Een laatste uitweg – S.A. Cosby

Gepubliceerd op

Beauregard “Bug” Montage is een goudeerlijke monteur, een liefhebbende echtgenoot en een hardwerkende vader. Maar ooit was Bug de man die van de heuvels van North Carolina tot de stranden van Florida bekendstond als de beste vluchtautobestuurder van de Oostkust. Wanneer zijn zorgvuldig opgebouwde nieuwe leven in elkaar dreigt te storten voelt hij de onverbiddelijke aantrekkingskracht van de wereld van bloed en kogels. Als een vroegere kennis hem vertelt over een overval op een juwelier die niet mis kán gaan, heeft Bug het gevoel dat hij niet anders kan dan weer achter het stuur plaats te nemen. En Bug is op zijn best als de geur van benzine zich vermengt met de geur van angst. Achtervolgd door de geest van wie hij ooit was en de vader die verdween wanneer hij hem het meest nodig had, moet Bug een laatste uitweg vinden.

Ondanks dat hij de meeste rekeningen had voldaan, kwam hij toch achthonderd te kort. De keuze of de huur of een bril voor zijn jongste, maakte dat hij nu bij een straatrace met zijn Duster stond. Weer hoort hij zijn vader het zeggen: “Rij alsof je de wagen gestolen hebt”. De race met Warren had hij gewonnen en zijn geld dus verdubbeld, maar hij was pissed over het feit dat Warren zei dat hij vals had gespeeld. Maar net voordat het dreigde uit de hand te lopen, horen ze de sirenes. Hierbij was duidelijk weer te zien wie hier de macht had. Zij waren zwart en de agenten wit. Ze lieten ze deze keer doorrijden, maar ze moesten wel hun “racebelasting” betalen, oftewel hun gewonnen geld. En dat wilde Beauregard zeker niet gaan doen. Hij voelde gelijk al aan dat er iets niet klopte. Er was duidelijk opzet in het spel en ondanks de gewonnen race kwam Beauregard nog steeds geld te kort. De gedachte om naar oom Boonie te gaan kwam zelfs ook bij Kia op. Javon moest een beugel. Ze moesten hoe dan ook iets verkopen, maar Beauregard weigerde de Duster te verkopen. Voordat hij naar zijn werk gaat, krijgt hij ook nog eens slecht nieuws uit het verzorgingstehuis waar zijn moeder zit. Door een gedoe met een polis had ze nu een betalingsachterstand die zo hoog was, dat als ze die niet konden betalen, ze uit het verzorgingstehuis werd gezet. Het bezoek bij oom Boonie leverde hem ook al niets op. Hoe moest hij dit in vredesnaam gaan oplossen? Maar die avond zitten er twee mannen bij hem op de veranda en doen hem een voorstel. Ze hadden de “Bug” nodig. Kia is het er totaal niet mee eens. Hij moet gewoon de Duster verkopen, maar als ze zijn vader en moeder qua problemen erbij betrekt, loopt Beauregard boos de trailer uit. Dit was waarschijnlijk hun enige manier om er bovenop te komen. Na het gesprek in zijn garage rijdt hij terug naar de trailer. Onderweg naar huis gebeurt er iets waardoor zijn twijfel omslaat, hij moet deze klus gewoon doen, het is niet anders…

“Een laatste uitweg” is een keiharde thriller van S.A. Cosby, waarbij je ziet dat sommige mensen die echt hun best doen om het juiste pad te volgen, hun verleden zich toch achterhaald. Beauregard is in een situatie terecht gekomen, waarbij hij een soort van gedwongen wordt om toch weer zijn oude slechte ik te worden. Dat bij die desbetreffende klus dan ook nog eens het zwaard van Damocles boven zijn hoofd hangt, kon hij onmogelijk weten. In de stukken die teruggaan in de tijd met zijn vader, begrijp je waar de voorliefde van racen en vluchtautobestuurder begon. Cosby laat je met dit verhaal de wereld zien, waarbij sommige mensen echt alles moeten doen om alle touwtjes aan elkaar te knopen, puur om te kunnen overleven. Beauregard doet er in het verhaal dan ook alles aan, om zijn kinderen een beter leven te geven. Cosby beschrijft dat gevoel van de onmacht en tegelijkertijd het overleven zo voelbaar, dat de adrenaline wat Beauregard in gang houdt, zelfs de lezer beïnvloedt en het haast onmogelijk maakt om te stoppen met lezen. Cosby heeft echt een steengoede thriller geschreven, met heel veel actie, onwijs oplopende spanning, maar ook zeker voelbare emotie.

Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044363906
Aantal pagina’s: 320
Prijs: € 21,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.