Daan en Nadia – Esther Walraven

Gepubliceerd op

9789000346424_download

Na een optreden met zijn band kan de zeventienjarige Daan niet meer op zijn benen staan.
Men denkt aan alcoholvergiftiging, maar het blijkt ernstiger. De onvoorstelbare diagnose zet het leven van de altijd optimistische en sportieve Daan op zijn kop: hij heeft een hersentumor. De vijftienjarige Nadia is in alles het tegenovergestelde van Daan: ze is somber, heeft geen goede band met haar ouders en snijdt zichzelf. De oorzaak hiervan ligt bij haar handtastelijke oom. Nadat Nadia opnieuw wordt lastiggevallen door hem, belandt ze door haar eigen toedoen in het ziekenhuis.

Uit een toevallige ontmoeting in het ziekenhuis ontstaat een voorzichtige band tussen de twee. Beiden leren langzaam een andere kant van het leven kennen. Terwijl Nadia worstelt met het leven, vecht Daan tegen de dood. Tijdens deze tegengestelde bewegingen in hun levens, verstevigt de band tussen Daan en Nadia. Maar voor hoe lang?

Wanneer Daan na zijn optreden met z’n band in elkaar zakt wordt hij naar het ziekenhuis gebracht. Iedereen denk dat hij teveel gedronken heeft, maar hij heeft maar een paar slokjes bier op. Nadia wordt wakker in het ziekenhuis met haar hand en pols in het verband en haar moeder naast zich. Ze heeft zichzelf iets aangedaan, maar is gelukkig op tijd gevonden. Wanneer Daan in zijn ziekenhuis bed op de gang ligt te wachten tot hij gehaald wordt voor de MRI scan ontmoeten Daan en Nadia elkaar. Het verloopt niet erg soepel, Daan kan haar amper zien en Nadia is erg verlegen en bang. De uitslag van Daan zijn MRI is niet goed. Hij heeft tumoren in zijn hoofd die aan de hersenstam zitten, dus opereren behoort niet tot een van de mogelijkheden. Nadia probeert zo goed als mogelijk haar normale leven weer op te pakken maar dat is nog niet zo makkelijk wanneer iedereen lijkt te weten wat er is gebeurd. Daan en Nadia houden contact en ze ontmoeten elkaar vaak, het liefst bij Daan thuis omdat het daar zo fijn is. Daan is thuis met pijnstillers en doet zo goed mogelijk wat hij kan, maar dat is niet makkelijk met veel pijn.

De cover is heel simpel maar zegt zoveel. Wat ik ook erg mooi vind is dat de kleur van de bladzijden het verloopt van het verhaal volgt (of dat is mijn eigen idee ervan en niet de bedoeling, dat kan ook). Je voelt hoe fragiel de relatie van Daan en Nadia is, maar ook hoe deze langzamer intenser word. Het is en behoorlijk heftig verhaal en je hoofd het zeker niet droog, dat durf ik met zekerheid te zeggen. Daan en Nadia worden tijdens het lezen zo echt en je leeft zo met ze mee dat het verhaal des te harder binnenkomt. Een prachtig verhaal met een droevig einde.

Uitgeverij: Unieboek spectrum – Best of YA
ISBN: 9789000346417
Pagina’s: 268
Prijs: € 15,-
[bol_product_links block_id=”bol_56cec7eb3c17d_selected-products” products=”9200000051759434,9200000054700706″ name=”Daan en Nadia – Esther Walraven” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.