Het gewicht van bloed – Laura McHugh

Gepubliceerd op

image

De zeventienjarige Lucy Dane rouwt om de brute dood van haar vriendin Cheri. Het lichaam van het meisje is een jaar na haar vermissing gevonden in een holle dode boom. Als Lucy in een verlaten caravan op het land van haar oom een kettinkje van Cheri ontdekt, is ze vastbesloten uit te zoeken wat er is gebeurd. In het afgelegen stadje Henbane blijven geheimen niet lang verborgen en Lucy’s zoektocht legt onverwacht ook haar eigen verleden bloot. Haar moeder is kort na haar geboorte spoorloos verdwenen, en dit blijkt onlosmakelijk verbonden met het lot van Cheri. Terwijl Lucy worstelt met angstige vermoedens over de schaduwkant van Henbane probeert ze de duistere geheimen van haar familie te ontrafelen.

Lucy Dane is zeventien jaar en woont met haar vader Carl in het dorpje Henbane. Samen met de broer van haar vader, Crete, is dit haar hele familie. Lucy’s moeder Lila is verdwenen toen Lucy nog een baby was. Zelfmoord, volgens de dorpsbewoners.
Dan wordt het lijk van Lucy’s vriendin Cheri verminkt gevonden. Cheri was al een jaar vermist.
Niemand in het kleine dorpje Henbane lijkt zich echt druk te maken over de vondst van het licht zwakzinnige meisje. Lucy daarentegen wil achter de waarheid komen, wat er het afgelopen jaar met haar gebeurd is. Zeker nadat ze in de caravan van haar oom Crete een kettinkje vindt dat ze ooit aan Cheri heeft gegeven. Ze start in haar eentje een zoektocht naar de ware toedracht van de moord op haar vriendin. Maar tijdens dit onderzoek komt er veel meer boven water. Want wat is er met haar moeder gebeurd? Is er een verband tussen de twee verdwijningen? En is oom Crete wel zo betrouwbaar als ze altijd verondersteld heeft? Stapje voor stapje wordt de verschrikkelijke waarheid onthult.

De cover laat de holle boom zien waarin Cheri gevonden wordt. Met zijn laaghangende takken die over de rivier buigen. Met op de achtergrond een meisje, Lucy. Een luguber beeld, past perfect bij een thriller.
Het boek is verdeeld in drie aparte gedeelten. In het eerste deel komen Lucy en Lila aan het woord. Korte hoofdstukken geschreven in de ik-vorm. Op deze manier krijg je meteen een duidelijk beeld over de levens van moeder en dochter. Goed uitgediepte personages.
In het tweede en derde deel worden de hoofdstukken uitgebreid met secundaire personages, geschreven vanuit het perspectief van deze, niet minder belangrijke personen.
Een ongebruikelijke manier van schrijven, maar zoals McHugh in een interview zegt: De lezer moet het verhaal van Lila kennen, Lucy (nog) niet. Als lezer loop je dus vooruit op het verhaal. De drang ontstaat om Lucy een duwtje in de goede richting te geven. Heel erg knap gedaan.
‘Het gewicht van bloed’ is beeldend geschreven en leest als een roman. Met name het eerste en tweede deel. Omdat je hierin al erg veel informatie krijgt, is de plot niet echt een verrassing. Maar dat neemt niet weg dat er geen spanning in het boek zit. Het kriebelt en groeit, je blijft doorlezen. Doordat de personages zo vreselijk goed uitgediept worden, is het tempo vrij laag. Een voordeel hiervan is dat je de bewoners van Henbane heel goed leert kennen. Henbane is een fictief dorpje In de Ozark Mountains, Centraal Amerika, met een paar honderd inwoners. Omringd door bossen en grotten in een onherbergzaam gebied. Waar de sterksten het recht bepalen, oude gewoonten en bijgeloof belangrijk zijn en waar bloedbanden zwaar wegen.

Laura McHugh woont met haar gezin in Missouri. Ze verloor haar baan en ging schrijven, wat ze altijd al gewild had. Het gewicht van bloed is haar debuut en is persoonlijk door Karin Slaughter uitgekozen voor de Cargo-imprint Slaughterhouse.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789023487340
Aantal pagina’s: 368
Prijs: € 19,90
Prijs e-book: € 14,99

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.