Verzwegen – Rene Appel

Gepubliceerd op

564c02ca925f30.08251788

Suzan vindt bij haar moeder berichten over een oude verkrachtingszaak en dat maakt het nodige bij haar los; gelukkig krijgt ze steun van haar man. Tenminste, dat denkt ze. Tbs’er Fred staat na een lange periode van opsluiting, zorg en begeleiding weer op eigen benen. Soms heeft hij een terugval, grijpt naar de fles en wordt agressief. En dan kruisen hun paden elkaar.

Suzan’s moeder is zesenvijftig nog nooit ziek geweest en nu ineens uit het niets word ze getroffen door een hersenbloeding. Suzan maakt zich terecht zorgen om haar moeder en wijkt niet van haar zijde, haar man Ron is nooit erg goed geweest met haar moeder is dus gewoon thuis, denkt Suzan. Maar niets is minder waar. Fred is bijna aan het einde van zijn straf, althans dat hoopt hij. Hij heeft voor een gepleegd delict vier jaar plus tbs gekregen en is er nu wel klaar mee. Hij werkt nu in de keuken als hulpje van alles en heeft een eigen appartement maar die controles van de reclassering hangen hem de strot uit. Zijn leven dondert beetje bij beetje in elkaar, geen familie, geen werk meer en zijn vaste kroeg verdwijnt ook nog eens. Suzan heeft nooit een vader gehad of met haar moeder kunnen bespreken wie het was. Wanneer Suzan haar moeder plotseling toch overlijd gaat ze op zoek naar brieven of andere documenten die haar misschien kunnen vertellen wie haar vader was. Ze vindt een doos onder in de kast met daarin een krantenknipsel van een zaak waar ene Fred van H in veroordeeld is. Zal hij iets te maken hebben met iets in haar leven? Of waarom haar moeder altijd zo afstandelijk was. Ze gaat op onderzoek uit want ze is niet van plan dingen te laten liggen die iets wezenlijke kunnen betekenen in haar leven. Lieke, haar assistente in de winkel, doet raar en ontwijkend naar Suzan en Ron, waarom weet Suzan niet maar daar komt ze vast nog wel achter. Wanneer Suzan erachter komt wie haar vader is wil hij haar helpen, tenslotte heeft hij toch niks beters te doen maar zijn hulp loopt uit op een fiasco met alle gevolgen van dien.

Een betere titel had niet gekozen kunnen worden voor dit verhaal, zoveel dingen die verzwegen worden voor Suzan. Bedoelt of onbedoeld, goed bedoeld of uit eigen belang. Het is zo ‘spot on’ geschreven dat je niks anders kunt doen dan voelen wat het allemaal met Suzan doet en dat vind ik mooi als een schrijver dat kan. Erg spannend geschreven, sommige dingen zie je wel aankomen, zijn erg voorspelbaar maar het verhaal zit goed in elkaar. Erg mooi afgerond vind ik het verhaal niet, het is ineens het eind terwijl je (voor je gevoel) net in een nieuwe lijn begint en vind ik erg jammer want verder is het verhaal erg goed. Hoe het geschreven is zorgt ervoor dat je alles in detail voor je kunt zien, bijvoorbeeld de loods en de tweedehandse spullenwinkel zelf. Dat geeft het verhaal zijn kracht, dat alles zo goed omschreven word. De schrijver vertelt veel maar niet te veel.

Uitgeverij: Ambo Anthos
ISBN: 9789026333729
Pagina’s: 300
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_5757008cd5967_selected-products” products=”9200000051679267,9200000051747487″ name=”Verzwegen – Rene Appel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.