Hoek – Donald Nolet

Gepubliceerd op

Alexander “Hoek’ Holman leidt een dubbelleven. Hij is een levende legende in de kickbokswereld; als begenadigd trainer heeft hij vele vechters naar de top geleid. Tegelijkertijd is Holman sinds jaar en dag een belangrijke schakel in de criminele organisatie van André Krook, een van de laatste godfathers van de Amsterdamse onderwereld. Holman en Krook zijn bloedgabbers, een verbond dat gesmeed werd in een ver verleden. Die hechte vriendschap komt onder druk te staan als een jonge Syrische vluchteling de boksschool binnenloopt. De jongen is het grootste talent dat hij ooit onder zijn hoede heeft gehad, maar de razendsnelle opmars van zijn nieuwe protegé plaatst ook Holman in het felle licht van de schijnwerpers. Het zorgvuldig bewaarde evenwicht tussen zijn twee levens wankelt. En de gevolgen zijn dodelijk.

Bushi Gym is Alexander Holman z’n thuis, Alexander staat beter bekend als ‘Hoek’ omdat hij een levende legende in de kickboks wereld is en de rechterhand en trechtervuist van Krook. In de gym voelt hij zich thuis, is hij heer en meester en buiten de gym is hij de rechterhand en trechtervuist van de godfather van de Amsterdamse onderwereld, André Krook. Ali Ayob, een vluchteling en zelf gecreëerde kickbokser uit het midden oosten komt op een dag naar Hoek toe en vraagt hem of hij in zijn gym mag trainen, uiteraard zegt Hoek ja tegen de insta held. Ook staat ineens een deel van zijn verleden op de stoep wat ontzettend fijn is, maar ook zorgt voor extra spanning. Hannah zijn dochter zoekt hem op en gooit zijn leven overhoop, alles wat hij kent en waar hij altijd voor en mee geleefd heeft, komt op losse schroeven te staan met alle gevolgen van dien.

Dit is het eerste boek waarvan ik kan zeggen dat ik de meest toepasselijke eerste kennismaking ooit heb gehad en dat was een goede rechtse hoek. Ik deed met gebogen hoofd m’n voordeur open (want ja je moet wel zien waar je je sleutel steekt) en de deur ging niet verder open dus ik kopte de deur, binnen gekomen zag ik waarom…. ‘Hoek’ lag eronder, een hele bijzondere kennismaking met een boek genaamd ‘Hoek’ zou ik zeggen.  Een rustige maar super krachtige cover, met een kleur die eruit popt en de kop van een man die er prefect in past. De cover en achterflap tekst slepen je ongenadig mee naar binnen en dwingen je te lezen tot je erbij neervalt. Ik vind dit soort boeken heerlijk om te lezen, ik heb zelf ook gekickbokst dus ik ken de termen en uitdrukkingen wel, maar ook als je nog nooit iets met kickboksen te maken hebt gehad en de termen niet kent, zijn de woorden geen wirwar omdat er word verteld wat ze betekenen of waar ze voor staan en dat is op zo’n manier gedaan dat het niet vervelend leest wanneer de ‘uitleg’ komt. Met dit boek moet je ook niet vies zijn van een scheldwoord hier of daar want het verhaal speelt zich in en rond Amsterdam af dus scheldwoorden genoeg. Het Amsterdams geschreven spraak past dan ook perfect in dit boek. De grens tussen keihard en liefdevol is echt een genot in dit verhaal, van gevaar en emotieloos zakendoen naar een ander helpen en er voor diegene zijn, perfect in verhouding en nergens overdreven of irritant. Ik heb ontzettend van dit verhaal genoten, maar ik vond hem vrij mak, vooral in het begin, de spanning en zenuwen begonnen voor mij pas in de tweede helft van het verhaal. De spanning in dit boek ligt denk ik vooral in het feit welke keuzes Hoek gaat maken en hoe daarop gereageerd gaat worden, wat dat hem oplevert of overkomt. Een thriller vol hoop, keuzes, verrassend verraad en uitdagingen, een echte weglezer. Wat een heerlijke manier van schrijven heeft Nolet, hij neemt je mee in een wereld vol gevaar, maar gooit er met gemak en laagje geruststelling in.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789403147406 
Pagina’s: 336
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_5ce7d7d2152ce_selected-products” products=”9200000102965170,9200000109868067″ name=”Hoek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.