Wie zwijgt – Leo Benedictus

Gepubliceerd op

De naamloze verteller uit Wie zwijgt beschrijft tot in detail hoe hij een vrouw, Frances, ‘bestudeert’ en haar leven manipuleert. Zo maakt hij van de lezer een medeplichtige. Wanneer je dat doorhebt, is het te laat.

Wanneer een naamloze vrouwenhater een groot bedrag erft, is hij in één klap vrij en rijk genoeg om alles te kunnen doen wat hij maar wil. Hij stopt met zijn baan en begint aan een nieuwe hobby, waarbij hij vrouwelijke subjecten observeert en bestudeerd. Hij noteert alles, zodat hij niets kan vergeten en eventuele foutjes kan voorkomen of zichzelf kan verbeteren. Zijn nieuwe hobby bevalt hem wel, totdat zijn oog valt op de hardwerkende Frances. Zij word zijn nieuwe obsessie en daar heeft hij daadwerkelijk alles voor over. Zelfs het regisseren en manipuleren van haar leven.

Zijn observaties gaan steeds verder en hij word bij elk subject gehaaider en beter in het stalken. Sommige vrouwen bestudeert hij een week of langer, maar nooit langer dan een maand. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt; vermommingen, camera’s, afluisterapparatuur, vervoer, alle benodigdheden voor een eventuele ontvoering of moord. Hij weet zelfs wat hij moet zeggen, mocht zijn aanwezigheid worden opgemerkt. Dit alles maakt hem de perfecte persoon om iemand te stalken of nog erger; weg te komen met één of meerdere moorden.

In Wie zwijgt zit de lezer op de eerste rang bij de transformatie van een doorsnee man in een narcistische psychopaat. Het boek is een bekentenis van de dader en eigenlijk meer een handboek voor stalkers, moordenaars en psychopaten.
Benedictus weet de meest gruwelijke daden met groot gemak te beschrijven, terwijl de lezer er onpasselijk van wordt. Desondanks zit je aan het boek gekluisterd en wil je weten wat hij gaat doen, wanneer en waarom. Het is echt een thriller waar je een sterke maag voor moet hebben en die je slapeloze nachten weet te bezorgen.

Schokkende scenes, een interessant slachtoffer, een psychopaat die alles tot in de puntjes heeft uitgedacht en een totaal onverwacht einde dat de lezer aan het denken zet. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de psychopaat uit Wie zwijgt nog lang door je geest zwerft.

Wie zwijgt is onvoorspelbaar en ongelofelijk spannend, juist omdat de denkwijze van een psychopaat zo onvoorspelbaar is.
De manier waarop het hoofdpersonage zijn verhaal verteld heeft veel weg van de Netflix-serie YOU, waarin je ook door de ogen van een stalker kijkt.

Over de auteur:
Leo Benedictus debuteerde in 2011 met The Afterparty en is journalist voor THE GUARDIAN. Hij woont en werkt in Londen.

Uitgever: Nieuw Amsterdam
ISBN: 978 90 468 2361 3
Pagina’s: 224
Prijs: €20,-

[bol_product_links block_id=”bol_5d00bce4e6aa6_selected-products” products=”9200000108666870″ name=”Wie zwijgt – Leo Benedictus” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.