De geur van groen – Pamela Sharon

Gepubliceerd op

Raaf is een gewoon meisje van zestien. Ze houdt van verhalen en is dol op haar beste vriendin May-Lin. Het enige wat haar leven anders maakt dan dat van de meeste tieners, is dat ze blind is.
Gelukkig vertelt May-Lin haar hoe kleuren ruiken en voelen. Zij creëert daarmee een wereld voor hen samen. Dan gebeurt er op een dag iets wat Raafs leven helemaal op zijn kop zet en alle kleuren laat verdwijnen. In een wereld die niet alleen haar kleur maar ook haar glans kwijt is, moet Raaf haar eigen weg zien te vinden.

Raaf en haar beste vriendin May-Lin zijn eigenlijk altijd samen, Lin laat Raaf de wereld zien in kleuren die zij zelf niet kan zien en woorden waar ze daarbij aan denkt. Raaf is blind en creëert de wereld op een andere manier dan ieder ander, in geuren en gevoelens. Raaf is geen onhandig, dom blind meisje maar natuurlijk heeft ze af en toe hulp nodig, vaak gelukkig van haar beste vriendin Lin maar toch is het niet altijd makkelijk. Zeker niet als je moeder zo overbezorgde is dat ze je al je vrijheden, hoe klein die ook al zijn, afpakt om je te beschermen, het is allemaal natuurlijk goed bedoeld maar niet zoals Raaf haar leven zou willen leven. Raaf wil ontdekken, leven en vooral (proberen) te zijn zoals ieder ander. Samen gaan Lin en Raaf naar feestjes bijvoorbeeld en op één feestje raakt ze aan de praat met een jongen die Lin als een ‘bruine boterham met kaas’ beschrijft, maar daar is Raaf het niet mee eens zijn kleur is anders.  Samen met Lin gaat haar het leven allemaal redelijk goed af tot de dag dat Raaf bij haar vader is en een telefoontje krijgt van Lin’ zus….Raafs wereld gaat op zwart, er is geen andere kleur meer dan zwart. Maar het leven gaat door en wonder boven wonder Raaf ook, ze weet alleen nog niet precies hoe. Wanneer ze de jongen van het feestje weer ontmoet ontstaat er hoop.

*Een ontroerend boek over verlies liefde en wijsheid in jezelf*
Raaf leert je eigenlijk een beetje hoe het is om blind te zijn, alles word zo mooi en kloppend verwoord dat je het snapt en waardeert. Humor spat uit het boek, want Lin is zo lekker sarcastisch als maar zijn kan en heeft droge humor, wat bij mij vaak en grinnik of lach oproept. Wat ik heel mooi gedaan vind is dat het lijkt of Raaf gewoon kan zien, ze kan dingen zo goed verwoorden en plaatsen dat je af en toe even vergeet dat ze niks ziet, want ze ‘ziet’ zoveel. De titel is erg mooi want wanneer je het boek leest snap je pas echt dat de titel meer inhoud dan alleen een paar woorden, zo ook de kleuren op de cover, alles heeft een reden. De enige manier om dit boek te duiden is denk ik door te zeggen dat het een ontzettend lief boek is, ik ben helemaal verliefd en ontroerd over de manier hoe dit verhaal gebracht word. Een verhaal als dit geeft hoop, bewondering en liefde. Je leeft intens mee met Raaf, zoals zij in het leven staat en probeert te staan. Lin blijft in gedachten alles aan Raaf vertellen en dat is ontzettend ontroerend om te lezen, de juiste dingen op de juiste momenten en op de juiste manier, alles klopt in dit verhaal…. behalve dat ene moment.  Een prachtig debuut voor Sharon en ik ben ontzettend benieuwd wat we nog meer uit haar pen mogen verwelkomen in de boekenwereld.

Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048847136
Pagina’s: 208
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_5cfe908e7911b_selected-products” products=”9200000107966606,9200000108127977″ name=”De geur van groen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.