DNA – Yrsa Sigurdardóttir

Gepubliceerd op

20190117_110144

In Reykjavik wordt een jonge vrouw op gruwelijke wijze vermoord. Haar zevenjarige dochter verstopt zich onder haar bed en is de enige getuige. Wanneer niet veel later een tweede vrouw op eenzelfde manier ter dood wordt gebracht, staat de politie voor een raadsel: wat is het verband tussen de twee vrouwen? Voor commissaris Huldar is het de eerste zaak in zijn nieuwe functie. Hij moet daarbij samenwerken met psychologe Freyja, die het getraumatiseerde meisje onder haar hoede heeft. De samenwerking wordt extra gecompliceerd door hun onenightstand, waarbij Huldar Freyja voorloog over zijn leven. Ondertussen ontvangt een radioamateur gecodeerde berichten die de slachtoffers met elkaar in verband brengen, maar niemand gelooft hem en hij besluit zelf op onderzoek uit te gaan.

Elisa woont samen met haar man Sigvaldi en haar drie kinderen. Haar man is een week weg voor een congres, dus Elisa staat er alleen voor. Als haar dochter Magrét in haar slaapkamer staat wordt Elisa wakker. Magrét heeft vaak nachtmerries, maar dit keer vertelde ze dat er een man in de woonkamer staat. Eerst denkt Elisa dat haar fantasie weer op hol is geslagen, maar als ze op onderzoek uitgaat, hoort ze wat in de keuken. Ondanks dat ze weet dat de inbreker haar volgt, loopt ze toch terug naar haar slaapkamer. Daar roept ze zachtjes haar dochter, maar krijgt geen reactie. Als ze oog in oog met de inbreker staat, denk ze maar aan een ding, spaar mijn kinderen. Maar de inbreker geeft totaal geen gehoor aan haar smeekbedes en wikkelt haar gezicht volledig in duck tape. Elisa kan nu alles heel slecht horen of zien. Als ze de inbreker hoort dat hij duidelijk naar iets op zoek is, weet Elisa nog totaal niet wat haar te wachten staat.

Een politieman arriveert bij het huis van Elisa. De buren hadden alarm geslagen toen hun twee zoontjes buiten in de kou liepen. Als eerste werd er gedacht dat hun ouders zich verslapen hadden, daar hun beide auto´s voor de deur stonden. Maar als één van de jongens vertelt dat ze uit het raam zijn geklommen, omdat ze in hun kamers waren opgesloten, begint de twijfel bij de politieagent.
Ze krijgen nergens reactie op, niet op aanbellen of op hun mobiel, zelfs als ze de naam van Elisa´s dochter roepen niet. Uiteindelijk is de slotenmaker daar en als ze de woning in kunnen, zien ze waarvoor ze al vreesde. Weerzinwekkend was nog zachtjes uitgedrukt van het beeld wat zij nu zagen en wat er moest hebben afgespeeld in het huis. Als de patholoog zijn onderzoek doet en alles fotografeert, staat hij ineens lijkbleek op, hij ziet tijdens zijn onderzoek dat er een kind onder het bed ligt. Dat kon niet anders dan de dochter zijn.

Huldar de politieagent was veelte laat aangekomen bij het kinderhuis, waar de dochter Margrét ondervraagd zou worden. Als iedereen inclusief de grootvader hem uitscheldt, dat het allemaal zolang heeft geduurd, ziet hij Margrét huilend achter het glazen raam staan. Hij was het die haar onder het bed vandaan had gehaald, zo dat ze niets van het toegetakelde lichaam van haar moeder niet mee zou krijgen. Terwijl haar opa er klaar mee was en zijn kleindochter mee naar huis zou nemen, vermeld Margrét nog een ding. De zwarte man, die zij gezien had, had gezegd dat hij opnieuw iemand zou vermoorden. Iedereen was stil zelfs Huldar, wat had ze allemaal meegekregen toen ze onder het bed lag.

Het verhaal begint gelijk bij een brute moord op een moeder in het bijzijn van haar dochtertje. Drie personen zijn bij dit onderzoek cruciaal. Freyja van jeugdzorg, Huldar de politieagent die de zaak leidt en Karl een radioamateur. Hoe graag je ook wilt dat ze het kind met rust laten, zij is de enige die er meer van weet. Maar hoe vraag je een jong kind zonder dat ze weer het verschrikkelijke beeld voor ogen ziet, naar wat er gebeurd is. De puzzelstukjes die Freyja, Huldar en Karl vinden, geven hier langzamerhand een beeld van. Het is een ongelofelijk bizar maar ook super spannend verhaal, waarin je ziet dat een ieder weer totaal anders kijkt naar de informatie die voor ogen ligt. Je proeft de angst en de paniek, maar ook de onmacht die er heerst. Hoe iemand zijn beslissing, zoveel teweeg kan brengen, is echt zo bizar.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789403107004
Aantal pagina’s: 480
Prijs: € 17,50

[bol_product_links block_id=”bol_5c52bf8284062_selected-products” products=”9200000095737311,9200000103607459″ name=”DNA – Yrsa Sigurdardóttir” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.