2C – Mirjam Mous

Gepubliceerd op

2c cover

Speel mijn dvd af!
Het is die met het gele hoesje
Doe het binnen vijf minuten
Anders breekt de hel los

Klas 2C vertrekt met een touringcar voor een werkweek naar de Ardennen. Tenminste, dat is de bedoeling. Ze zijn nog maar net vertrokken als de leerlingen een vreemd bericht op hun telefoon ontvangen. Er blijkt een bom aan boord van de bus te zijn. Niemand mag er nog in of uit, anders zal de bom ontploffen. Al snel blijkt dat iemand in de bus er meer van moet weten. Kent een van de leerlingen de bommenlegger? Of, erger nog: heeft iemand van 2C zélf die bom verstopt?
Wat is er de afgelopen maanden gebeurd dat het zo ver heeft kunnen komen? Niet alleen op school, maar ook bij de leerlingen en leerkrachten thuis. Heel wat mensen blijken motieven en geheime agenda’s te hebben. Maar wie zit er nou echt achter? En terwijl heel Nederland van een afstandje via live-beelden toekijkt, moet 2C ontrafelen wie nu de dader is – maar vooral hoe ze hun eigen leven kunnen redden.

Niemand uit 2C begrijpt waarom juist hun klas is gekidnapt, zij zijn toch allemaal heel gewoon?  Hoewel? De dader moet veel van klas 2C weten, hoe kent hij of zij anders alle telefoonnummers van de kinderen en hoe weet hij of zij dat ze juist vandaag op werkweek gaan?
Valentijn, die het slimste jongetje uit de klas is en daarmee door zijn klasgenoten vaak gepest wordt, belt zijn moeder die bij de politie werkt en samen lopen ze zijn onmiddellijk gevormde lijstje door van eventuele daders.  Er blijken zich heel wat kinderen (en zelfs een leraar) voorafgaand aan de werkweek verdacht te hebben gedragen. Die verdachte handelingen van iedereen aan boord van de bus worden de lezer (maar niet Valentijn) duidelijk door de  perspectiefwisselingen en de wisselingen in tijd per hoofdstuk waardoor de spanning knap behouden blijft.
Mirjam Mous weet hoe pubers in elkaar zitten en vooral Valentijn en Driss komen goed uit de verf. De buschauffeur is wat karikaturaal neergezet, (blijft ondanks de levensechte dreiging, maar flauwe grapjes maken) de hoogzwangere lerares daarentegen is weer heel geloofwaardig.
De oplopende onzekerheid en stress in de bus naarmate het verhaal vordert (en men nog geen steek wijzer is), zijn overtuigend beschreven en maken dat je graag wil doorlezen om erachter te komen wie nu toch die dader is.
2C is een met vaart geschreven YA-thriller die behoorlijk actueel is in deze tijd van rechts extremisten en andere fanatici.
Hoewel Boy 7  mijn absolute favoriet blijft, heeft Mirjam Mous met 2C weer een originele en spannende thriller neergezet.

Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum
ISBN: 9789000350148
Pagina’s: 301
Prijs: €18,99

[bol_product_links block_id=”bol_5773cd3de0c75_selected-products” products=”9200000057346310,9200000057832040″ name=”2C – Mirjam Mous” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.