Percy Jackson en de Griekse Goden – Rick Riordan

Gepubliceerd op

Wie kan je nu beter over de Griekse goden vertellen dan halfgod Percy Jackson himself? Percy vertelt je alles over de Olympiërs: van Apollo tot Zeus. Wil je weten welke geweldige krachten Poseidon heeft? En hoe Athena haar indrukwekkende entree maakte? De halfgod laat je zien hoe de wereld volgens de oude Grieken ontstaan is en vertelt je zijn favoriete verhalen over de goden. Op zijn bekende geestige manier blaast Percy nieuw leven in de klassieke oudheid. Verhalen vol list en bedrog, diefstal, gluiperigheid en zelfs kannibalisme? De Griekse mythologie staat er bol van. En Percy Jackson zorgt ervoor dat je deze mythes nooit meer vergeet…

Percy Jackson vertelt over het ontstaan van aarde volgens de oude Grieken, die gevormd is door Chaos. Waarbij uit verveling Gaia en Ouranos gecreëerd zijn. Zij zijn degene die niet veel later voor het vervolg van de oergoden en andere wezens zorgde, zoals Titanen, Cyclopen, nimfen, saters enz. Percy verteld vanaf het begin van deze familie, waarbij soms bizarre gevolgen van invloed waren op het verloop. Hij vertelt de persoonlijke verhalen bij iedere Olympiër, sommige zijn echt hilarische maar andere zijn zelf horrorachtig. Blijkt dus dat de meeste goden niet echt makkelijk waren in hun omgang. Zo komen we ook te weten wie verantwoordelijk is voor de letters en het schrift en waarom. Maar ook hoe de mens is ontstaan en waarom er zelfs kannibalisme is geweest in “Het Gouden Tijdperk”. De liefde binnen de familie is niet echt heel hecht, maar geef ze eens ongelijk. De berg Olympus heeft dan ook een grote rol gespeeld, want uiteindelijk komen de goden (Olympiërs) aan de leiding en heeft een ieder een vorm van zeggenschap. Al heeft “Zeusie” volgens Percy echt wel wat uit te leggen aan Moeder Aarde Gaia betreffende haar favoriete kinderen, de Titanen.

Twaalf Olympiërs komen stuk voor stuk aan de beurt, beginnend bij de eerstgeborene, dochter Hestia. Percy vertelt alle in’s en out’s, hoe ze eruit zagen of ze aardig of temperamentvol zijn, hun gave(s) en natuurlijk hun soms wat vreemde liefdesleven. Maar ook hoe andere goden of wezens van invloed waren, op zijn of haar leven. En hoe de geschiedenis van de goden met hun eeuwige leven, het leven van de mens steeds meer en meer beïnvloede.

De vader van Percy Jackson, Poseidon, komt natuurlijk ook ter sprake. De Grieken noemen hem de “Aardschudder”. Je moest hem zeker niet kwaad maken, hij had namelijk de macht om aardbevingen of vloedgolven te kunnen veroorzaken. Hoe zijn stiefmoeder Amphitrite op een aparte manier in het huwelijk trad met zijn vader. Overigens is Amphitrite volgens Percy best chill. Maar hij verteld ook over de vele vriendinnetjes die zijn vader had, zo ook Medusa toen nog niet vervloekt. Athene heeft uiteindelijke de vloek uitgesproken nadat zijn vader een vies spelletje had gespeeld.

Maar mijn favoriet is toch wel Apollo. Nooit geweten dat zijn moeder een vreselijke zwangerschap met een zware bevalling moest doorstaan, bij de geboorte van de tweeling Apollo en Artemis. Ze zijn geboren op een drijvend eiland midden in het Middellandse Zeegebied. Apollo werd daarom ook gelijk de beschermheer van het eiland Delos. Apollo is een god met echt zoveel vaardigheden dat het gewoon verwarrend werd Hij is de god van boogschieten, zingen en poëzie, alleen al die combinatie. En er is de uitleg waarom hij het orakel van Delphi overnam…

Maar bij iedere Olympiër is er nog zoveel meer…

Rick Riordan heeft wederom weer met “Percy Jackson en de Griekse Goden, de geweldigste geschiedenisles ever over de Griekse mythologie vastgelegd. Percy Jackson halfgod en zoon van Poseidon vertelt op een meest hilarische en moderne manier de verhalen over de goden. Beginnend bij het ontstaan van de aarde waarop de oergoden werden geboren/gecreëerd, tot aan hen vaak vreemde nakomelingen. Als je een fan van Rick Riordan bent en wat boeken van hem gelezen hebt, weet je al het nodige van de goden af. Dit boek is een stuk uitgebreider en gaat zeker ook persoonlijker in bij de twaalf Olympiërs, waarbij natuurlijk ook de nodige andere van de Griekse mythologie de revue passeren. Vreemde feiten en weetjes komen aan het licht. Hoe bijvoorbeeld het muntplantje is ontstaan in de combinatie met Riviernimf Minthi en Persephone. Rick Riordan heeft met zijn heerlijke humoristische schrijfstijl weer een meesterlijk boek over de twaalf Olympiërs geschreven. Waarbij de term “Niet de goden verzoeken” nu wel een andere betekenis heeft gekregen. Maar een ding is zeker voor alle Rick Riordan fans is dit boek echt een “must have”.

Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000381579
Aantal pagina’s:416
Prijs: € 18,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.