Revival – Stephen King

Gepubliceerd op

revival

Revival van Stephen King is een spectaculair, duister en zinderend verhaal over verslaving, geloof, muziek en leven na de dood.

In een klein dorpje in New England, een halve eeuw geleden, valt een schaduw over een jongetje dat met zijn soldaatjes speelt. Jamie Morton kijkt op en ziet een indrukwekkende man: de nieuwe dominee, Charles Jacobs. Al snel vormen ze een sterke band, gebaseerd op hun gedeelde interesse voor experimenten en elektriciteit.

Decennia later leeft Jamie een nomadisch rock & roll-kroegleven en is hij verslaafd. Dan komt hij Jacobs weer tegen, met verstrekkende gevolgen voor beide mannen. Hun verbond wordt een pact dat zelfs de duivel niet had kunnen bedenken, en Jamie ontdekt dat het woord revival veel betekenissen heeft…

Jamie leidt een rustig bestaan met zijn vader, moeder, broers en zus in een rustig dorpje in New England. Daar komt verandering in als dominee Jacobs zijn intrede doet. Op de dag dat Jamie en Charles elkaar ontmoeten, vindt er voor beiden een verandering plaats. Jamie ziet erg op tegen de dominee en is dol op zijn vrouw en zoontje. Charles voelt meteen een bijzondere band met Jamie en neemt hem regelmatig mee op sleeptouw en verklapt hem dan geheimpjes. De dominee is bijzonder geïnteresseerd in elektriciteit, vooral zijn eigen geheime elektriciteit, al vertelt hij nooit wat dat precies inhoudt. De twee maken samen veel mee. Zo raakt Jamie’s broer, Conrad, zijn stem kwijt doordat een vriendje hem per ongeluk op zijn keel raakt met een skistok. Maandenlang praat Con niet, het gezin is radeloos en er ontstaan kleine scheuren in het geluk. Tot Jamie op een dag een ruzie tussen zijn ouders hoort, huilend bij Charles aanklopt en deze hem vraagt die avond stiekem met Con te komen. Jamie doet wat hem gevraagd is en die avond maakt hij voor het eerst kennis met de geheime elektriciteit van Charles. Door middel van een kleine stroomstoot hervindt Con zijn stem en Jamie is Charles voor eeuwig dankbaar. Maar welk prijskaartje hangt er aan dit geluk?

Een paar weken later verongelukken de vrouw en het zoontje van Charles op brute wijze. De dominee is overmand door verdriet en houdt zijn zogenaamde donderpreek die doorspekt is van goddeloosheid en godslastering. De bewoners zijn in shock, de dominee wordt ontslagen en Jamie is buiten zinnen van verdriet. De enige man die hem echt begreep, die zijn vriend was, is ineens uit zijn leven verdwenen.

In de jaren erna speelt Jamie in verschillende rockbandjes en wordt drugs zijn beste vriend. Tot het verkeerd gaat. Hij wordt wakker in zijn eigen urine en middels een briefje onder de deur wordt hem te kennen gegeven dat hij ontslagen is. ’s Avonds zwerft Jamie over de kermis, op zoek naar een nieuw shot, maar in plaats daarvan ziet hij zijn oude jeugdvriend Charles, die met zijn geheime elektriciteit een act opvoert die het publiek uitzinnig van vreugde maakt. Jamie raakt bewusteloos voor het podium en Charles ontfermt zich over hem.

Jamie krijgt, net als zijn broertje jaren geleden, een stroomstoot en is op slag van zijn verslaving af. Hij werkt een aantal weken voor Charles, maar dan besluiten beide heren hun eigen weg te gaan. Jamie krijgt een baan bij iemand die in het krijt stond bij Charles en vanaf dat moment leidt hij wederom een rustig en gelukkig leven. Tot hij van zijn baas, die ook ooit genezen is, hoort dat Charles zogenaamde revivaltours houdt. Hij geneest mensen op wonderbaarlijke wijze en Jamie en zijn baas besluiten een kijkje te nemen. Dat ze dat beter niet hadden kunnen doen, wordt al snel duidelijk. De gevolgen zijn niet te overzien en Charles houdt Jamie in een ijzeren greep.

Revival begint als een roman. Je leert Jamie en zijn gezin kennen, de beginperiode met de dominee en hun belevenissen. Na de genezing van Con slaat het verhaal om. De spanning wordt door Stephen King op rustige wijze opgevoerd waardoor je als lezer weet dat je afstevent op een zinderende ontknoping. Zoals we van King gewend zijn weet hij met zijn beeldspraak, bezielende omschrijvingen en talentvolle pen een wereld te creëren die levensecht aandoet.

De verslaving van Jamie, zijn ervaringen en zijn gevoel worden op dusdanige wijze omschreven dat je als het ware aan zijn hand meeloopt door zijn leven.

Vanaf het moment dat hij de revival tour ontdekt, gaat het verhaal ineens sneller, het wordt meedogenlozer en je kan niet wachten tot de ontknoping. Want wat is Charles met hem van plan? Wat houdt zijn geheime elektriciteit precies in en wat is zijn einddoel?

Het einddoel is gruwelijker dan Jamie ooit had kunnen bedenken. Toch verliest King in de plot iets van zijn kracht. Waar de rest van het verhaal op rustige wijze wordt opgebouwd, is de ontknoping in een paar bladzijdes te lezen en helaas bevredigt niet geheel het gevoel dat je door de rest van het verhaal had.

Is dit een minpunt? Ja en nee. Nee, omdat de rest van het verhaal immens mooi is, meeslepend is en levensecht. Plus, de plot past wel bij het geheel. King weet een geheel andere dimensie aan het geloof te geven.

Revival is al met al weer een prachtige aanvulling op het werk van deze meesterverteller.

Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
ISBN: 9789024566334
Pagina’s: 365
Prijs: € 19,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.