The hate u give – Angie Thomas

Gepubliceerd op

9789048848607_160@2x

Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

Starr woont in Garden Heights, een zwarte achterstandswijk en is door haar ouders naar de blanke goed aangeschreven school Williamson Prep gestuurd, dus voelt ze zich verplicht zichzelf altijd in de twee werelden weten te passen, Starr 2.0 of Williamson Starr noemt ze dat zelf.  Wanneer ze op een Garden Heights feestje is, waar ze eigenlijk liever weg wil, komt ze sinds lange tijd Khalil weer tegen. Ze kent hem al van jongs af aan ze zagen elkaar vaak maar deze keer hebben ze elkaar al heel lang niet gezien. Wanneer er een gevecht ontstaat gaan ze er samen vandoor in Khalil z’n auto maar even verderop worden ze aangehouden en gebeurd het ergste dat je kan overkomen, Khalil word dood geschoten. Starr wil onder de radar blijven voor haar veiligheid en die van haar familie maar geeft wel een verklaring af bij de politie, die blijkbaar niet duidelijk genoeg is geweest want de agent komt er makkelijk vanaf. Wanneer ze erop aangesproken wordt niks voor Khalil te doen komt ze in de publiciteit terecht met haar versie van wat er gebeurd is, wat er die avond écht gebeurd is.  Er ontstaan demonstraties, rellen en plunderingen vanwege het onrecht tegen de gemeenschap en niemand is nog veilig. Starr zit letterlijk tussen twee vuren en zal moeten kiezen wie ze werkelijk wil zijn. En dat doet ze met alle gevolgen die daarbij horen.

Een prachtig maar ontzettend hevig verhaal, het gegeven dat dit geen verzonnen verhaaltje is, maar de vreselijke werkelijkheid, is hartverscheurend en geeft het boek een nog grotere lading. Een heel actueel onderwerp en je kunt dit in principe in alle vormen lezen, maar racisme tussen  rassen, daar gaat het over in dit boek en word heel echt geschreven, misschien soms iets te echt waardoor het gesproken woord echt overgenomen word. Sommige zinnetjes worden vaker herhaald en als je onthouden lezer bent word dat soms een beetje irritant, al neemt het niet weg dat dat ook weer een soort kracht in dit verhaal legt. Naarmate het boek vordert komt alles dichterbij en ik als lezer voel dat, het word bijna gewoon eng. Wat erg mooi is om te lezen is hoeveel liefde dit gezin en de gemeenschap heeft voor elkaar en ze daar hun kracht uit kunnen halen. Zoveel haat en nijd en dan krijg je tussendoor een kijkje in hun thuis en hun gemeenschap dat zo liefdevol en bijzonder is. Een verhaal dat overal bekend moet worden en hopelijk komt hier iets positiefs uit voort en kunnen de haat en nijd veranderd worden. De gevoelens en personages worden zo echt en mooi weergegeven dat je des te meer meeleeft met Starr en haar familie. Ook heel tof is het interview achterin het boek, zeker de moeite waard om ook te lezen(Ik zeg het er even bij omdat veel menen het nawoord of iets dergelijks vaak overslaan).
**Ik ben natuurlijk ook naar de film gegaan, maar de film het boek zijn totaal anders, de grote lijnen zijn natuurlijk hetzelfde maar hoe alles loopt is heel anders. Het boek heeft bijvoorbeeld grotere ‘aanlopen’ naar een bepaald punt maar in de film ‘ben je er ineens’. Ook miste ik bepaalde dingen in de film die het boek wel had. En het grote verschil voor mij is toch wel hoe het met Khalil ging. Maar evengoed een hele indringende en heftige film met een prachtige boodschap die niet vergeten mag worden. Ik doel dan vooral op de betekenis(in de film en het boek) van thuglife, een hele bijzondere en waarheidsgetrouwe betekenis. Ik blijf toch echt een echte boeken verslindster dus het boek heeft mijn voorkeur, vooral vanwege het uitgebreider naar een situatie toe lezen in plaats van er ineens zijn. een prachtig boek die iedereen is aan te raden. ‘The hate u give’ is Angie Thomas’ eerste boek en ze geeft daarmee een heel mooi visite kaartje af die je doet uitkijken naar haar volgende boek, Niet te stoppen, die maart dit jaar uitkomt.

Uitgeverij: Overamstel – Moon young adult
ISBN: 9789048848607
Pagina’s : 383
Prijs: € 15,-

[bol_product_links block_id=”bol_5c59cb339ea70_selected-products” products=”9200000076246446,9200000076266492″ name=”The hate u give – Angie Thomas” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.