Dagboek van een boekverkoper – Shaun Bythell

Gepubliceerd op

ddi9789400407343

Op zijn achttiende zag Shaun de eigenzinnige boekhandel in het Schotse kustplaatsje Wigtown voor het eerst. ‘Die tent bestaat over een jaar niet meer,’ zei hij toen achteloos tegen een vriend van hem. Dertien jaar later bestaat de boekhandel nog steeds en is Shaun de eigenaar. In zijn dagboek doet Shaun verslag van zijn dagelijks leven in en rond de winkel en laat hij ons zien hoe hij als boekverkoper overleeft in onze digitale tijd, hoe je omgaat met lekkages die maar terug blijven komen, met personeel dat graag zijn eigen plan trekt en met klanten die soms wel heel aparte wensen hebben. Ook neemt Shaun ons mee op reis als hij in zijn oude rode Renault door Schotland rijdt op zoek naar bijzondere boeken. Dagboek van een boekverkoper is het hartverwarmende verhaal van een man die leeft voor, met en tussen de boeken.

Eén maand na zijn eenentwintigste verjaardag wordt Shaun de eigenaar van The bookshop in Wigtown waarvan hij twaalf jaar eerder had gezegd dat die binnen één jaar ter ziele zou zijn. Nu is hij de eigenaar van The bookshop en geeft schrijver Orwell groot gelijk, die in zijn essay over boekhandelaren verteld dat die over het algemeen kribbig, contactgestoord en misantropisch zijn. Hoe de gangen van de boekhandelaar lopen en hoe zijn leven vergaat worden verteld op een erg komische manier en leest dus erg vermakelijk weg. Shaun is vanaf (zomaar lukraak gekozen) 5 februari 2014 begonnen om de dagelijkse beslommeringen in The bookshop vast te leggen. Hij schrijft over de verkoop, de clientèle, zijn personeel en de moeilijkheden in het tweedehands boekenvak. Eigenlijk is een dagboek van een boekverkoper niet ontzettend inspirerend (in de zin van dat er geen wereldschokkende dingen gebeuren) dat zegt hij zelf ook… Het leven van een boekverkoper is eigenlijk best saai en gaat niet over rozen, en dat is goed te lezen in zijn dagboek. Het mooie, bijzondere en grappige aan dit boek is dat je (als je wilt) zo stukken kunt overslaan omdat het een dagboek is en geen echt verhaal, maar je kúnt het niet, je bent toch bang dat je iets ontzettend grappigs of belangrijkst mist denk ik. Het blijft toch bijzonder hoe dat gaat met zo’n boek. Shaun schrijft ontzettend grappig en sommige dingen die klanten durven te zeggen kun je bijna niet geloven. Het begin van elke nieuwe maand wordt ingeluid met een stuk uit bookshop memories van George Orwell waar Shaun dan weer op reageert met zijn beleving en ervaring over het onderwerp van dat geschreven stuk. Nicky is om te gieren en om Shaun zelf lig ik ook in een deuk, wat een heerlijke manier van doen hebben die twee. Saai is in dit boek dus eigenlijk gewoon helemaal geweldig en heeft het boek weten te máken in plaats van te breken. Er staan en paar foto door het boek heen verspreid en de foto die ik echt geweldig vind is die van de kapotgeschoten kimble e-book op een houten bord met de tekst eronder. Dit zou ik zelf ook doen als echte échte boeken gek. Heerlijk deze humor.

Uitgeverij: De bezige bij
ISBN: 9789400407343
Pagina’s: 336
Prijs: € 19,99

 

[bol_product_links block_id=”bol_59fddc40a27d5_selected-products” products=”9200000079920935″ name=”dagboek van een boekverkoper” sub_id=”Shaun Bythell” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.