Lathrain 1 De Band – Anna López Dekker

Gepubliceerd op

“Qelarha, één ding moet je goed begrijpen: elfen zijn gevaarlijk. Zorg dat je nooit in hun handen valt. Beloof je dat?” Roshya kijkt haar aan totdat ze knikt ten teken dat ze het heeft begrepen. “Maar hoe doe ik dat dan?” Daar heeft Roshya een simpel antwoord op: “Het zijn hun ogen. Sta nooit toe dat een van hen je in de ogen kijkt. Als dat gebeurt, ben je verloren. Zo brengen ze de lathrain tot stand, dat weet ik zonder enige twijfel.”

De elf Dalnohr heeft al een aantal mensen gehouden en heropgevoed. Voor hen heeft hij nooit meer dan een vage vertedering gevoeld. Mensen verschillen nu eenmaal te zeer van elfen. Als darhan is hij bijna ten prooi gevallen aan de Ziekte, die de hele wereld uit haar evenwicht dreigt te brengen. Eenmaal hersteld, besluit hij nog één keer een mens in huis te nemen.

Roshya legt Qelarha uit dat elfen gevaarlijk zijn en dat je ze nooit in hun ogen moet kijken. Elfen noemen het “Lathrain”, maar wat het precies doet weten ze niet. Het verlangen is het enige wat haar tante ervan weet, zij is namelijk ook een elvenaar. Zo noemen ze de mensen die zijn ontvoerd door elfen en weer zijn teruggekomen. Roshya is heler en ze helpt iedereen uit het dorp. Maar doordat ze een elvenaar is, behandelt niet iedereen haar met respect. Qelarha heeft een oogje op de vriend van haar oudste broer Brenn. Ze had het eindelijk voor elkaar gekregen om samen met Brenn en Tijman mee te gaan vissen. Zo kon ze lang in de buurt van Tijman zijn. Maar op het moment dat ze weer naar huis willen gaan, horen ze iets. Haar broer duwt haar de struiken in. Zodra ze de stemmen hoort, neemt haar angst toe. Alleen als de stemmen dichterbij zijn, klinken ze echt heel mooi. En net op het moment dat Qelarha wil gaan kijken, duikt haar broer bovenop haar. Als haar broer haar met paniek in zijn ogen aankijkt en vraagt of het gaat, schrikt Qelarha daarvan. Brenn zegt dat ze het met niemand hierover mogen hebben.

Qelarha heeft een feestje bij haar vriendin Kelya, een elvenaarskind, ze wordt 14. Op die leeftijd kan je bij iemand in de leer gaan voor je toekomstige beroep. Qelarha weet al bij wie ze in de leer wil, maar of dat ook mogelijk is. Haar tante begrijpt haar angst wel. Maar zij is van mening dat mensen juist bij elvenaars in de leer moeten, die zijn erg creatief. Roshya heeft de leer in planten en kruiden gehad, door ze alleen te pakken of te ruiken, weet ze al waarvoor het gebruikt kan worden. Maar niet iedereen die terugkeert, kan zich alles nog herinneren.

Dalnohr, een elf, voelt bij het mensendorp een hele sterke energie. Elfen hebben de gave om zich een soort van onzichtbaar te maken, zodat ze ongestoord bij de mensen kunnen kijken. Hij heeft iemand op het oog, maar hij twijfelt of hij nog wel een mensje zal nemen. Faliyah zegt dat hij op moet schieten, voordat straks iedereen al gekozen is. Dan valt hem bij het mensje iets op, wat zijn twijfel weghaalt. Hij merkt het mensje, zodat iedereen weet dat het geclaimd is. Nu is het steeds wat energie inprenten, totdat de band sterk genoeg is.

“De band” is het eerste boek in het tweeluik Lathrain. Met een schitterende cover, waarvan het beeld in de boom trekt gelijk je aandacht. Het verhaal wat Anna López Dekker heeft geschreven, is echt zo ongelofelijk mooi en bijzonder. Je stapt in de magische wereld, waarin elfen en de mensheid samen komen. Een ieder krijgt van generatie op generatie de gevaren van elkaar te horen en de angst die daarbij aanwezig is, proef je gelijk. Van beide is de gedachtegang zo mooi beschreven, dat je het ook wel begrijpt waarom ze zo over elkaar denken. Maar tegelijkertijd proef je ook dat er iets bijzonders aan zit te komen. Het liefst zou ik alles vertellen, maar van dit verhaal moet je zo min mogelijk weten. Je moet het zelf lezen en ervaren, het is echt zo bijzonder. Wat mij naast het verhaal ook heel erg aansprak, was dat Anna gefascineerd is waarom mensen doen wat ze doen. Die vraag is zo herkenbaar en die proef je ook zeker terug in het verhaal. Anna López Dekker is echt een meesterlijke schrijfster, die vanaf nu zeker tot mijn favorieten behoort. Ik hoop dat het tweede deel snel uitkomt.

Uitgeverij: Celtica Publishing
ISBN: 978-94-91300-98-1
Aantal pagina’s: 340
Prijs: € 16,95

[bol_product_links block_id=”bol_5c9cb476c6eb7_selected-products” products=”9200000106106238″ name=”Latrain boek 1 De Band” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.