Hoe vermoord ik mijn familie van Bella Mackie

Gepubliceerd op

Je familie heb je niet voor het kiezen, maar je kunt ze wel vermoorden…

Ik heb meerdere mensen vermoord (sommige op gruwelijke wijze, andere heel koelbloedig) en toch zit ik nu in de gevangenis voor een moord die ik níét heb gepleegd. Als ik bedenk wat ik écht heb gedaan, vind ik het stiekem jammer dat niemand ooit zal weten wat voor complexe klussen het waren. Ik hoop er natuurlijk ongestraft mee weg te komen, maar ik stel me graag voor dat iemand ooit, als ik er allang niet meer ben, een oude kluis opent en deze bekentenis vindt. Mensen zouden van hun stoel vallen. Er is per slot van rekening vrijwel niemand ter wereld die kan begrijpen hoe iemand van achtentwintig doodleuk zes familieleden kan hebben vermoord, om vervolgens, zonder ook maar een greintje spijt, vrolijk verder te gaan met haar leven.

Grace zit in de gevangenis, vreemd genoeg voor iets wat ze niet gedaan heeft. Om de dag door te komen, zet ze stiekem haar daadwerkelijke moorden, die ze wel heeft gepleegd op papier. Stiekem vanwege haar nogal nieuwsgierige kamergenote Kelly. Het verhaal begint bij wat een onopvallende vliegtuigreis naar Marbella had moeten zijn, maar door een klepgrage Amir verloopt de reis anders dan gepland. Bij nader inzien was het wel slim om hem te vriend te houden. Voor haar verblijf van een week, had ze een appartement geboekt. En puur door wat Helene haar had verteld, zou ze beginnen met haar grootouders. Via Facebook wist ze van hun geplande diner af. Op het terras probeerde ze op afstand te luisteren wat hun verdere plannen waren. Via Amir regelt ze een auto. Nadat ze meer dan tweeënhalf uur voor het casino had gestaan en het jongere volk naar binnen zag druppelen, zag ze dat haar grootouders weer naar buiten kwamen. Jeremy, haar grootvader, zwaait met zijn kaartje naar de parkeerbediende en dit was het teken om te vertrekken. Ze zou tien minuten voorsprong hebben, dus tijd zat. Doordat het donker was geworden, vond ze niet gelijk haar bewuste plek waar ze wilde staan. Na de enorme stofwolk, ziet ze de opening bij de klif. Ze had eigenlijk gelijk weg moeten gaan, maar ze kan het niet laten om iets van haar aanwezigheid te onthullen. Haar grootmoeder had de klap niet overleefd, maar Jeremy ademde onregelmatig. Ze vertelt wie ze is en wat ze van allemaal van plan is. Voordat ze weggaat, pakt ze nog een souvenir en strijkt een lucifer af.

Achtentwintig jaar geleden werd in het Whittington Hospital de enige dochter van Marie Bernard een jonge Française die al drie jaar in London woonde geboren. Haar moeder had haar vader in een nachtclub ontmoet. Grace had geen goed woord voor haar vader, ze vond hem een waardeloze bedrieger, in een duur pak, met een slap verhaal, waar haar moeder was ingestonken. Plus hij was getrouwd en had een kind. Stukje voor stukje lees je hoe alles was begonnen en waarom Grace dit doet. Het gaat steeds slechter met haar moeder en uiteindelijk belandt ze in het ziekenhuis, waar ze nooit meer uitkomt. Na het overlijden trekt Grace bij Helene in en daar vindt ze een doos waarin haar walging voor haar vader erger wordt en ze een definitief besluit neemt…

“Hoe vermoord ik mijn familie” is het fictiedebuut van Bella Mackie. Met echt een geweldige titel, die voor mij zeker een mega aantrekkingskracht heeft (think out of the box). Het verhaal wordt vanuit de ogen van Grace verteld, die om haar tijd te doden in de gevangenis stiekem haar verhaal schrijft over de volstrekt geheime moorden, die zij wel op haar geweten heeft. Want vreemd genoeg zit ze nu namelijk vast voor iets, wat ze NIET heeft gedaan. Hoe meer ze vertelt, hoe meer je een soort van begrip voor haar krijgt. Het is huiveringwekkend dat ze puur met een kleine inkijk in het leven van de desbetreffende persoon, gelijk al weet hoe ze te werk moet gaan. Bella beschrijft dan ook haar manier van toeslaan, echt heel erg intrigerend. Ze laat Grace als soort van volleerd moordenaar handelen: neem de tijd tussen de moorden; maak geen fouten; voer je plan gericht uit en wijk zo min mogelijk af. Maar het meest verbazingwekkend is toch wel hoe Bella haar gedachten beschrijft, als zij ook daadwerkelijk de moorden uitvoert. Tuurlijk neemt Grace bewust haar wraak, maar toch je moet het wel kunnen. Tot slot is de toch wel drastische onverwachte wending op het einde, het absolute hoogtepunt, die je als lezer totaal doet verbijsteren. Maar wat een meesterlijk werk heeft Bella Mackie met haar fictiedebuut “Hoe vermoord ik mijn familie” geschreven. Weer een schrijfster die we zeker in de gaten moeten houden.

Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044366587
Aantal pagina’s: 384
Prijs: € 15,00

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.