De negen kamers – Peter-Paul Rauwerda

Gepubliceerd op

1d5e3984-7c08-4514-bf0d-3a516ddb7cbd

Jonas wordt al enige tijd geteisterd door vreselijke hoofdpijnen. Juist op het moment dat hij alleen thuis is, worden ze vrijwel ondraaglijk. Dan gebeurt er iets vreemds. ’s Nachts wordt er ingebroken en de ongenode gast last een groot boek achter. Jonas leest in het boek over een merkwaardig huis. Later op de dag blijkt een paar straten verderop een dergelijk huis te zijn verschenen op de plek waar de dag ervoor nog een braakliggend veldje lag. Het huis krijgt Jonas in zijn greep. Nadat hij binnen weet te dringen, dwaalt hij als Alice in Wonderland van kamer naar kamer en komt hij van de ene wonderlijke situatie in de andere terecht. Er ontrafelen zich gebeurtenissen en verhalen die heen en weer deinen tussen door en werkelijkheid.

Zal hij aan de greep van het huis kunnen ontkomen?

Jonas is zeventien heeft steeds vaker heftige hoofdpijnen, onverwachts komen deze opzetten en word soms zelfs ondraaglijk. Jonas is een echte lezer, voor meerdere boeken tegelijk draait hij zijn hand niet om en daarom zit zijn hoofd ook barstensvol met fantasieën en ideeën over van alles en nog wat en door de hoofdpijn lijkt zijn hoofd soms wel te ontploffen. Wanneer hij op een ochtend naar beneden gaat en iets raars merkt in het huis ziet hij een groot boek op tafel liggen met een briefje erop dat het boek wanneer hij deze opent ‘zijn leven zal veranderden’. Door het boek ontdekt hij een huis dat niet bestaat maar er wel is óf wel bestaat maar er niet is. Wanneer hij stiekem toch de tuin in gaat bereikt hij een tuin vol bekende spullen maar dan 100 keer zo groot. De dwerg die daar leeft beweerd het huis te hebben gemaakt en ‘wie daar naar binnen gaat komt er nooit meer uit’ verteld hij. Jonas is zo nieuwsgierig geworden dat hij toch het huis in gaat met alle gevolgen van dien. Hij dwaalt, zonder kans op bevrijding, rond in het huis en hij komt kamer na kamer tegen die hij verkend en moet zien te overleven. Wanneer hij Anna, het meisje dat hij voor het raam heeft zien staan, ontmoet verandert er heel veel. Hij kan alleen nog maar aan haar denken, maar wanneer hij haar in zijn armen kan sluiten word hem heel veel duidelijk.

Vanaf de eerste bladzijde pakt het meteen, je zit er meteen in doordat het bijna magisch geschreven is. Je weet dat het niet echt kan zijn en toch geloof je alles. Je weet dat dingen niet kloppen, maar je blijft lezen om te zien waar het eindigt. Het is ontzettend spannend en hèèl bijzonder. Ik vind het erg mooi geschreven, het houd je vast tot het einde en zelfs daarna blijf je aan het huis en Jonas denken. Het enige dat ik persoonlijk een beetje jammer vind is dat mij niet helemaal duidelijk is geworden wat er nu precies met Jonas aan de hand is in ‘het echte leven’, waar hij aan die vreselijke hoofdpijnen lijdt. Dit doet echter niks af aan de magie van het verhaal, want die is rijkelijk aanwezig en houd je in zijn greep.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047708391
Pagina’s: 200
Prijs: € 18,95

[bol_product_links block_id=”bol_57e272711a653_selected-products” products=”9200000059367391″ name=”De negen kamers – Peter-Paul Rauwerda” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.