Circus der wonderen – Elisabeth Macneal

Gepubliceerd op

Komt dat zien, komt dat zien! Het is 1866 en Engeland is in de ban van het circus. Menigten verdringen zich om een glimp op te vangen van leeuwentemmers, trapezeartiesten en andere wonderen. Wanneer Jasper Jupiters Circus der Wonderen in een kustplaatsje in Zuid-Engeland arriveert, verandert het leven van Nell voorgoed. Haar vader verkoopt haar aan de circusbaas als luipaardmeisje, vanwege haar vele moedervlekken. Nell leeft gedwongen verder als deel van het circus, maar wanneer haar roem groeit en ze vriendschap sluit met Jaspers zachtaardige broer Toby, vindt ze haar levenslust langzaam terug. Het duurt niet lang voordat de kranten Nell omschrijven als het achtste wereldwonder. Maar wie vertelt haar verhaal eigenlijk? En wat gebeurt er als ze Jasper en het circus dreigt te overschaduwen?


Nell’ Vader vind haar al vanaf haar geboorte een onheilsteken, pesten, aanstaren en haar proberen te genezen is aan de orde van de dag, terwijl Nell ondertussen gewoon probeert te leven met haar huid vol moedervlekken. Wanneer het circus van Jasper Jupiter neerstrijkt in haar dorp krijgt haar vader in een dronken bui het geweldige idee om haar aan Jupiter te verkopen als nieuwste curiositeit in het circus. Het irriteert Jasper mateloos wanneer hij beseft dat zijn broer, Toby, ook lós van hem bestaat, hij heerst over Toby, net als over de rest van zíj́n circus. Jasper is een nare inhalige man, die mensen wil laten geloven dat hij goed is voor zijn wonderen. Geld, macht en roem, dát zijn de enige dingen waar Jasper Jupiter in geïnteresseerd is en nergens anders in. Sinds Nell in zijn wonderen circus erbij is gekomen ziet hij zijn droom nóg duidelijker voor zich en permitteert zichzelf een lening. Toby bereikt ondertussen een stadium van wanhoop en liefde, en onderneemt dingen die misschien niet zo slim zijn.

Te beginnen bij de cover, die is prachtig. En waarom? Kijk naar Nell die daar zweeft met haar prachtige, bizarre en compleet andere huid dan normaal. De ranken en bloemen in de cover nemen ook meer plek in het verhaal in dan je eerst zou denken, en toen ik daar achter kwam werd de cover daar alleen maar nóg mooier van. Het belachelijk maken van mensen die er anders uitzien is zo gedaan, maar het anders zijn’ te gebruiken voor iets moois zoals dit verhaal geeft zoveel meer, en mag wat mij betreft vaker gedaan worden. Dit verhaal lijkt een en al kommer en kwel voor de bijzondere mensen, maar uiteindelijk merk je dat ze in hun kracht komen te staan. Zo lief en attent als Toby is, zo arrogant en gevaarlijk is zijn broer Jasper, en dat maakt het contrast in het verhaal zo groot mogelijk. Toby wil zo graag uit Jasper z’n schaduw stappen, dat hij daden van pure wanhoop ondergaat, zijn liefde voor Nell brengt hem tot daden van wanhoop én liefde. Ik heb echt met Toby te doen in dit verhaal, (te) lief zijn werkt dus niet altijd, en Toby is daar het levende bewijs van. Af en toe is het even schakelen, want zo lig je in Toby z’n wagen en zo ren je in de oorlog door de Krim. In de naar de hoofdpersonen genoemde hoofdstukken wordt er óver dat personage verteld in plaats van dat je vanuit het karakter zelf leest,  soms wisselt het in het hoofdstuk wel van verteld worden naar vertellen, heel apart maar niet vervelend om te lezen. Verraad, geheimen, lust en last, dat zijn de gemene delers richting het einde van het verhaal. Gelukkig is er ook liefde in het verhaal, en de ‘wonderen’ van het circus behelst meer dan je in eerste instantie denkt. Macneal verteld in het nawoord waarom ze dit verhaal heeft geschreven, hoe ze zich erbij voelde een tegen welke dingen ze aan liep, maar ook hoe het de echte ‘wonderen’ in de wereld is vergaan en hoe ze die verhalen in het boek heeft gebruikt.

Uitgeverij: The house of books
ISBN: 9789044355024
Pagina’s: 367
Prijs: € 21,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.