Half zwart – Sally Green

Gepubliceerd op

9200000022070874

Niemand wil hem, iedereen jaagt op hem… De routine is wel oké. Wakker worden onder de blote hemel in de buitenlucht is wel oké. Wakker worden met de kooi en de boeien; het is nu eenmaal zo. Je moet je niet door die kooi laten deprimeren. De boeien schaven, maar je huid geneest snel en makkelijk, dus waarom zou je ermee zitten? Nathan groeit op in een wereld vol witte en zwarte heksen. Zijn vader is een beruchte zwarte heks en wordt door iedereen gevreesd. Zijn moeder, een witte heks, is dood. De witte heksen zijn bang voor Nathan en sluiten hem op. Want op de dag dat hij zeventien wordt, kan hij alleen de zwarte magie van zijn vader erven, mits die hem drie inwijdingsgeschenken geeft. Als Nathan die niet op tijd ontvangt, sterft hij. Er zit voor Nathan niets anders op dan te ontsnappen en zijn vader op te sporen als hij in leven wil blijven. Maar hoe kan hij vluchten als iedereen hem in de gaten houdt en hij niemand kan vertrouwen, ook het meisje op wie hij verliefd is niet? En als hij al weet te ontsnappen, vindt hij dan op tijd zijn vader? Want de witte heksen zullen de jacht op hem openen.In het begin lees je over Nathan die in de kooi leeft. Je weet niet waarom, alleen dat een nare vrouw hem vasthoudt, martelt, teistert en dat hij allerlei klusjes en oefeningen moet doen. Het heet: De routine. Ook denkt hij vaak aan ‘de test’ en ontsnappen. De test: wie heeft de moed om een lucifer net zo lang vast te houden tot deze opbrandt tegen je vingers aan? Nathan won deze test altijd van zijn oudere halfbroertje, daarom moet ontsnappen ook lukken. Maar hij heeft een band om zijn pols en als hij een poging doet om te ontsnappen komt er een zuur vrij uit de band dat zijn pols helemaal zal aanvreten. Evengoed waagt Nathan een poging omdat ‘de roes’ hem zal helpen de pijn in zijn pols te doorstaan. Het mislukt, de nare vrouw vindt hem altijd en zij weet precies wanneer hij weer een poging tot ontsnappen doet.
In het volgende deel lees je over Nathan zijn jeugd. Ze hebben allemaal dezelfde moeder, maar hij heeft een andere vader dan de andere kinderen in het gezin. Zijn vader heeft hun vader gedood. Toch behandelen ze hem als een broer op één iemand na: Jessica. Zij doet er alles aan om hem het leven zuur te maken. Ze vertelt hem keer op keer dat hij verantwoordelijk is voor de dood van hun moeder en dat hij net zo slecht is als zijn vader, een zwarte heks die honderden moorden op zijn naam heeft staan. Ook moet Nathan zo nu en dan naar beoordelingen van de raad van witte heksen om te kijken wat hij is, aangezien hij een Halve Code is: Half zwart en half wit. Wat zal hij in de toekomst worden?
Nathan heeft geen idee van zijn identiteit en gaat naar school zoals fains (mensen) zouden doen. Op zijn school zitten echter meerdere leden van een familie die puur wit is. Zelf komt hij in dezelfde klas als Annalise, een meisje dat hem normaal behandelt, maar haar broers zijn het er duidelijk niet mee eens. Het komt regelmatig tot gevechten tussen Nathan en Annalise’s broers, maar toch weten ze een manier te vinden om elkaar stiekem te vinden. Dat ze dat beter niet hadden kunnen doen, wordt duidelijk als de broers Nathan opsporen, hem overmeesteren en met een mes de letters Z en W op zijn rug aanbrengen. Nathan zijn familie is ten einde raad, maar tijd om bij te komen hebben ze niet. De raad vraagt Nathan en zijn oma om weer te komen en voor hij het weet wordt hij meegenomen door Celia, de nare vrouw uit deel 1, die hem jarenlang opleidt, traint, onderwijst en martelt. Ondertussen worstelt Nathan met zichzelf. Is hij zwart of wit, goed of slecht? Zijn de witte heksen wel de goede kant of pure martelaars? Denkt zijn vader nog aan hem of laat hij hem aan zijn lot over? En zal hij zijn zeventiende verjaardag halen en drie geschenken krijgen? Want het gerucht gaat dat zwarte heksen, als ze geen drie geschenken krijgen, snel sterven na hun zeventiende.
In het begin is het even wennen aan het verhaal. Waar gaat het heen, behoudt het deze schrijfstijl en waar gaat het precies over? Maar als je het eerste deel eenmaal door bent, besef je dat je een geniaal en origineel verhaal te pakken hebt, eentje dat je nog lange tijd bij zal blijven. Het wekt pure emotie op en het laat zien wat vooroordelen met de mens (of in dit geval heks) doen. Niets is zo zwart/wit als het lijkt, ondanks dat de heksen duidelijk wel zo verstard zijn in hun denken. En dan komt Nathan om de hoek. Hij is fysiek zwart, vanbinnen wit en daarom voor beide partijen niet te doorgronden. Hij trekt liever zijn eigen plan, maar baalt ervan dat hij nooit anoniem kan leven. Wat hij nog niet beseft op zijn leeftijd is dat hij voor een enorme verandering kan zorgen binnen de heksengemeenschap. Wit moordt zwart uit en andersom, maar met welke reden?
De auteur is erin geslaagd om je na het eerste deel op het puntje van je stoel te brengen. Het verhaal zit zowel qua actie als psychologie zo goed in elkaar, dat je al snel beseft een juweeltje in handen te hebben. Ook vergeef je haar per direct het begin, waarbij je even denkt: waar gaat dit heen? Het is nuttige informatie om te begrijpen hoe de heksenwereld in elkaar steekt en waarom Nathan is wie hij is.
Half zwart bevat vele lagen en deze zetten jezelf aan het denken. Degenen waar je oordelen over hebt zijn in staat de wereld en je hele denkbeeld te veranderen. Durf jij dat aan? Lees dan dit boek.
Uitgever: Moon
Prijs: 14,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.