Niet te stoppen – Angie Thomas

Gepubliceerd op

Bri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een echte raplegende is. Maar dan wordt Bri’s moeder ontslagen en wordt overleven haar prioriteit. Bri uit al haar frustraties in haar raps. Het is nu geen kwestie meer van willen: ze móét het maken!

Brianna zit op het Midtown College voor kunstonderwijs en zit de tijd weg te kijken omdat ze gebeld kan worden door DJ Hype om op te treden in de ring, en door dat telefoontje kan haar hele leven een andere wending nemen. Helaas zit Bri nog in de klas en kán ze, als ze al door hem gebeld word, niet eens opnemen. Lawless, de underground raplegende, is Bri’s vader die jaren geleden is vermoord en om in zijn voetsporen te volgen is bijna onvermijdelijk maar of dat is wat ze ook echt wil op diezelfde manier? Bri en haar familie hebben het niet makkelijk, geld is altijd een issue en als je in de Garden woont ben je standaard een crimineel. Wanneer er op school een incident gebeurd met Bri, is ze van plan iedereen te geven wat ze toch al van haar denken en verwerkt al die gedachten en gevoelens in haar raps. Tante Pooh heeft zichzelf tot Bri’s manager gedoopt en een studio sessie geregeld. Bri haar eerste eigen opgenomen nummer is een feit, dit is wat ze wil en toch vind ze het doodeng om het nummer de wereld in te gooien. Wanneer dit dan wel gebeurd is het hek van de dam en gaat niets meer zoals ze in gedachten had. Alles lijkt mis te gaan en de vraag is of Bri het tij weet te keren voordat alles echt verloren is.

De straattaal, de hippe jonge slang, die gebruikt word in dit boek werkt, vaak leest het vervelend omdat het niet echt in een verhaal past, maar hier had het niet beter kunnen passen. Wat ik wel erg jammer vind is dat ik totaal geen rap kennis heb of weet over welke nummers het gaat en ik dus de rap teksten gewoon maar moet lezen in plaats van het in mijn hoofd te kunnen horen. Als ik hoop dat er ergens een film van word gemaakt dan is het dit boek wel, het is zo’n heerlijk boek met een super goede flow(om maar even in de slang te blijven praten) dat de raps echt een gemis zijn voor een lezer als ik (of anders misschien een cd’tje met de nummers erbij zou ook ontzettend tof zijn). Dit boek is veel te kort, je wilt meer. Net op het moment dat je niet kunt stoppen met grijnzen en steeds sneller wilt lezen sla je de laatste bladzijde om. Het hele boek is echt een rollercoaster, er gebeurd zoveel en alles volgt elkaar in zo’n rap tempo op dat je het maar met moeite bij kunt houden. De cover is heel tof gemaakt, lekker simpel maar wel catchy, lekker freestyle. Ook hier is weer het thema van de discriminatie en vooroordelen van de zwarte gemeenschap de hoofdlijn van het verhaal, en het grijpt je aan. Het maakt dat je soms vol verbijstering een stuk leest omdat het bijna een verzonnen verhaaltje lijkt, en dat maakt het des te erger. Er komt ook af en toe nog een stukje THUG voorbij(the hate u give) en dat is er ook erg mooi doorheen verweven, niet te voor de hand liggend of te opzichtig maar precies goed.  Hoe Bri zich staande houd in deze berg onzin en ellende is inspirerend en laat hopelijk zien dat niet iedereen over één kant te scheren is, welk cultuur of geloof dan ook.  Een aanraders voor de fans van Angie Thomas met als waarschuwing dat het boek niet weg te leggen is.

Uitgeverij: Moon young adult
ISBN: 9789048848324
Pagina’s: 384
Prijs: € 21,99

[bol_product_links block_id=”bol_5cab18ecaf77a_selected-products” products=”9200000105165489″ name=”Niet te stoppen ” sub_id=”Angie Thomas” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.