Zwaard van glas – Victoria Aveyard

Gepubliceerd op

vdi9789023498070

Het bloed van Mare Berrens is rood, de kleur van het gewone volk. Maar haar kracht om bliksem te beheersen maakt haar tot een gewild maar gevaarlijk wapen voor het koninklijk hof. Hoewel de koning publiekelijk haar krachten ontkent, ontdekt Mare iets bijzonders: ze is niet de enige in haar soort die deze kracht heeft. Mare ontsnapt aan de koning en uit de handen van de verraderlijke prins Maven, en gaat op zoek naar andere Roden en Zilveren om samen te vechten tegen de overheersers. Het is een gevaarlijke tocht waarbij Mare het risico loopt om zelf net zo’n monster te worden als de mensen die zij veracht. Zal haar opstand slagen?

Mare is samen met de anderen, waaronder Call, haar broer Scheem, Frika en Kilorn, op de vlucht voor de zilveren en dan vooral voor prins Maven. Cal was in de zilveren stad al zijn broers gevangene en zo nemen Mare en haar vrienden hem ook mee, als gevangene. De scharlaken garde is de groep die met, maar vooral vóór Mare vecht omdat ze haar zien als leider en gevaarlijk als degene waar ze voor ten strijde trekken. Vele doden en gewonden zijn al gevallen in de strijd tegen Maven tot nu toe en de ontsnapping heeft ook de nodige slachtoffers geëist. Er is een lijst met ‘nieuwbloedigen’ zo noemen ze degene met rood bloed maar met zilveren/bijzonder vaardigheden. Wanneer ze die mensen kunnen opsporen zal dat het leger van de Garde groter en sterker dan ooit en zullen ze hopelijk op die manier Maven overwinnen. Ze komen aan op een eiland genaamd Tuck waar Mare haar familie weer in de armen kan sluiten maar van blijdschap is weinig sprake want iedereen, zelfs haar eigen familie, is op z’n hoede voor ‘het bliksemmeisje’. De jacht op de ‘nieuwbloedigen’ gaat niet zo soepel als geplant of gehoopt want uiteraard zit de nieuwe koning Maven achter Cal, Scheem, Frika en Mare aan en die maakt het ze bijzonder lastig. Doordat Maven ze steeds een stap voor lijkt te zijn worden hun plannen steeds gevaarlijker, moeilijker en pijnlijker. Vele verliezen worden geleden en niet alleen aan de slechte kant. Mare is niet meer de Mare van vroeger ook is zij niet meer zoals ze was ten tijde van vrouwe Mareena, maar hoe en wie is Mare dan wel geworden? En wil je die nog wel kennen.

Wat een wervelende tweede deel. In dit deel lijkt het er allemaal nog even heftiger aan toe te gaan dan in het eerste deel ‘de rode koningin’. Van vertrouwen is geen sprake meer, niemand, zelfs niet degene waarvan Mare het dacht, zijn nog te vertrouwen. Verschillende groeperingen gaan voor geld en veiligheid voor zichzelf in plaats van gerechtigheid en dat maakt het verhaal super spannend, want wie is er nog wel te vertrouwen? Verderop in het verhaal kom je de reden van deze titel tegen en die is best wel onroerend. Je zult dit verhaal niet lezen, je voelt het, je beleefd het, het sleurt je mee in een vaart die amper bij te houden is. In dit deel loopt iedereen zijn eigenwaarde en zelfbeeld een deuk op, vriendschappen staan op het spel en vertrouwen in wie dan ook is wankel of helemaal niet meer aanwezig. Het eind is shocking en doet mij intens verlangen naar het volgende deel. Wat schrijft Victoria Aveyard ontzettend goed, zo spannend, zo intens en zo veelbelovend voor de rest.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 978 90 234 9807 0
Pagina’s: 496
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_57e2707ccb2b2_selected-products” products=”9200000057138066,9200000063028881″ name=”Zwaard van glas – Victoria Aveyard” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.