Valse Leugens – Amy Lloyd

Gepubliceerd op

Charlotte wil een nieuwe start maken. Met een enkelband om, als voorwaarde voor vervroegde vrijlating, maar toch. Ondanks haar therapiesessies, vervalt Charlotte toch weer in de oude patronen die haar eerder zo diep in de problemen brachten. En hoewel ze uit alle macht probeert het verleden te vergeten, wordt haar dat onmogelijk gemaakt door Sean, degene die meer te maken heeft met de gruwelijke misdaad die ze ooit beging. Alleen zij tweeën kennen die waarheid en Sean heeft er alle belang bij dat dat zo blijft…

Charlotte is achtentwintig jaar, en na achttien jaar in een inrichting te hebben gezeten gaat ze voor het eerst te werk, en dat is best wel heel erg eng. Tien was ze namelijk toen ze naar de rechtbank werd gereden om haar zaak voor te laten komen. Charlotte weet niet veel meer van datgene waarvan ze beschuldigd wordt en dat maakt alles heel moeilijk voor haar. Het vriendje dat ze toen had, waar ze mee speelde en die er ook bij was toen ‘het’ gebeurde, Sean, weet dingen nog wel en blijft Charlotte in de gaten houden en achtervolgen. Nog steeds heeft Charlotte sessies met Dr. Isherwood, maar ze kan haar weinig meer vertellen dan ze al verteld heeft aan de politie toen. Op Charlotte’s werk gaat het niet allemaal zoals ze zou willen, ze voelt zich angstig, nergens bij horen en denkt dat iedereen naar haar kijkt en het over haar heeft. Wanneer er iets mis kijkt te zijn met Dr. Isherwood en Charlotte zich zorgen gaat maken komen langzaamaan gevoelens en herinneringen terug, en dan gaat het fout. Goed fout.

Wanneer je de hoofdstukken leest merk je meteen wanneer ‘Hij’ aan het woord is, omdat de woorden en gedachten dan grover worden, ‘hij’ is de jongen waarmee Charlotte destijds bevriend was en die haar niet los kan laten. Charlotte is een getroebleerd meisje dat haar weg probeer te vinden ondanks haar verleden, maar het lijkt maar niet te lukken en dat voel je tijdens het lezen. Verkeerde beslissingen staan centraal bij Charlotte, maar het zieligste is dat ze er eigenlijk niet eens iets aan kan doen, en dat thema (psychisch onvermogen) is een heel belangrijk onderwerp vind ik, daar zouden meer boeken/ verhalen aan geweid moeten worden om te laten zien dat dat ook bestaat in de wereld. In het verhaal lees je dat er nooit maar één verhaal is, het zijn er meerdere. Het ware verhaal, het verzonnen verhaal en het gecreëerde verhaal, en dat zorgt voor spannende hoofdstukken in het verhaal waardoor je blijft lezen tot het uit is. Ik vind het een verhaal met vele gezichten, verdrietig, super spannend en soms gaf het mij zelfs de kriebels. Het einde had ik niet verwacht een daar hou ik van, dat je als schrijfster/ schrijver de onthulling écht kan bewaren tot het einde. Echt een onwijs goed verhaal met alles erin dat je van een (jeugd)thriller mag verwachten.

Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026150593
Pagina’s: 336
Prijs: € 20,00

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.