Wat ons niet zal doden – David Lagercrantz

Gepubliceerd op

wat ons niet zal doden

Hij is een charmante man, een kritische journalist van middelbare leeftijd en uitgever van het beroemde en beruchte tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met piercings en tattoos én ze is een hacker van wereldklasse. In Wat ons niet zal doden kruisen Mikaels en Lisbeths wegen opnieuw en gaat het verhaal van Stieg Larssons Millenium-serie verder.

Het tijdschrift Millennium heeft nieuwe eigenaren gekregen. Boze tongen beweren dat Mikael Blomkwist zijn beste tijd heeft gehad. Lisbeth Salander is rusteloos. Ze neemt risico’s die ze normaal gesproken zou vermijden. Als Blomkwist een telefoontje van ene professor Frans Balder krijgt, hoopt hij met deze informatie de scoop te hebben die hijzelf en Millennium zo hard nodig hebben. Balder is een autoriteit op het gebied van kunstmatige intelligentie en zegt zeer gevoelige informatie te hebben over de Amerikaanse inlichtingendiensten. Ook blijkt hij contact te hebben gehad met Lisbeth…

Wat ons niet zal doden is het langverwachte en nogal omstreden vervolg op de Millennium-trilogie. Ga er maar aan staan, een vervolg schrijven op het gigantische succes van de drie vorige Millennium boeken. Alleen al daarvoor heeft David Lagercrantz ons respect verdiend.

Wanneer wetenschapper Frans Balder tijdens het ontwikkelen van computers die ooit slimmer zullen zijn dan mensen, ontdekt dat er bij zijn werkgever Solifon en zelfs bij Amerikaanse inlichtingendiensten van alles aan de hand is, belt hij Mikael Blomkwist. Twee uur later is Balder dood en begint het spannende onderzoek naar niet alleen zijn moordenaar, maar ook naar de smerige geheimen die Balder met zich mee lijkt te hebben genomen.

Het begin van Wat ons niet zal doden is lastig, maar de doorzetter wordt beloond. Lagercrantz heeft nogal wat woorden nodig en legt, soms onnodig, heel veel uit. Daarnaast worden er vele karakters geïntroduceerd (niet allemaal even geloofwaardig zoals de twee politiemannen die Balder zouden moeten beschermen) zodat je als lezer echt je aandacht bij het verhaal moet houden, zeker ook door de vele perspectiefwisselingen die soms irritant zijn, maar je als lezer dwingen bij de les te blijven. Daarnaast gaat Lagercrantz ervan uit dat zijn lezers niet dom zijn en vertelt hij, alsof het de normaalste zaak van de wereld is, over ingewikkelde wiskundige problemen, zwarte gaten en allerlei technische computerhoogstandjes, maar ook legt hij heel veel uit over het Savantssyndroom.

Uiteraard zijn de hoofdrollen ook in dit verhaal weggelegd voor Mikael Blomkwist en Lisbeth Salander, hoewel Lagercrants zich duidelijk meer heeft toegelegd op Blomkwist en dat heeft hij knap gedaan. Als je niet beter wist zou het karakter van Blomkwist in dit verhaal door Larsson geschreven kunnen zijn. Salander komt pas later in het verhaal meer naar voren. Tegelijkertijd is dat ook iets wat me een ongemakkelijk gevoel heeft gegeven. Het is Salander en toch ook niet. Lagercrantz laat haar dingen doen en zeggen die ze in de vorige drie boeken niet deed. Zeer geslaagd is de autistische jonge August Balder. Wat heeft Lagercrantz daarmee een geweldig karakter neergezet!

David Lagercrantz heeft zijn best gedaan om in de stijl van Stieg Larssons te schrijven en voor een heel groot deel is hij daarin geslaagd. Hoewel zijn stijl duidelijk anders is dan Larssons (minder bloederig ook) zal Wat ons niet zal doden voor veel lezers door kunnen gaan als een “echte” Stieg Larsson. David Lagercrantz is een begenadigd schrijver en heeft zich lofwaardig van deze haast onmogelijke taak gekweten. Hij maakte me nieuwsgierig naar zijn “eigen” werk.

Uitgeverij: A.W./Bruna
ISBN: 9789056725334
512 pagina’s
Prijs: € 22,50

[bol_product_links block_id=”bol_56900abfacde5_selected-products” products=”9200000040419232,9200000045968558,9200000049672742,9200000053085056″ name=”Wat ons niet zal doden – David Lagercrantz” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.