De Therapeut – Helene Flood

Gepubliceerd op

Sara is psychologe en werkt in haar praktijk vooral met getroebleerde tieners. In haar vrije tijd klust ze samen met haar man Sigurd aan het grote huis dat ze van zijn opa geërfd hebben. Het is een onmogelijk project dat veel langer duurt dan ze gehoopt hadden. Dan verdwijnt Sigurd plots spoorloos, vlak nadat hij een lief berichtje aan Sara stuurde. Het grote, half gerenoveerde huis voelt opeens leeg en vijandig. Willekeurige dingen lijken verplaatst te zijn of te verdwijnen, en ’s nachts klinken voetstappen op de lege zolder boven Sara’s slaapkamer. Wanneer ze erachter komt dat Sigurd vermoord is, verliest Sara de grip op haar eigen leven. Kan ze als psychologe haar eigen geheugen en gevoel wel vertrouwen? En is ze nog veilig?

In een huis wat in haar gedachten er zo mooi uit zou zien, lag nu zo in de verbouwing dat ze dacht dat het nooit meer goed zo komen. Sigurd, haar man zou tot er met zondag met vrienden in Norefjell blijven. Het huis was voorheen van Opa Torp. Ze hadden wilde plannen met het huis, maar Sigurd kreeg het steeds drukker op het werk en werkte vaak over. Dus lag de boel lag qua verbouwing stil. Sara zou vandaag maar drie cliënten hebben, dus ze kon daarna nog gaan sporten. Ze wist dat vier cliënten op een dag beter zou zijn voor haar praktijk. In de afgewerkte keuken valt haar op dat Sigurd’s werkkoker niet aan de haak hangt. Soms verbaast haar geheugen haar, zoals het onthouden van de kleding die hij aan heeft en wie het heeft gekocht. Sara had haar werkplek boven de garage. Haar eerste cliënt was Vera. Vera zocht hulp bij een depressie, als nakomertje voelde ze zich niet welkom in het gezin en haar vriend bleek getrouwd te zijn. Vera’s probleem was in grote lijnen afgewezen worden. Haar tweede cliënt was Christoffer, een stoere gast met een duivelsaanbidderlook. Zijn vader zit in Brazilië en zijn moeder vond dat hij na de scheiding hulp nodig had. Sara wist op voorhand dat het met hem wel goed zou komen, hij had eigenlijk geen hulp nodig. Maar ze hielden beide de schijn op voor zijn moeder. En haar laatste cliënt was Trygve, het tegenovergestelde van Christoffer. Hij kwam bij haar voor zijn verslaving aan een gamespel “World of Warcraft”. Bij hem moest je goed op zijn woordkeus lette. Na Trygve gaat Sara sporten. In de metro krijgt ze het telefoontje van Jan Erik met de vraag of ze iets van Sigurd had gehoord. Sara vroeg zich af wie er had gelogen, Thomas en Jan Erik of Sigurd, maar ze wist haast zeker dat Sigurd nooit zou liegen. Ze belt een paar keer zijn nummer maar die gaat al snel over in voicemail. Ze belt Thomas terug, maar zij hebben ook nog niets van hem gehoord. Sara besluit gewoon te gaan eten en film te kijken, maar na een fles wijn luistert ze opnieuw naar zijn voicemail. Ze wordt zo boos dat ze het bericht verwijderd, de film uitzet en naar bed gaat. Midden in de nacht hoort ze iets, ze roept: “Sigurd” maar dan is het stil. De geluiden zijn nog maar het begin…

“De therapeut” is een debuutthriller van de Noorse schrijfster Helene Flood. Het verhaal wordt verteld door de ogen van Sara, een psychologe die net met haar eigen praktijk is gestart. Het is fascinerend om de gedachtegang van Sara te lezen, die zij heeft bij haar cliënten. Waarom ze dingen juist achterwege laat of bewust oproept. Met de flashbacks in het verhaal worden bepaalde gebeurtenissen extra uitgelegd. Een van de mooie vergelijking die Helene Flood maakt in het verhaal, is dat de vraagstellingen die zowel Sara als rechercheur Gundersun aan hun cliënt/verdachte stellen, beide een profiel schetst. Alleen de uitkomst is verschillend: de bron van het probleem of een verdachte. Dat tegenwoordig met alle media die we hebben, het niet kunnen bereiken van een persoon, zo’n invloed op het vervolg van een leven kan hebben. Emoties ineens kunnen omslaan van boosheid naar leven op een automatische piloot. Dat het je geheugen en vertrouwen aantast. Helene Flood heeft een bijzondere thriller geschreven, die puur met de vraag “Wat is er met Sigurd gebeurd?” je vasthoudt in het verhaal, waardoor je blijft lezen.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789403186603
Aantal pagina’s: 352
Prijs: € 19,99

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.