Later als ik dood ben – Ilse Ruijters

Gepubliceerd op

ilse-ruijters_later-als-ik-dood-ben

Elin denkt alles te hebben. Een leuke vent, fijne ouders, een vaste baan. Maar dan ontdekt ze dat haar verleden één grote kluwen leugens is. Wie zijn haar echte ouders? En wie is zijzelf eigenlijk? Er is maar één plek waar ze deze antwoorden kan vinden: in het criminele circuit. Ze zegt haar vertrouwde leven op, accepteert een baan in een tbs-kliniek en ontdekt veel te snel dat aan elk antwoord een prijskaartje hangt.

Elin ligt op de vloer in een rode plas, ze voelt alles maar toch ook niet. Haar verleden flitst aan haar voorbij, terwijl haar toekomst in de rode plas verzuipt…

Elin besluit om haar werk met demente bejaarden stop te zetten en te gaan werken in een tbs-kliniek als sociotherapeut. Haar taak zal het stroomlijnen van alle dagelijkse dingen binnen een aangewezen woongroep worden. Al snel word ze toegewezen om de mentor van Rem te worden, die veroordeeld is voor een viervoudige moord. Rem heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis.

Je schakelt terug in het verleden waar Elin 9 jaar is. Haar moeder bracht haar altijd naar tante Will als er markt was. Tante Will was gek werd er gezegd, ze speelt nog met poppen. Elin vond het daar geweldig, ze hadden hun eigen wereld, de bank was een weeshuis en de poppen hun kinderen. Bij sommige poppen had Elin haar twijfels, waarom lag Jaap in de la? Tante Will had haar gezegd dat dat een gemenerik was en een jongentje.

Als op de begrafenis van tante Will, tante Toos zich bijna verspreekt, heeft Elin niet door dat haar dan al delen van de waarheid worden verteld. Pas als ze haar tante Toos in het verzorgingstehuis gaat opzoeken, vertelt tante Toos het geheim. Ze heeft zelfs een enveloppe voor haar. Tante Toos was dement, dat wist ze, maar ook die mensen konden soms heldere momenten hebben.

Jürgen van de beveiliging heeft al vanaf het begin een oogje op Elin. Doordat ze tegenover elkaar wonen, zien ze elkaar veel. Als Elin hoort dat hij gezegd heeft dat ze zijn vriendin is, wordt ze boos geen vriendin, maar collega maakt ze hem duidelijk.

Haar relatie met haar moeder is al niet best en wordt er niet beter op als zij door blijft vragen wie haar biologische vader is. Zeker nu ze het geheim weet, wil ze dat haar moeder nu is eindelijk de waarheid verteld. Haar moeder blijft stug volhouden dat haar man haar vader is. Waarom blijft haar moeder maar zo mysterieus doen over haar verleden.

Elin draait al aardig in de groep mee, ook al heeft ze hier en daar een aanvaring met de bewoners. De relatie met Rem loopt in het begin heel erg traag, maar beetje bij beetje maakt ze contant met hem. Als Rem een verlofdag krijgt onder begeleiding, besluit Elin dat ze naar het strand gaan. Daar staat Rem uren in de gietende regen naar de zee te kijken. De gevoelens die ze heeft voor Rem worden steeds sterker.

Heeft Elin wel de juiste weg genomen om in een tbs-kliniek te gaan werken… en komt ze ooit achter de waarheid…?

De schrijfster laat je gelijk al in de fatale scene beginnen. Zoals haar leven aan haar voorbij flitst, flits je ook door het verhaal. Het verhaal speelt zich voornamelijk in het heden af, maar wordt onderbroken door flashbacks uit het verleden en vooruitblikken. Langzaam worden de feiten helder. Een beeld wat je aan het denken zet is dat er van je verwacht wordt dat als je met een tbs-er omgaat, je ze niet kan vertrouwen en altijd argwanend zou moeten zijn. Maar als er dan iets met Elin gebeurt door een “normale” persoon, zelfs iemand van de beveiliging, geven de woorden “veilig voelen” een heel ander beeld. Ook dat een zoektocht naar antwoorden, zoveel invloed heeft op een leven, is in dit boek mooi omschreven. Een indrukwekkende psychologische thriller met heftige en ontroerende scenes.

Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 978 90 443 4813 2
Aantal pagina’s: 256
Prijs: € 17,50
ISBN (Ebook): 978 90 443 4814 9
Prijs: (Ebook): € 8,99

[bol_product_links block_id=”bol_580f13ccd81cc_selected-products” products=”9200000052529212,9200000053738754″ name=”Later als ik dood ben – Ilse Ruijters” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.