Birthday – Meredith Russo

Gepubliceerd op

Eén dag uit het leven van twee beste vrienden. Zes jaar op rij.

Eric en zijn beste vriend Morgan zijn geboren op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plaats. Ze hebben deze ene dag altijd samen gevierd, maar hoe ouder ze worden hoe meer hun vriendschap verandert.
Morgan voelt zich volkomen alleen en gevangen in haar lichaam. Terwijl ze worstelt met de moeilijke keuze om als haar ware zelf te leven, lijkt Eric een perfect bestaan te hebben als populaire footballspeler. Toch heeft ook Eric zo zijn problemen. Langzaam maar zeker groeien Eric en Morgan uit elkaar. Maar de enige bij wie je echt jezelf kan zijn is je beste vriend… toch?

Morgan en Eric kennen elkaar al vanaf de geboorte want ze zijn op dezelfde dag geboren en door de extreme weersomstandigheden zitten hun gezinnen daardoor dagenlang bij elkaar. Eric en Morgan zijn beste vrienden. Als Morgan dertien is wil hij een grote geheim aan zijn beste vriend opbiechten want je moet bij iemand beginnen toch, maar hij durft niet en struggled voort. Sinds een jaar voelt Morgan zich niet fijn meer als jongen zijnde en beseft dat hij een meisje zou moeten zijn. Eric voelt zich vreemd, alsof er iets met hem aan de hand is maar hij snapt niet helemaal wát dan, en ook hij blijft in z’n eentje lopen met zijn gevoelens in plaats van ze met zijn beste vriend te delen. Nog nooit hebben ze de traditie verbroken om hun verjaardag sámen te vieren maar steeds vaker lijkt het mis te gaan. Ook Eric zijn thuis situatie is niet optimaal te noemen en ook dat heeft zijn uitwerking op hun band. Eric en Morgan groeien langzaamaan uit elkaar, wat hun gevoel nóg erger maakt omdat ze zich nu helemaal alleen voelen.

Dit verhaal is heel persoonlijk voor Meredith Russo omdat ze zelf transgender is en mensen door middel van dit verhaal wil laten inzien hoe belangrijk dit onderwerp is. Het typische pestende kinderen , razende gedachten en gevoelens, onwaarheden en roddels beslaan en groot deel in dit verhaal, en ook de dingen waar elk mens dat niet in 1 hokje past tegenaan loopt komen veelvuldig voor. Het rauwe verdriet, de constante afwijzing en de pure angst zijn zo ontzettend mooi en heftig beschreven dat de tranen je over de wangen zullen lopen. Ook als je helemaal niks te maken hebt met de wereld van LHBTI+  raakt dit verhaal je diep, de emoties en gedachten van Eric en Morgan zijn zo echt en zo pijnlijk beschreven dat dit boek je hart in kruipt en je de twee jongens in je hart sluit. Er zouden van mij veel meer van dit soort boeken mogen uitkomen, want hoe belangrijk is het om ieder mens, iedere ziel, elke persoonlijkheid de kans te geven om tot volle glorie uit te groeien en trots te kunnen en mogen zijn op wie hij of zij is, ongedacht geslacht, wensen of uiterlijk vertoon. Ik vind het een prachtig verhaal en her zou niet misstaan als verplicht leesvoer op scholen. Iedereen zou dit boek moeten lezen en zich ten volle mogen gaan beseffen wat ze anderen kunnen aandoen met vooroordelen of scheve blikken. Russo heeft hier een prachtig verhaal neergezet met alles erin dat erin zou moeten staan. Ik ben erg ontroerd door dit verhaal.

Uitgeverij: Best of YA
ISBN: 9789000370450
Pagina’s:  256
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_5dd3f36261a64_selected-products” products=”9200000114633986,9200000103838806″ name=”Birthday” sub_id=”Meredith Russo” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.