Rode sneeuw – Jørn Lier Horst

Gepubliceerd op

rode-sneeuw

Het kustlandschap is die herfst in een dichte mist gehuld, van de vakantiehuisjes aan het loodgrijze water zijn de luiken gesloten. Ove Bakkerud is van plan om hier nog eenmaal een rustig weekend door te brengen voordat alles voor de winter wordt gesloten. Hij treft zijn huisje echter in chaos aan, alles is door inbrekers vernield. En in het naastgelegen huisje ligt een ernstig mishandelde, dode man.

Inspecteur William Wisting heeft al eerder groteske moorden meegemaakt. Maar de wanhoop waarvan hij deze herfst in Stavern getuige is, is nieuw voor hem. Alsof iemand alles te winnen en heel weinig te verliezen heeft.

Rode sneeuw is eigenlijk het zevende deel van de Inspecteur Wisting serie. Omdat Rode sneeuw het deel is waarmee Jørn Lier Horst internationaal is doorgebroken, is het in Nederland als eerste deel uitgebracht van het Wisting Kwartet. Als lezer heb je gelukkig niet het gevoel dat je de eerdere delen ook had moeten lezen, omdat voorin het boek een korte samenvatting zit van die eerdere delen. Eerdere delen die bijvoorbeeld het privéleven en de collega’s van inspecteur Wisting belichten.
De ervaren inspecteur Wisting is nog maar net terug van een verlofperiode of hij wordt geconfronteerd met inbraak in meerdere vakantiehuisjes aan de kust en een dode. De manier waarop de man om het leven is gekomen doet vermoeden dat de dader niets te verliezen had.
Inspecteur Wisting is niet blij wanneer zijn enige dochter Line, die journaliste is, besluit in een vakantiehuisje in de buurt te gaan wonen. Ook is hij niet blij dat het er verdacht veel op lijkt dat de (ex-)vriend van Line wellicht betrokken is bij duistere zaken. En hoe komt het dat er steeds tientallen vogels zomaar uit de lucht vallen?

Rode sneeuw is een goed in elkaar gezette politiethriller. De auteur schrijft op een nuchtere en kalme manier. Je kunt je zo voorstellen dat hij met zijn achtergrond als hoofd recherche op die manier gewerkt zou kunnen hebben. Een no-nonsens man die in een kalm tempo gedegen werk aflevert. Zo is het boek ook geschreven en voor mij is dat helaas een minpuntje.
Er wordt in Rode sneeuw veel aandacht besteed aan procedures en onderzoeksmethoden van de Noorse politie. Best interessant, maar het had ook wat minder gemogen want nu  haalt het vaak de vaart uit het verhaal. En dat is jammer. Toch is deze rustige, gedegen manier van schrijven voor veel lezers herkenbaar en misschien wel typisch Scandinavisch. En dat moet maar net je smaak zijn. Verwacht geen onverwachte plot wijzigingen of extreme spanning zoals in thrillers vaak het geval is.

Rode sneeuw is koel en nuchter beschreven, maar onderscheidt zich daarmee wel als een realistische politiethriller.

Uitgeverij: A.W. Bruna uitgevers
ISBN: 9789400506626
Pagina’s: 367
Prijs: €19,99

[bol_product_links block_id=”bol_580f145cacf07_selected-products” products=”9200000059399536,9200000063028760″ name=”Rode sneeuw – Jørn Lier Horst” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.