Herfstroos – Abigail Gibbs

Gepubliceerd op

Herfstroos

Een nieuw deel in de adembenemende serie Heldin van de duisternis, over een gevaarlijke én romantische wereld vol heldinnen en ruige vampiers. Herfstroos woont in een slaperig kuststadje in Zuid-Engeland. Diep onder het oppervlak van haar rustige leven bevinden zich duistere geheimen. Haar grootmoeder werd vermoord, en het bruisende Londen is heel ver weg. Ze beschikt over bijzondere krachten, maar op school wordt ze gemeden en veracht vanwege de littekens op haar huid. De verschijning van een knappe jongen op haar school zet haar wereld op zijn kop. Hij heeft dezelfde tekens op zijn huid als zij. Plotseling worden de geheimzinnige tekens als iets cools gezien en staat Herfstroos in het gevaarlijke middelpunt van de belangstelling. Bovendien heeft ze terugkerende dromen over Violet en de knappe vampierprins Kaspar. Herfstroos moet Violet zien te redden voordat het te laat is.
(Let op! Deze recensie bevat een aantal belangrijke spoilers over het eerste deel van Heldinnen van de duisternis, Violet).

Het is Herfstroos, ondanks dat zij hertogin is, altijd gelukt om een vrij anoniem bestaan te leiden. Ze gedraagt zich als een mens, leeft als een mens, maar wordt gemeden door mensen omdat zij een Saliaan is. Zij leeft in een dimensie waar het noodzakelijk is om de mensen te beschermen tegen Extermino en andere duistere wezens, maar de Saliaan voor haar heeft per ongeluk een leerling gedood. Hierdoor wordt zij met argusogen bekeken. Daar komt verandering in als de prins van Athenea, Fallon en tevens een Saliaan, bij haar op school verschijnt. Haar rustige en slaperige leventje wordt ineens op zijn kop gezet evenals haar emoties die in volle vaart terugkomen. Fallon zorgt er met zijn knappe verschijning en titel voor dat de meisjes als bosjes voor hem vallen, maar hij heeft alleen oog voor Herfstroos. Zij maakt hem al snel duidelijk dat ze geen trek heeft in zijn aandacht, hij weet immers wie haar grootmoeder heeft vermoord en weigert aan haar het ware verhaal te vertellen.
Ondertussen wordt de dreiging van de Extermino steeds groter. Ze vallen aan op onverwachte plaatsen en Fallon en Herfstroos komen voor de ene uitdaging na de andere te staan om de leerlingen te beschermen. Wat ook niet meehelpt is dat er steeds meer geruchten rondgaan over de Heldinnen van de duisternis, een profetie die jaren geleden voorspeld is, maar waarvan niemand weet of deze waarheid bevat. Herfstroos haar leven wordt compleet op zijn kop gezet als ze de waarheid achter het ene geheim na het andere te horen krijgt. Niet is meer zeker, ook haar leven niet.
Het verhaal komt wat traag op gang. Herfstroos vliegt naar school, wordt daar beledigd en vliegt weer naar huis waar ze een paar dagen spijbelt. Na ongeveer een derde van het verhaal komt hier echter verandering in. De actie die in Violet flink aanwezig is, keert terug en zodoende ook de vaart in het verhaal. Wat het verhaal bijzonder maakt, is dat het start op hetzelfde moment als Violet: Het bloedbad op het plein. Herfstroos krijgt daar visioenen over en later dromen en visioenen over Violet en Kasper. Dit alles werkt toe naar hetzelfde einde als Violet, namelijk het moment dat zij elkaar in de bossen rondom het Varns-terrein ontmoeten. Toch gaat dit verhaal nog even verder, om kennis te maken met de derde Heldin van de duisternis.
Wat jammer is, is dat de auteur af en toe de neiging heeft om gebeurtenissen zeer uit te diepen. Hierdoor mist de actie en vaart, maar ze maakt dit weer goed door romantiek, herkenbare situaties en spanning op te roepen tijdens andere gebeurtenissen. Ook zit het gegeven van de Heldinnen goed in elkaar. Het is niet moeilijk om je te identificeren of in te leven in Herfstroos, net zoals dat het geval was bij Violet. Wat zou jij doen als je leven ineens overhoop wordt gegooid en je onderdeel blijkt te zijn van een profetie? Gelukkig hebben beide personages steun van een niet geheel verkeerde jongen, wat uiteraard weer smullen is voor de lezers. Want laten ze hen toe, omarmen ze hun toekomst of vluchten ze ervoor weg? Deze vragen zullen ongetwijfeld beantwoord worden in de volgende delen.
Uitgever: Xander
Prijs: 14,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.