Nu in de bioscoop – Cory McCarthy

Gepubliceerd op

Iris geeft niets om de beroemde Elementia boeken van M.E. Thorne. Het is dus nogal vervelend dat de schrijver haar oma is en dat Iris haar leven al te maken heeft met de gekke fans van de fantasy-trilogie. Tot overmaat van ramp dwingt haar vader haar ook nog om naar Ierland te reizen voor de boekverfilming. Ze ziet haar kans schoon: als ze de filmproductie kan stopzetten, betekent dit hopelijk het einde van de rage en kan ze eindelijk een normaal leven leiden. Maar dan ontmoet ze de schandalige knappe acteur Eamon O’Brien en zelfs de vrouwelijke regisseur inspireert haar. Iris begint zich thuis te voelen in de wereld die ze haar hele leven wilde vermijden. Zou deze film dan toch haar kijk op Elementia en zichzelf kunnen veranderen.

Iris had de meest gênante ervaring bij de bagageband met haar kleine broertje Ryder. Ze hoefde het maar elf dagen vol te houden, hield ze zich voor. Als een oude vrouw aan Ryder vraagt of ze hier de eerste keer zijn, laat hij al snel weten dat ze hier voor de verfilming zijn van het boek van hun oma. Iets waar Iris totaal niet blij mee was, ze moesten zo onzichtbaar mogelijk blijven voor de media. Eamon O’Brien kwam hen ophalen, in zijn elfenoutfit. Ryder zag gelijk dat hij de rol van Nolan had. Iris had haar gitaar meegenomen en Eamon was vastbesloten die op het dak vast te maken, waar Iris fel op tegen was. “Annie”ging niet op het dak. De rit werd vervolgd met de veerboot naar Inishmore, waar Ryder Iris plechtig moest beloven dat hij in de buurt zou blijven. Eamon komt erachter dat Iris totaal niets weet van de boeken van haar oma en dat terwijl ze juist zoveel op haar lijkt. Ierland had een vreemde betovering op Iris, maar daar liet ze echt niets van merken. De gehele crew stond op de kleinkinderen te wachten. Ze heeft een gesprek met de regisseur van de film Cate en zodra zij hoort dat ze gitaar kan spelen is ze erg geïnteresseerd. De volgende ochtend hing het draaiboek van die dag aan hun trailer. Iris wilde haar jetlag uitslapen en werkte Ryder de trailer uit. Eamon zou op Ryder passen, maar als ze terugkomt bij haar trailer, nodigt Julian haar uit voor een lattes. Ze krijgt een stuk van de opnames te zien en Iris wordt steeds nieuwsgieriger naar het verhaal. Bij een onwijs gênant moment in de trailer van Julian, besloot Eamon Ryder mee te nemen naar de westkant waar ze aan het opnemen waren, Iris wilde niet meegaan. Eamon staat ineens met schreeuwende woorden in haar trailer: “Ryder is weg!” Als een speer rijden ze terug naar de westkant, waar de gehele crew op zoek waren naar Ryder. Iris wist dat ze fout was, ze had Ryder niet alleen moeten laten. Ze raakt in paniek als ze hem niet snel genoeg vinden en vertelt Eamon van het voorval wat eerder was gebeurt met de fans van Elementia. Dan zien ze Cate over Ryder gebukt staan en in alle boosheid schreeuwt Iris dat ze met het eerste de beste vlucht terug naar huis gaan. Ryder is het daar zo niet mee eens en zet het op gillen. Eamon wil ook niet dat ze weggaan en probeert Iris te bedaren. Hij verteld haar over zijn jeugd en al gauw neemt het gesprek een fliterige wending. Iris begon te twijfelen, negen dagen met Eamon kon ze best volhouden…

De eeuwige vraag zal altijd blijven: “Wat is beter, het boek of de film?” Dit boek maakt het nog een stukje moeilijker, want dit verhaal gaat namelijk over een verfilming van een boek. Je proeft gelijk al in het begin de afschuw, die Iris heeft bij de fans van Elementia, die niet geheel onterecht is. De meeste personages hebben in dit boek een dubbele rol, daar zij natuurlijk ook meespelen in de film. In dit verhaal zitten ook echt stukken van het boek Elementia. Niet alleen proef je daar de emotionele kant van haar oma, maar het is ook echt uniek om een boek in een boek te lezen. Cory McCarthy beschrijft de omgeving van Ierland echt magisch mooi en gedetailleerd. Het verhaal is een avontuur op zich, met zowel humoristisch als emotionele gebeurtenissen, wat het voor de lezer lastig maakt om het boek weg te leggen. Cory haalt in het verhaal ook aan dat vrouwen in de filmwereld veel harder moet werken om aanzien te krijgen dan mannen. En dat een homoseksuele relatie van invloed is op hun carrière, wat op zich best triest is. Met dit boek heeft Cory McCarthy echt een geweldig avontuur en ook zeker een uniek verhaal geschreven, wat echt naar meer smaakt.

Uitgeverij: Unieboek | het Spectrum b.v.
ISBN: 9789000376032
Aantal pagina’s: 336
Prijs: € 18,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.