Echo – Matt Haig

Gepubliceerd op

Audreys vader heeft haar geleerd menselijk te blijven in de moderne wereld waarin ze leven. Ze heeft een muur om zichzelf heen gebouwd; een muur van boeken en muziek, filosofie en dromen. Een muur die Audrey onderscheidt van echo’s: verfijnde, emotieloze machines die zijn ontworpen om sprekend op mensen te lijken en voor mensen te werken, maar die niet menselijk zijn. Daniël is een echo, maar hij is niet zoals de andere echo’s. Hij voelt een connectie met Audrey, een gevoel dat niet past in het ontwerp van Daniël. Hij kan het dan ook niet begrijpen of uitleggen. En wanneer Audrey zich in verschrikkelijk gevaar bevindt, weet hij dat hij haar móét redden.

Audrey Gedachtelog 427
Twee weken geleden verloor Audrey haar beide ouders. Mevrouw Matsumoto raadde haar aan een gedachtelog te maken, dat zou haar misschien helpen. Ze vertelt over Alissa, hun nieuwe echo, dat ondanks dat ze er erg menselijke uitzag, haar vader en zij toch liever hadden dat ze niet in hun buurt kwam. Ze vonden Travis hun huisrobot, veel fijner. Haar vader wantrouwde ook alle technische verbeteringen, hij dacht zelfs dat echo’s de macht over zouden nemen. Haar moeder was soort van het tegenovergestelde. En dan was er nog Alex Castle, de broer van haar vader. Hij was hoofd van Castle Industries, het belangrijkste techimperium in Europa. Audrey volgde thuisonderwijs, wat uit een mix van ervaringspods en les van een echo bestond. Een herinnering van Audrey neemt je terug naar de dag waar haar moeder van huis ging. Haar vader was bezig met het schrijven van een boek “Heerlijke nieuwe nachtmerrie – zij de rechten, wij de ellende”, dit tot ergernis van haar moeder. Dan herinnert ze het gesprek met haar vader over het suikergebruik van Alissa, wat ineens erg hoog was. Ze zou Mandarijnles van Alissa krijgen en nog voordat het begon belde haar moeder met de holofoon, ze wilde iets belangrijks zeggen, maar de verbinding begon te flitsten en werd uiteindelijk verbroken. Haar vader voelde zich schuldig, ze hadden ruzie gehad. Hij beloofde Audrey dat na zijn boek, ze op vakantie zouden gaan. Tijdens de lessen is Alissa anders, ze praat veel sneller. Audrey zag dat Alissa’s EMS ontbrak, dat is een apparaat waar Sempura haar mee in de gaten kon houden. Volgens Alissa was dat niet meer nodig. Audrey weet dat hierna de drie uur durende Pod-les volgde, haar hartslag versnelde. Ze moest dit doen, ze moest dit onder ogen zien te komen. Dus gaat ze verder. Als de les voorbij is, ziet ze dat haar moeder thuis is, alleen is het eng stil in huis. Ze reageren ook niet als ze hun roept. In de werkkamer van haar vader wordt alles duidelijk, die beelden zal ze nooit meer vergeten. Haar ouders waren dood, vermoord. Ze weet te vluchten met hun auto en ze is nog maar net op weg of haar oom Alex belt, ze vertelt wat er gebeurd is. Hij wil dat ze naar hem toekomt, maar in verband met de vele echo’s bij hem zegt ze nee. Als ze bij een brandende haard wakker wordt en de woorden “Je bent veilig” hoort, ziet ze de “E” op zijn hand. In paniek gilt ze “JIJ HEBT ZE VERMOORD!.. Oom Alex stuurt Daniel weg…

Wat een ongelofelijk mooi en fascinerend verhaal heeft Matt met het boek “Echo” geschreven. En dan te bedenken dat Matt Haig dit verhaal helemaal niet wilde schrijven (zie nawoord). Dat verbaasde mij na het lezen helemaal. Technologie is vandaag de dag niet meer uit ons leven weg te denken, maar echt daadwerkelijke met een echo, een Efficiënt Computer-Humanoïde Organisme, leven is toch een ander verhaal. Matt geeft je met dit verhaal, een blik in zo’n toekomst. Hij laat je kennis maken met neuropads, die je pijn en verdriet kunnen sussen. Mooie technologie maar je verliest wel je mensheid hierdoor. Ondanks alle vernuftige technologie die in dit verhaal zitten, laat Matt je zien dat liefde voor elkaar, overheersend is. Juist door emoties voel je dat je leeft. Via de gedachtelog van Audrey ervaar je het leven in die tijd en zie je dat in haar overlevingstocht een te snel getrokken conclusie, een momentopname is geweest. Als ze echt weet hoe het in elkaar steekt, heeft ze er een totaal andere kijk op. Dit boek “Echo” zet je echt aan het denken, wat als? Het is zo meesterlijk in elkaar gezet, dat het gewoon zonde is, om op voorhand bijna alles al te weten, voordat je het gaat lezen. “Echo” is een boek, dat je naar mijn mening dan ook gewoon blanco moet lezen. En ik hoop echt dat Matt Haig nog veel meer van zulke meesterlijke verhalen zal gaan schrijven.

Uitgeverij: Overamstel / Moon
ISBN: 9789048865826
Aantal pagina’s: 384
Prijs: € 19,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.