wanneer Jim en Soraya vier maanden in het safe house zitten komt er een abrupt einde aan de rust als North hem belt met een verzoek. Uit de San Quentin gevangenis in Californië is de beruchte crimineel Jorge Herreira samen met een stel medegevangenen ontsnapt. De Mexicaanse Jorge maakte in zijn jeugd een verschrikkelijk voorval mee. Op elfjarige leeftijd zag hij hoe twee gringo’s (hoe Amerikanen worden genoemd door Mexicanen) zijn ouders vermoorden. Zijn hardwerkende ouders runden een restaurantje welke plaats moest maken voor een groot Amerikaans winkelcentrum. Als de vader van Jorge niet op het aanbod ingaat wordt er korte metten gemaakt. Vanuit zijn verstopplaats ziet de jonge Jorge hoe eerst zijn vader, dan zijn moeder wordt doodgeschoten en vervolgens een brand wordt gesticht. Het is daar waar een diepe haat tegen de gringo’s begint bij Jorge. Hij komt terecht in Mexico bij zijn oom Epifanio, die een imposant drugsimperium runt. Jorge groeit op en wordt door zijn oom meegenomen in zijn wereld. Maar ook zijn oom komt om het leven door een kogel van de gringo’s. Bij zijn laatste adem zegt Epifanio tegen Jorge dat hij het stokje moet overnemen. Jorge belooft zijn dood te wreken en hoort van zijn oom dat ook diens zoon, zijn neef Diego, door gringo’s is doodgeschoten. Jorges haat tegen de Amerikanen wordt er alleen maar groter door. Jorge weet het drugimperium nog meer te vergroten en komt tijdens een van zijn wekelijkse pokeravondjes zijn muze tegen. Hij redt Michaëla van haar handtastelijke pleegvader door haar te winnen met een potje poker.  Michaëla zal zijn partner in crime worden. Twee jaar werkt hij aan een wraakplan om voor altijd af te rekenen met de gringo’s.

Jim wordt door zijn baas North benaderd om zich met deze zaak bezig te houden en erachter te komen wat het plan van Jorge en zijn aanhang is. Jim weet door te dringen tot de harde kern van Jorge zijn organisatie en weet zelf contact te leggen met Jorge zijn rechterhand. Hij komt erachter dat er veel meer meespeelt in deze zaak dan hij ooit had kunnen vermoeden en wordt geconfronteerd met dingen uit zijn eigen verleden. Zal Jim uiteindelijk kunnen voorkomen dat Jorge zijn wraakactie in werking zet en daarmee talloze slachtoffers zal maken? En welke prijs moet hij daarvoor betalen?

De voorgangers van De Paarse Engel werden tot en met het 3e boek, De Saraceense Samenzwering, geschreven door Eric Bakker en een coauteur. De Paarse Engel schreef Erik alleen, echter nog steeds onder het pseudoniem Era Richmen. Dit omdat sommige personages in De Saraceense Samenzwering en De Paarse Engel hetzelfde zijn. Toch staan beide verhalen op zichzelf. De vorige boeken heb ik niet gelezen, dus een vergelijking qua schrijfstijl kan ik niet maken, ik kan alleen De Paarse Engel beoordelen. En die is goed. Een ijzersterke thriller die je vanaf de eerste bladzijde meetrekt. Wat ik erg prettig vond is dat de verhaallijnen goed met elkaar worden afgewisseld. De auteur heeft de personages goed neergezet, hij geeft je een kijkje in hun verleden zodat je ze leert kennen. Op die manier krijgt het verhaal meer diepgang. Hoewel bijvoorbeeld de zware crimineel Jorge niet de fijnste persoon is, snap je wel waar zijn haat jegens de Amerikanen vandaan komt. Het verhaal compleet gezien is spannend en houd je tot de laatste bladzijdes in zijn greep. Met recht een spannende thriller te noemen die het lezen meer dan waard is.

Uitgeverij LetterRijn
ISBN: 9789493192317
300 pagina’s
Prijs: € 19,00

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.