Engelsfors trilogie 2: Vuur – Mats Strandberg & Sara B. Elfgren

Gepubliceerd op

 

9200000011325819

(Let op! Deze recensie bevat spoilers over deel 1 van de Engelsfors trilogie: De Cirkel).
De Uitverkorenen beginnen aan hun tweede jaar in de bovenbouw van het gymnasium. De hele zomervakantie hebben ze hun adem ingehouden in afwachting van de volgende stap van de demonen. Maar de dreiging komt vanuit een hoek die ze nooit hadden voorzien…
Het wordt steeds duidelijker dat er iets heel erg mis is in Engelsfors. Het verleden en het heden raken met elkaar vervlochten. De levenden ontmoeten de doden. De Uitverkorenen komen steeds dichter tot elkaar en ondervinden eens temeer dat magie niet de remedie is tegen ongelukkige liefdes of een gebroken hart.
Vuur is het tweede boek in de Engelsfors-trilogie. Het eerste deel, De Cirkel, was een daverend succes bij lezers over de hele wereld, en werd in Zweden genomineerd voor de prestigieuze August-prijs.Tijdens de zomervakantie was het stil rondom de demonen en de uitverkorenen vragen zich steeds meer af wat hun volgende aanval zal zijn. Ondertussen wordt er in Engelsfors een nieuwe groep opgericht: Positief Engelsfors, onder leiding van de moeder van Elias. Deze groep gelooft dat als je tegenspoed tegenkomt in je leven, je dit aan jezelf te danken hebt omdat je negatief denkt. Positief denken is de remedie tegen al je problemen. Steeds meer inwoners sluiten zich aan bij deze sekteachtige beweging, maar in het begin besteden de uitverkorenen hier weinig aandacht aan. Zij hebben wel iets anders aan hun hoofd, want het proces van de Raad tegen Anna-Karin, waarin zij aangeklaagd wordt voor het misbruiken van haar gaven gaat beginnen.
Terwijl de uitverkorenen van alles proberen om het proces te winnen, wordt de macht en invloed van Positief Engelsfors steeds groter. De rector, Adriana, wordt ontslagen en de filosofie van PE wordt ineens in het hele schoolbestaan en de lessen verweven.
De uitverkorenen zitten met hun handen in het haar omdat ze nu tegen twee machten moeten strijden: De Raad en Positief Engelsfors. Steeds meer bekruipt hen het gevoel dat de demonen hierachter zitten. Ze raken al snel verwikkeld in een strijd tegen machten die hun pet te boven gaan.
In dit deel van de Engelsfors trilogie viert de spanning hoogtij. Adriana die ontslagen wordt, de sekte, de Raad, de doden die ineens tot hen spreken en hun gids verdwijnt ineens van het toneel. Al deze dreigingen en onverwachte wendingen zorgen ervoor dat je met geen mogelijkheid het boek weg kan leggen.
Ook de uitverkorenen zelf worden steeds meer uitgediept. Ze groeien door hun ontwikkelingen en ze blijven toch dat gevoel van herkenning oproepen bij de lezer. Zo krijg je in dit deel ook een veel groter kijkje in het leven van Ida waardoor je snapt waarom zij is wie zij is, terwijl je in deel 1 veelal een hekel aan haar kreeg.
De auteurs hebben het voor elkaar gekregen om een weergaloos vervolg op De Cirkel te schrijven waardoor het verhaal nog sterker is geworden. Er is dan ook een groot minpuntje te bespeuren aan deze trilogie: als lezer moet je helaas wachten tot het najaar van 2014 om te weten hoe de avonturen van Minoo, Linnéa, Anna-Karin, Vanessa en Ida aflopen. Want eerlijk is eerlijk, als je het boek dichtslaat zit je geen moment meer rustig. Je móét weten hoe dit af gaat lopen.
Uitgever: A.W. Bruna
Prijs: 19,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.