Smash – Margje Woodrow

Gepubliceerd op

Luna gaat met haar vrienden naar een populaire jongerencamping op Terschelling. Ze willen feesten en relaxen. Op de avond voor vertrek zoeken ze via Zoom contact met een medium. Voor de grap laten ze de ene na de andere foto lezen. De stemming verkilt als ze een akelige waarschuwing krijgen: ‘Blijf thuis! Een van jullie heeft dodelijk karma…’ De spanningen in de groep lopen op. Moeten ze dit serieus nemen? Wie kan het zijn? Durven ze nog wel te gaan? Zijn ze met en voor elkaar wel veilig?

Een groep vrienden gaat richting en jongeren camping op Terschelling. De verhouding tussen sommige van hen zijn niet helemaal lekker, maar iedereen maakt er het beste van. De avond voordat de vrienden naar de camping gaan, doen Tamar en Luna een zoom sessie met een helderziende die hun zegt niet te gaan omdat ‘iemand een dodelijk karma heeft’. Luna en Tamar schrikken zich rot maar gaan toch. Ilan komt elke keer hetzelfde rare fotootje van Dani tegen maar leuk is het niet, Dani ligt namelijk na een erg ongeluk in coma. Luna komt een oude bekende tegen op de camping en de schrik slaat haar om het hart.

De cover is weer een Margje Woodrow ten voeten uit, de kleur rood knalt eraf en ook het politielint zit weer om het boek heen. Het leuke in deze boeken is dat het niet alleen tekst is, maar ook foto’s en geschreven briefjes (klinkt kinderachtig maar soms is die afwisseling gewoon heel tof). Waar ik alleen soms niet uitkom, is die straattaal haha Ik ben ook al ouder hè, dat weet ik allemaal niet hoor, gelukkig wordt wel vaak duidelijk wat een woord dan betekend, wat wel erg fijn is. De spanning is vanaf bladzijde één voelbaar en houd je het hele verhaal op hoogspanning. Je kunt op een bepaald punt in het verhaal een QR code scannen en …… horen vertellen over het hoe, wat en waarom, eerlijk gezegd duurt dat fragment voor mij persoonlijk wat te lang, maar het is wel een onwijs veel toffe nieuwe feature in Margje haar boek. Wat ik wel erg jammer vind, is dat er niet super veel emotie in de stem zit, er staat op een gegeven moment dat ‘de woede in …… stem vind ik nog erger dan wat …. zegt’, maar die woede hoor ik niet, en dat vind ik dan wel weer erg jammer omdat dat toch het hele punt in het verhaal is, WOEDE. Wat ik ook heel tof vind aan Margje (en haar boeken natuurlijk) is dat ze het nooit alleen doet. Ze laat leerlingen, buurjongens én haar zoon Micky helpen, Micky kwam dan ook aanzetten met het plot, dat Margje de JBL-box moest gebruiken en dat blijkt een Gouden zet, want daar is een heel tof iets uit voort gekomen. Margje schrijft haar verhalen altijd met een extra lading en/of boodschap, en zo ook in Smash. In Smash is tennis een rode draad, maar daar gaat de titel natuurlijk niet over.  Ook blijkt in dit verhaal maar weer dat je je eigen gedachten niet de dingen voor een ander moet laten invullen, want dat gaat nagenoeg altijd fout. Dingen kunnen ergens op LIJKEN als je iets half half (en soms stiekem) hoort, maar de waarheid is vaak totaal anders wanneer je het hele verhaal hoort. Deze boodschappen máken de verhalen van Margje in mijn ogen, het geeft de boeken hun nut waardoor de spanning echter wordt. Echt weer een toffe en super oannende aanwint om toe te voegen aan je Margje Woodrow serie.

Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026154744
Pagina’s: 216
Prijs: € 15,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.