Farao – Wilbur Smith

Gepubliceerd op

9200000059105530

De toekomst van het Egyptische koninkrijk staat op het spel: Luxor is omsingeld door vijandige legers en farao Tamose sneuvelt in een zware veldslag. Zijn adviseur Taita en voormalig slaaf, staat er nu alleen voor. Net als de overwinning dichtbij komt, slaat het noodlot toe…
De wettige opvolger van de farao dringt Luxor binnen. Hij is wreed, gestoord en uit op macht. De loyale Taita komt in een gevaarlijk spel terecht, waarin niemand zijn leven meer zeker is. Kan Taita de tiran stoppen en de toekomst van de Oude Egypte voor eens en altijd veiligstellen?

De Egyptenaren weten zich met veel pijn en moeite te verlossen van de Hyksos, mede dankzij koning Hurotas. Farao Tamose had tijdens deze veldslag een Hyksos-pijl vlakbij zijn hart gekregen en zou diezelfde nacht nog de gouden kroon overdragen aan zijn oudste zoon in rij, de knettergekke Utteric Turo.

Koning Hurotas, die Taita als Zaras kende, was met de zus van Tamose, Tehuti getrouwd. Zijn beste kamerraad Hui, inmiddels hoge admiraal en bevelhouder van de Laconië-vloot, was getrouwd met Bekathe. Tehuti en Bekathe waren toentertijd beide naar Kreta gestuurd om te trouwen met koning Minos. Maar Minos overleed door een uitbarsting van de berg Kronos. Het verhaal gaat dat Kapitein Zaras en kolonel Hui ze ontvoerd hadden. Maar officieel zijn ze met deze mannen, op wie ze verliefd waren, mee gegaan en Egypte ontvlucht.

Als Taita weer terugkomt naar de gouden stad Luxor na de overwinning bij Memphis, wordt hij gearresteerd voor hoogverraad. Kapitein Weneg weet hem te redden en brengt hem naar het oorlogsvloot Memnon. Kroonprins Ramses, kapitein van Memnon en tevens zoon van Tamose, zei dat zowel Taita en hij op de doodvonnislijst stonden van Utteric Turo. Ramses vraagt Taita met hem mee te gaan en Egypte te verlaten. Dat doet hij ook op één voorwaarde.

Ramses weet niet beter dat zijn twee tantes Tehuti en Bekathe zijn overleden maar als hij van Taita hoort dat zijn tantes nog leven, maakt Taita hem een keuze. Ramses vond dat zij door niet terug te keren naar Egypte hun Koninklijke plicht hadden verzaakt. Taita stelde voor om incognito er heen te gaan en aan hem de keuze om ze in vergetelheid te laten. Was hij het er niet mee eens, dan zou Taita met hem mee zou varen naar de poort van Hathor, het randje van de wereld naar de eeuwigheid.

Ook al stelde Ramses zich voor als Rammy, Tehuti zag al heel snel dat ze deze jongeman kende. Het duurde ook niet lang totdat ze zei: “Dit kereltje leerde ik zijn eerste vloeken, neef Ramses”. Taita was allang blij want nu hoefde hij niet meer in de oneindigheid te vallen. Als Ramses de dochter van koning Hurotas ontmoet prinses Serrena, weet haar moeder meteen dat haar dochter haar zielsverwant heeft gevonden. Een huwelijk tussen Ramses en Serrena zou inhouden dat Hurotas gelijk zestien bondgenoten zou hebben. De annexatie van hun eigen Egypte en het bestraffen van Utteric Turo is hierdoor mogelijk.

Taita kwam erachter dat prinses Serrena “Tenmass” sprak, wat bewijs gaf dat ze tot de goden behoorde. Maar wat dus ook inhield dat Hurotas niet de vader was.Kapitein Weneg voelde zich in Laconië niet thuis en vroeg of hij iets voor hen kon betekenen. Taita regelde het zo dat Weneg en een paar mannen een inlichtingendienst in Egypte kon beginnen met als vermomming een wijnzaak in de schaduw van het paleis in Luxor. Zo werd koning Hurotas en Taita op de hoogte gehouden wat er zoal in Egypte gebeurde.

Zo kwam hij dus ook via Weneg te weten dat Utteric te weten was gekomen dat Memnon was getraceerd in de haven van Githion en dat hij mannen zou sturen om het schip te heroveren. Ook wist Utteric dat Taita bij Ramses aan boord was geweest en had een beloning van een halve Lakh zilver uitgeloofd.

Zou dit het begin zijn van het te verwachten gevecht tussen Koning Hurotas, Taita en Utteric Turo?

Je maakt een reis terug in de tijd van de Egyptenaren, de Farao, de (half)goden, de strijdwagens, de gevechten, maar ook intriges, familie, liefde, ontrouw, alles komt in het verhaal aan bod. Een spannende thriller vol avontuur waarin een heerlijke dosis humor zit. In de Egypte-reeks verschenen eerder Vallei der koningen, Koningsgraf, Magiër en Woestijngod. Dit is het vijfde boek in de Egypte-serie, wat je ook afzonderlijk kan lezen en zeker een aanrader is.

Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
ISBN: 9789401606042
Aantal pagina’s: 368
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_586d583b87e30_selected-products” products=”9200000059105530,9200000059122886″ name=”Farao – Wilbur Smith” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.